?>

1 Temmuz'dan itibaren zorunlu!

1 Temmuz’dan itibaren az tehlikeli ve 50’den az çalışanı olan kamu, özel tüm işyerlerine iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu geliyor. Manavından fırınına, pastanecisinden, taksicisine, mobilyacısından giyim eşyası satanlara kadar bir kişi bile çalıştırsa binlerce işyeri için yeni dönem başlıyor.

Ekonomi - 8 yıl önce

Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın haberine göre; 1 Temmuz’da, on binlerce işletmeyi ilgilendiren önemli bir uygulama başlıyor. Bu tarihten itibaren, bir kişi bile çalıştıran işyerlerine, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu geliyor.

Konunun detayına girmeden önce bir özet yapayım. İş kazalarını önlemek amacıyla 2012 yılında, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartıldı. Her iş yerinde bir iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiren kanun kapsamında da işyerleri; az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılarak işletmelere, zorunlu uygulama için geçiş süresi tanındı. 50 kişinin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için hekim ve iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu, 2014’ün Ocak ayında başladı. Daha açık şöyle anlatayım. İş yeriniz tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıftaysa ve çalışan sayınız da 50’nin üstündeyse, iki buçuk yıldır iş güvenliği uzmanı ile hekim istihdam ediyorsunuz demektir.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR

Kanunda öngörülen geçiş sürecinin son aşaması da 1 Temmuz’da tamamlanıyor ve bu tarihten itibaren ister kamu olsun ister özel, az tehlikeli ve 50’den az çalışanı olan tüm işyerleri için zorunluluk başlıyor. Böylece, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da resmen uygulama girmiş oluyor. Yeni uygulama kaç işletmeyi ilgilendiriyor diye baktım. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre, bu yılın Mart ayında toplam işyeri sayısı 1,7 milyonun biraz üzerinde. 50’den az çalışanı olan işletme sayısı ise, 1 milyon 654 bin. Bunların yarısı az tehlikeli işlerde faaliyet gösterse, kabaca, hekim ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu 500 bin işletmeyi yakından ilgilendiriyor diyebiliriz.

CEZASI 13 BİN LİRA

Yeri gelmişken şunu da belirteyim: Yeni düzenlemede, 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerine bazı esneklik de tanınıyor. İşverenin kendisi ya da görevlendireceği bir kişi, gerekli eğitimleri almak kaydıyla; işe giriş ve periyodik muayeneler, tetkikler hariç, iş sağlığı ve güvenliği hizmetini kendi yürütebilecek. Peki, kanunda belirtilen kurallara uymamanın cezası nedir? 5 bin lira ila 10 bin lira arasında değişiyor, ancak hem iş güvenliği uzmanı hem de hekim için ayrı ayrı ve istihdam edilmeyen her ay için ceza katlanarak artıyor; aylık 13 bin liraya kadar çıkabiliyor.

YÜZLERCE MESLEK VE BİNLERCE İŞYERİ

1 Temmuz’da zorunlu olarak iş güvenliği uzmanı ve hekim istihdam edecek az tehlikeli işyerleri; tarımdan gıdaya, mobilyadan otomotive, elektronikten taşımacılığa kadar yüzlerce mesleği kapsıyor. Belli başlıları ise şöyle: Meyve-sebze yetiştiriciliği-depolanması-satılması, tohumculuk, ormancılık, tahıl ürünleri ile ilgili tüm işyerleri, dondurulmuş gıda üretimi, ekmek fırınları, pastaneler, manavlar, makarna üreticileri, çikolata-kakao ve şekerleme ürünleri imalatı-depolanması-satışı, çay ve kahve üretimi, tüm içecek ürünlerinin üretimi-satışı, halıcılar, mobilyacılar, tüm tekstil-konfeksiyon üretimi ve satışı yapan işyerleri, ayakkabıcılar, müzik aleti üreticileri, elektrikçiler, oto bayileri, oto yedek parçacıları, nalburlar, bilgisayar ile ilgili tüm işler, oyuncak üretici ve satıcıları, müzayede şirketleri, su ticareti yapan şirketler, eczaneler, taksiler, araç kiralama şirketleri, her türlü nakliye işi yapan şirketler.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RESMEN BAŞLADI

* Kamu, özel tüm işyerleri, iş güvenliği uzmanı ve hekim çalıştırmak zorunda.

* İşyerleri faaliyetlerine göre; tehlikeli, çok tehlikeli, az tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılıyor.* * Tüm işyerleri iş kazası ve meslek hastalığına karşı risk değerlendirmesi yapacak.

* 10’dan az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinin iş güvenliği konusundaki giderlerini devlet destekleyecek.

* İşverenler Ortak Sağlı ve Güvenlik Birimlerinden (OSGB) hizmet alabilecek.

* Tüm işyerleri acil eylem planı hazırlayacak.

* Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verilmesi zorunlu. Çok tehlikeli işlerde çalışanlar mesleki eğitim ve belge alacak.

Hürriyet

Haftanın Öne Çıkanları

Adnan Oktar'ın aslanıyla el ele

2016-06-21 12:34 - Magazin

Bursasporlulardan Tuğçe Aziz'e tepki!

2016-06-23 11:14 - Spor

Sırada erotik filmler mi var?

2016-06-20 16:18 - Magazin

Demet Akalın 2500 TL ödedi! Hem de...

2016-06-21 12:37 - Magazin

Hamile göbeğini sosyal medyada paylaşan kadınlar dikkat!

2016-06-16 18:22 - Gündem

Seda Sayan isyan etti

2016-06-22 17:48 - Magazin

Adnan Kızıltaş ile sevgilisinin görüntüleri çıktı

2016-06-21 12:04 - Magazin

Bursa'yı dinazorlar bastı

2016-06-22 13:54 - Bursa

LÖSEV yardımları devam ediyor

2016-06-21 16:35 - Gündem

Gelin adayı çocuk mu aldırdı?

2016-06-22 12:12 - Magazin

İlgili Haberler

Aydem Enerji’nin yeni CEO’su Serdar Marangoz oldu

19:47 - Ekonomi

Türkiye ve Endonezya arasındaki ticari ilişkiler güçleniyor

19:42 - Ekonomi

Türkiye'nin 2025 yılı bütçesi açıklandı

17:51 - Ekonomi

Söke Pamuğu için sorumluluk alma ve acil denetim çağrısı

17:34 - Ekonomi

Edremit Belediyesi’nde zeytin hasadı başladı

17:29 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yenişehir'den Antalya ve Adana'ya uçuşlar başlıyor; biletler 1000 TL!

00:22 - Bursa

Uludağ'da beklenen kar yağışı başladı

00:18 - Bursa

Bursa’da ev yangınında yatalak hasta ağır yaralandı

23:16 - Bursa

Down sendromlu öğrencinin ağzının bantlandığı fotoğrafa inceleme başlatıldı

23:15 - Bursa

Çökertilen tefeci çetesinin 2 üyesi tutuklandı

23:07 - Bursa