?>

Bu iddia gündeme oturdu! ABD...

Başkan Obama’nın onay verdiği iki yeni adım kapsamında 3-5 bin Arap isyancı silahlandırılarak YPG’ye entegre edilecek. Bu sayede Türkiye’nin endişelerinin azaltılması planlanırken İncirlik’ten yapılan saldırılar artacak

Dünya - 9 yıl önce

Barack Obama yönetiminin, eğit-donat programının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından üzerinde çalıştığı yeni Suriye stratejisi şekilleniyor. New York Times gazetesine konuşan Amerikalı yetkililere göre, ABD Başkanı Barack Obama, iki yeni adım için geçen hafta onay verdi. 

Obama yönetimi ve Pentagon’dan çok sayıda yetkiliye dayandırılan habere göre, ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyon Suriye’nin kuzeydoğusunda, Rakka’ya baskı yapmak üzere yeni bir cephe açmayı planlıyor. Obama’nın bu planı eyleme dönüştürmek için iki adıma onay verdiği aktarılıyor. Buna göre, Obama ilk kez Pentagon’a Suriye’deki bir isyancı grubu doğrudan silahlandırmaları emrini verdi. Obama’nın onayladığı ikinci adım ise Adana’daki İncirlik Üssü’nden yapılacak saldırıların artırılması.

Rakka izole edilecekNew York Times’a göre Obama’nın yeni yaklaşımı, “komutanları Amerikan güçlerinin güvenlik testlerinden geçen Arap savaşçılar ile savaşta etkinlileri ve sadakatleri halihazırda test edildiği için Washington’ın güvendiği Kürt güçlere (YPG) dayanacak”.

ABD’nin planına göre, sayıları 3 bin-5 bin arasında değişen Arap savaşçılar, Rakka operasyonunda sayıları 25 bin olan YPG güçlerine entegre edilecek. Operasyonun amacı IŞİD’in başkenti konumundaki Rakka’yı ele geçirmek değil, eyaleti izole etmek ve baskı oluşturmak olacak.

Gazeteye göre, “yeni kuzey cephesi”nin temelleri Kobani’ye uzanıyor. Yetkililer, Kobani kuşatmasında görülen “koalisyon hava saldırıları ve yerel kara gücü birleşiminin” IŞİD’i yenmekte başarılı bir formül olduğunu düşünüyor. Kobani’de, YPG’nin Irak’ta bulunan Amerikan Özel Operasyon Kuvvetleri ile iletişim halinde olduğu aktarılıyor. Gazeteye göre, yine aynı formül uygulanırken bu kez fark Kürt güçlere Arap grupların da eklenmesi olacak. Gazete, Arap birliklerin eklenmesinin IŞİD karşıtı birlikleri sayıca artıracağını hem de Türkiye’nin PKK’nın kolu olarak gördüğü YPG ve PYD’ye yönelik endişelerini azaltacağını aktardı. ABD’li yetkililer, söz konusu Arap güçlerini “Suriye Arap Koalisyonu” olarak adlandırırken, Koalisyon’un 10-15 gruptan oluştuğunu belirtiyor.

Kuzey operasyonu için İncirlik’ten yapılacak saldırıların genişletilmesi, daha fazla sayıda ülkenin üsse uçaklarını indirebilmesi planlanıyor.

‘Erdoğan açıklayacak’Kuzey operasyonu dışında üzerinde konuşulan ancak henüz onaylanmayan bir başka plan ise Fırat Nehri’nden Kilis’e uzanan 90 kilometrelik alana IŞİD’in erişimini kesmek için Suriyeli isyancıların desteklenmesi. New York Times’a göre, bu konuda Türkiye ile yapılan görüşmeler sürüyor, Ankara ve Washington bu alanda Arap güçlerin kullanılmasını planlıyor. Bu konuda planların tamamlanmasının ardından hem Obama hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı aktarılıyor. Reuters ajansı konuya ilişkin haberinde potansiyel isyancıları Türkiye’nin seçtiğini, ABD’nin ise güvenlik testlerine tabi tuttuğunu yazmıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

Bu fotoğraf bir evliliği bitirmek üzere

2015-10-04 18:00 - Magazin

'Kocam bana swinger teklif etti'

2015-10-05 19:16 - Yaşam

Özlüce halkı dört gözle imarı bekliyor

2015-10-05 11:11 - Muhtarlar Konuşuyor

Emekli SAT subayları bakın şimdi ne yapıyor

2015-10-06 11:46 - Gündem

Geleneksel İznik Panayırı başladı

2015-10-05 16:59 - Bursa

Kıvanç Tatlıtuğ ve sevgilisi Başak Dizer gecelerde

2015-10-02 12:22 - Magazin

Bursa’da televizyon can aldı!

2015-10-01 01:36 - Bursa

Can Bonomo Didem Soydan ile evleniyor

2015-10-05 18:37 - Magazin

Yedi Renkli Çınar’dan eğitimle ilgili çok önemli açıklamalar

2015-10-01 12:14 - Eğitimin Öncüleri

İstanbul'un korkunç yüzü: Çocuk seks işçileri

2015-10-05 17:33 - Gündem

İlgili Haberler

Çırak, patronuna dava açınca bir anda zengin oldu

10:59 - Dünya

Suriye basını: İsrail Lazkiye’ye saldırı düzenledi

06:23 - Dünya

Almanya Başbakanı Scholz’den İsrail’e silah tedariki sözü

17:36 - Dünya

Birleşmiş Milletler, İsrail karşısında aciz kaldı

14:52 - Dünya

Lübnan Başbakanı Mikati: “Ateşkes sonrası güneydeki asker sayısını arttırmaya hazırız”

16:30 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'nin 2025 yılı bütçesi açıklandı

17:51 - Ekonomi

Her taraf sapık kaynıyor!

17:35 - Gündem

Büyükşehir’den Bursa turizmine sürdürülebilirlik dopingi

17:10 - Bursa

Uludağ’da beklenen kar yağışı başladı

17:00 - Bursa

Bursaspor'dan Haluk Erdem'e Ziyaret !

16:31 - Bursa