Araçların Tekerlek ve Süspansiyon Sistemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir aracın tekerlekleri ile bağlantısını sağlayan süspansiyon sistemi araç konforunu direkt olarak etkilemektedir.

Gündem - 2 yıl önce

Süspansiyon sistemi, yaylar, amortisör, aks ve denge çubukları gibi parçalardan oluşur. Kaliteli bir süspansiyon sistemi aracın yol üzerinde bulunan çukur veya yüksekliklerden daha az etkilenmesini sağlar. Virajlı yollarda aracın savrulmasını da önlemektedir. Bu sistemin kusursuz bir şekilde çalışması için ise bilinmesi gerekenler vardır. Araç yedek parça firması olan aloparça kurucusu Ebru Özülkü, araçların tekerlek ve süspansiyon sistemleri hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsetti.

Süspansiyon Sistemi Nedir?

Süspansiyon sistemi, aracın kontrolünü sağlamaya yarar. Fren halinde aracın hızlı bir şekilde durmasını, direksiyon çevrilmesi halinde tekerleri kontrol ederek aracın istenilen yöne döndürülmesini, yol üzerindeki engebelerin araç tarafından daha az hissedilmesini sağlamaktadır. Aracın yol tutuş kapasitesini arttırarak savrulmasını da önlemektedir. Süspansiyon sistemi hem sürüş konforu hem de trafik kazalarının önüne geçilmesi ve aracın uzun ömürlü olması için son derece önemli bir sistemdir. Yıllık araç bakımlarında kontrol ettirilmesi gereken bir sistemdir. Bir arıza tespit edilmesi halinde vakit kaybedilmeden arıza giderilmelidir.

Süspansiyon Sisteminde Yer Alan Parçalar Nelerdir?

Süspansiyon sistemi çeşitli parçaların bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Her bir parça sistemin koordineli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Yaylar: Süspansiyon sisteminin temel parçasıdır. Araç yol tutuşunu sağlamaktadır. Fren halinde veya virajlarda savrulmaları önler. Amortisör: Sürüş sırasında oluşan sarsıntıları azaltmada etkilidir. Yaylar ile ters mekanizmada çalışmaktadır. Yayların oluşturduğu tekerlek salınımını dengelemede rol almaktadır. Kollar: Amortisörü ve yayları araç şasisine sabitlemek için kullanılan parçadır. Ön ve arka askı sistemi olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Denge çubukları: Virajlarda araç ve tekerlekler arasındaki açının orantılı olmasını sağlayan parçadır. Bu sayede araçta oluşabilecek savrulmaların önüne geçer. Aks: Aks, şanzımandan gelen gücün tekerleklere iletilmesini sağlayan parçadır. Tekerlekler bir aks düzeneği üzerine yerleştirilmektedir. Direksiyondan gelen yönlendirmeleri tekerleklere iletmektedir. Süspansiyon ile uyum halinde çalışmaktadır. Salıncak kolları ve rotiller: Rotiller aksların salıncak kolları ile bağlanmasını sağlamaktadır. Süspansiyon sistemine ait bir parçadır. Tekerlek ile aks sisteminin bir arada çalışmasını sağlar. Travers: Travers ise aracın ön kısmında bulunan tüm sistemlerin sabitlendiği bölümdür.

Süspansiyon Sistemi Arızaları Nelerdir?

Aracın bir kaza yapması, uzun süreli kullanımı, ani frenlere maruz kalması veya engebeli arazilerde hızlı şekilde kullanılarak yüksek sarsıntı yaşaması süspansiyon sisteminde arızalara neden olabilmektedir. Süspansiyon sisteminde oluşan bir arıza tekerlek kontrolünün yitirilmesine, direksiyonun ağırlaşmasına, çukur ve tümseklerin daha çok hissedilmesine, virajlarda ve dönüşlerde aracın savrulmasına neden olmaktadır. Bunların yanı sıra aracın yol tutuş kabiliyetinin azalmasıyla da sonuçlanır. Tüm bu durumlar araç kullanım güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu belirtilerden birinin hissedilmesi halinde derhal bir otomobil servisine başvurulmalıdır.

 

Haftanın Öne Çıkanları

'Escort' olarak gittiği yerlerde...

2022-05-30 23:19 - Gündem

Bursa Bülbülü filmi ne zaman yayınlanacak?

2022-05-30 22:25 - Magazin

Onur Zerey hayatını kaybetti

2022-05-29 16:42 - Bursaspor

Yer Türkiye: Bir kadın caddede çırılçıplak yürüdü

2022-06-01 01:40 - Gündem

Cinsel ilişki görüntülerine Cem Yılmaz'dan yorum

2022-06-01 00:46 - Gündem

Milli voleybolcu Zehra Güneş'in derin dekoltesini gölgede bırakan ayakkabı

2022-05-31 14:55 - Magazin

Gemlik'te kentsel dönüşüm

2022-06-03 15:32 - Bursa

Araçların Tekerlek ve Süspansiyon Sistemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2022-06-04 19:43 - Gündem

Akçalar Fahriye Sayarel Ortaokulu'na coşkulu kutlama

2022-06-03 18:37 - Bursa

Meghan Markle ve Prens Harry iki yıl aradan sonra Kraliyet ailesi ile bir arada

2022-06-03 20:26 - Dünya

İlgili Haberler

Şehit Şenay Aybüke Yalçın’ın adı kütüphane ve kongre merkezinde yaşatılacak

17:34 - Gündem

Bakan Göktaş’tan koruyucu aile ziyareti

17:13 - Gündem

Balıkesir’de orman yangını kontrol altına alındı

16:52 - Gündem

Başkan Önal: "Yuva Mezarlığı’nda su hatlarını yeniliyoruz"

16:46 - Gündem

İzmir Menderes’teki yangının ardından bir yangın da Çeşme’de başladı

16:51 - Gündem

Günün Manşetleri

İran'da devrimden bu yana en düşük katılımlı seçim

17:36 - Dünya

Nilüfer Belediye Başkanı Özdemir'den, BGC yönetimine kutlama mesajı

17:10 - Bursa

Bursa'daki günübirlikçiler gerçekleştirilen huzur uygulamasından oldukça memnun

17:03 - Bursa

Mahalle sakinleri istedi Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Aydın yerine getirdi

16:18 - Bursa

Kocasını, sevgilisine öldürttü

15:51 - Gündem