?>

5 dil bilen Suriyeli kağıt toplayarak geçiniyor

Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan ve parasını dolandırıcılara kaptıran Suriyeli iş adamı İbrahim, 5 dil bilmesine rağmen geçimini kağıt toplayarak sürdürüyor

Yaşam - 8 yıl önce

Suriye'deki iç savaştan kaçarak  Türkiye'ye sığınan ve 5 dil bilen 44 yaşındaki Nadir İbrahim, yüklü miktarda  parasını da dolandırıcılara kaptırınca İstanbul'da geçimini kağıt toplayarak  sürdürüyor.

Arnavut kökenli bir aileden gelen ve ailesi İstanbul Arnavutköy'den  uzun yıllar önce Halep'e bağlı Firdevs kasabasına yerleşen İbrahim, burada ilk ve  orta öğretimini tamamladıktan sonra, Fas'ta ekonomi eğitimi alarak Fransızca ve  İngilizceöğrendi. Fas'ın İspanya ve İtalya'ya yakınlığı dolayısıyla, bu ülkeleri  de ziyaret ederek İspanyolca ve İtalyanca'yı da öğrenen, 5 dili akıcı bir şekilde  konuşabilen İbrahim, derdini anlatabilecek kadar Türkçe de konuşabiliyor.

Türkiye'ye 2012'de, ülkesindeki savaş nedeniyle iki işyerini  bırakarak, yüklü miktarda nakitle geldiğini anlatan Nadir İbrahim, ailesiyle  yaklaşık 1 yıl otellerde kaldığını, bu sırada tanıştığı bazı kişilerin, parası  olduğunu  anladıktan sonra kendisine iş kurma teklifinde bulunduğunu söyledi.

Bu kişilerle iş kurmak için Edirne'ye gittiğini ve parasının ortaklık  yapmayı planladığı kişilerce çalındığını iddia eden İbrahim, parasız kalınca  İstanbul, Edirne, Çanakkale, Adana, Antalya vekaraman'da uzun süre iş aradığını,  bulamayınca eşi ve çocuklarını Lübnan'da yaşayan kayınpederinin yanına göndermek  zorunda kaldığını belirtti.

İbrahim, kendisini dolandıranlardan parasını almaya çalışırken,  geçinmek için hurdacılık yapmaya çalıştığını, buradaki esnafın, hikayesini  dinledikten sonra kendisine kağıt toplaması içinaraba verdiğini dile getirerek,  şöyle konuştu:

"Karım ve 8 yaşında Yusuf ve 5 yaşında Meryem adında iki çocuğum var.  Savaştan kaçıp ailemi de buraya getirdim. Paramı kaptırınca eşim Lübnan’a  babasının yanına gitti. Savaştan sonra 2012 senesinin sonlarında ailemle beraber  çıktık buraya geldik. Çok fazla bombalama olduğu için buraya geldik. İlk buraya  geldiğimde otele benzer bir ev tuttum sonra dolandırıldım, bütün paralarımı  aldılar. Türkiye'ye ilk geldiğimde bir arkadaşım beni Türk bir arkadaşla  tanıştırdı ve onunla ortaklık kurduk. Edirne'de bir otel vardı oraya gittik iş  kurmak için. Beni orada bırakıp bütün paramı alıp kaçtı.  Şu ana kadar hiçbir şey  bilmiyoruz, Bulgaristan'a mı Yunanistan'a mı gitti bilmiyoruz. Tek başıma,  parasız kaldım ve çalışmam gerekiyordu, buraya geldim ve kağıt toplayarak  geçimimi sağlıyorum."

Suriye'de de bir miktar parasının kaldığını ama Türkiye'ye  getiremediğini dile getiren İbrahim, "Savaştan önce iki şirketim vardı, birisi  müteahhitlik ve arsa, gayrimenkul alım satım şirketi, ikincisi Otomobil satış  bayiliğim vardı ama her şey gitti, hiçbir şey alamadık. Orada kalan paramı  kurtarmak istiyorum. Onu temin etmeye çalışıyorum." dedi.

İbrahim, sabahın erken saatlerinde kağıt toplamaya başladığını, günlük  kazancının 50-100 lira olduğunu kaydederek, "Eşimi, ailemi, çocuklarımı çok fazla  özledim. Oğlum Yusuf'u daha çok özledim. Kızım hasta uzun zamandır.  Allah ona  şifa versin. Ailemi buraya getirmek istiyorum. Ailem ve çocuklarım bir gelsin  rahat edeceğiz, başka bir şey istemiyoruz. İnşallah Suriye'deki savaş biter ve  insanlar yeniden oralara döner." diye konuştu.

Avrupa'ya gitme imkanı olmasına rağmen Türkiye'de kaldığını, Suriye'de  kalan parasını getirerek İstanbul'da iş yeri açmak istediğini belirten Nadir  İbrahim, kendilerine sadece Türkiye'nin kucak açtığını, Arap ülkeleri olan  Lübnan'a, Suudi arabistan'a ve Katar'a gitmenin Avrupa'ya gitmekten daha zor  olduğunu sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Ulucami'deki canlı bombanın ailesi kızlarının cenazesini aldı

2016-05-10 13:31 - Bursa

Deniz kenarında eşsiz bir lezzet

2016-05-09 14:52 - Lezzet Dünyası

Bosna ziyaretinde dikkat çeken detay

2016-05-07 16:30 - Gündem

Babası gibi o da dövüşçü

2016-05-10 16:00 - Dünya

Hamdi Alkan eridi

2016-05-05 13:17 - Magazin

Berk Atan'ın yeni sevgilisi bakın kim?

2016-05-04 13:09 - Magazin

Oya Aydoğan'dan üzücü haber

2016-05-08 18:11 - Yaşam

Nurgül Yeşilçay-Özcan Deniz ağır sözleri unuttu!

2016-05-10 13:59 - Magazin

Oya Aydoğan'ın sağlık durumu ile ilgili hastaneden açıklama

2016-05-09 13:59 - Magazin

Boya sektörü yükselişe geçti

2016-05-10 13:47 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bayraklı’da çocuklar mahalle şenliğinde buluştu

11:19 - Yaşam

Mersin’de ’Kushimoto Sokak Sanatçıları Festivali’ coşkusu

11:06 - Yaşam

Başkan Sandıkçı: “Canik’imizi güvenli ve konforlu yollarla donatmaya devam ediyoruz”

10:56 - Yaşam

Adana’da hava sıcaklığı 10 derece birden düştü

10:43 - Yaşam

Sarıkamış’ta yoğun kar yağışı etkisini sürdürüyor

10:49 - Yaşam

Günün Manşetleri

Veresiye yazdırıp getirmeyenler, büfeciyi çileden çıkardı

09:30 - Bursa

İznik Gölü'nde büyük tehlike

09:27 - Bursa

Bursa serin bir haftaya başlıyor!

09:23 - Bursa

Bursa'da drift atan magandalara mahalle sakinleri dur dedi

09:15 - Bursa

Şimdi de 'Diyaliz Çetesi' çıktı!

09:08 - Bursa