?>

Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif: Yıllardan beri arıyorduk

Sidney Üniversitesi'nde astrofizikçi Profesör Peter Tuthill ve araştırma görevlisi Barnaby Norris, "Jüpiter benzeri bir gaz devinin" keşfinin nihayetinde gezegenlerin kökeniyle ilgili asırlık soruları yanıtlamaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Yaşam - 3 yıl önce

Sidney Üniversitesi'nde astrofizikçi Profesör Peter Tuthill ve araştırma görevlisi Barnaby Norris, uzun süreden beri üzerinde çalıştıkları "bebek gezegenlerle" ilgili tarihi bir keşfe imza attı. İkili, Jüpiter benzeri bir gaz devinin" keşfinin nihayetinde gezegenlerin kökeniyle ilgili asırlık soruları yanıtlamaya yardımcı olabileceğine inanıyor. Norris, Salı günü Xinhua'ya, "Son derece heyecan vericiydi. Hala oluşmakta olan genç bir gezegeni yakalama ümidi içinde yıllardır böyle bir şey arıyorduk" dedi.

GÖRÜNTÜLERİ ÇOK DEĞERLİ

Araştırmacılar, Salı günü çevrimiçi bir bilim ve güncel olaylar sitesi olan Conversation'a, "nadir bebek (gezegen) görüntülerinin", güneş sisteminin ötesindeki kalın, dönen bir toz ve gaz halesinin içine gömülmüş, 2.000 santigrat derece kadar sıcak olduğu tahmin edilen parlayan bir oluşumu ortaya çıkardığını yazdı.

DEV GEZEGENLERİN OLUŞUMUNU ANLATABİLİR

Araştırmacılar bu bulguları, Hawaii'deki Subaru Teleskobu ve Hubble Uzay Teleskobu'ndan yapılan gözlemleri kullanarak elde etti. "Gezegen inanılmaz derecede belli belirsiz ve son derece uzakta olduğu için zorlandıklarını" ifade eden Norris, "Asıl soru, yalnızca yoğun bir toz yığını değil de oluşan bir gezegen gördüğümüzden nasıl emin olabiliriz oldu" dedi. Norris, "Önemli olan şu ki, hızlı, sert oluşum sürecinin enerjisi nedeniyle gezegen kıpkızıl parlıyor. Farklı renklerde çekilmiş bu farklı görüntüleri karşılaştırarak, onun uyaran parıltısını tespit edebildik" ifadelerini kullandı. Onların keşfi, Jüpiter ve Satürn gibi dev gaz gezegenlerinin nasıl oluştuğunu açıklayan "çekirdek akresyonu" olarak bilinen uzun süreli bir teoriye meydan okuyor.

BÜYÜK BİR GİZEM AYDINLANMIŞ OLACAK

Bu teori, gezegenlerin, toz taneciklerinin arka arkaya daha büyük taneler, ardından çakıllar, daha sonra kayaların bir bebek gezegenler ya da "gezegenimsi" oluşumlar "çağlayanı" halinde birlikte toplanmasıyla "ev sahibi" yıldızların yanında yaratılmış olmalarına dayanıyor. Bununla beraber son yıllarda gökbilimciler bazı eski gezegenlerin, Tuthill ve Norris'in tabiriyle "gezegen inşa etme işini yürüten" ev sahibi yıldızlarından çok uzaktaki bir yörüngede oldukları için bu süreci izlemediklerini fark ettiler. Bu gizeme ek olarak gökbilimciler, milyarlarca yaşında oldukları göz önüne alındığında bu tür gezegenlerin gerçekte nasıl oluştuğunu söyleyemiyorlar.

"HALA BİLİNMEYEN ÇOK ŞEY VAR"

Bununla birlikte bu yaş sorunu, AB Aurigae adlı ev sahibi yıldızından aynı şekilde uzakta olan en yeni gezegen için geçerli değil. Bir perspektife dayandırmak gerekirse, bu gezegen AB Aurigae'den, Dünya'nın Güneş'ten olduğundan yaklaşık 93 kat daha uzakta bulunuyor. Tuthill ve Norris bu nedenle, AB Aurigae b olarak adlandırılan gezegenin yeni ipuçları ve nihayetinde en azından bazı gezegenlerin kökenlerine ilişkin alternatif bir teori sağlayacağına inanıyor. Bununla birlikte bilim insanları birçok bilinmeyenin öyle kalmaya devam edeceğini kabul ediyorlar. Norris, "Gezegen oluşumunu anlamak söz konusu olduğunda, bu buzdağının sadece görünen kısmı" diyor ve ekliyor: "Gezegenlerin ve bizimki gibi güneş sistemlerinin nasıl oluştuğu hakkında bilinmeyen çok fazla şey var."

Haftanın Öne Çıkanları

Milli voleybolcu Zehra Güneş'in sevgilisiyle verdiği pozda takipçileri boy farkına takıldı

2022-03-31 00:27 - Yaşam

Bursa'da sahipsiz köpek, kapısında beklediği klinikte hasta yavrusunu emzirdi

2022-04-06 19:50 - Bursa

Komşu terörü: Alt komşusunun kapısına ölü kuş ve dışkı attı, oğluna köpek saldırttı

2022-04-06 17:39 - Gündem

"Eşim müstehcen giysilerle dans videoları çekip, Tiktok'a yüklüyor"

2022-04-05 18:20 - Gündem

Çanakkale Boğazı’nda yaklaşık 300 kilogram ağırlığında köpek balığı yakalandı

2022-04-06 20:29 - Gündem

Bursa'nın fethi Yıldırım'da kutlandı

2022-04-06 19:31 - Bursa

Karacabeyspor'dan yarım düzine gol !

2022-04-04 00:39 - Spor

Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde çalışmalar devam ediyor

2022-04-06 20:26 - Yaşam

BSMMMO'da Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu adaylarını tanıttı

2022-04-02 19:49 - Bursa

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, eğitimdeki servis ücretleri hakkında açıklamalarda bulundu

2022-04-06 15:49 - Bursa

İlgili Haberler

Karayolları ekiplerinin karla kaplı yollarda ve tepelerde yoğun kar mesaisi

11:10 - Yaşam

EBB şehir tiyatrosu “Devamsız işler” ile yeni sezona “merhaba” dedi

10:47 - Yaşam

Ruhi Cavlak, serinin ikinci kitabında Dedemli’nin sırlarını kaleme aldı

10:41 - Yaşam

Doğu Karadeniz’in en büyük ilçesi Ortahisar’da kahverengi kokarca ile mücadelede ilaçlama seferberliği başlatıldı

10:33 - Yaşam

Denizli’de orman suçlarına karşı denetimler sıkılaştırıldı

10:35 - Yaşam

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çok önemli TUSAŞ'a gerçekleştirilen terör saldırısı açıklaması

11:14 - Bursa

Otomotiv devi TOFAŞ'a büyük şok

11:07 - Bursa

BUSADER Ata'nın huzurunda!

11:01 - Bursa

Bursa dahil 31 ilde PKK/KCK-PYD/YPG'ye yönelik operasyon

10:30 - Bursa

Irak ve Suriye'deki 120 terör hedefi vuruldu!

10:17 - Gündem