?>

Bursa'da anne babalara "aşı" uyarısı

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu, sarılık gibi hastalıkların aşıyla tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, "Çocuğun bağışıklık kazandığını düşünerek kendiliğinden geçmesini beklemek, gerekli aşıları yaptırmamak, o bebeği ateşe atmak olur" dedi.

Bursa - 9 yıl önce

Hacımustafaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, virüslerin her yaştan insanlar için sorun oluşturduğunu, özellikle yenidoğanlarda önlemi alınmadığı durumlarda telafisi imkansız sonuçlar doğurabildiğini söyledi.

Çocukların bağışıklıkları düşük olduğu için bünyede virüslerin daha etkin olduğunu vurgulayan Hacımustafaoğlu, çocukların özellikle yenidoğanların virüslerle mücadelesinde aşı kullanılması gerektiğini ifade etti.

Aşılar konusunda bazı yanlış bilgiler bulunduğuna dikkati çeken Hacımustafaoğlu, şöyle devam etti:

"Maalesef bazı aileler çocuklarının virüse yakalanmalarını ciddiye almayarak, bu virüsün çocuklarını güçlü kıldığını, bağışıklık kazandırdığını düşünüyorlar. Hatta kendileri aşı ve ilaçlarla bu virüsü yenmek için destek olmuyorlar, çocuklarının kendi vücutlarının bu virüsü yenmesini bekliyorlar. Bu özellikle bazı virüsler söz konusu olduğunda çok ciddi bir hatadır. Sarılık gibi hastalıkları aşıyla tedavi etmeliyiz. Çocuğun bağışıklık kazandığını düşünerek kendiliğinden geçmesini beklemek, gerekli aşıları yaptırmamak, o bebeği ateşe atmak olur. Çünkü her virüsün oluşturduğu hastalık tablosu farklıdır. Kimisi ağır, kimisi hafif olur. Örneğin 'Kızamık virüsüne karşı çocuklarımızı aşılamayalım, virüsü alsınlar, kızamık olup geçirsinler, iyileşirse hastalığa direnç kazanırlar' demek, aklın alacağı bir durum değil. Özellikle kızamık, suçiçeği, boğmaca ve sarılık için 'geçirsin' deme lüksümüz yoktur."

- "Ölümcül sonuçlara yol açabilir"

Büyüklerin bazı virüslerin neden olduğu hastalıklardan aşı yapılmadan kurtulabildiğini dile getiren Hacımustafaoğlu, bunun çocuklarda kolay olmadığını belirtti.

Çocukların bedenine yerleşen bir virüsün ileride ölümcül sonuçlara yol açma ihtimali bulunduğuna değinen Hacımustafaoğlu, şunları kaydetti:

"Örneğin bir sarılık virüsünü basite alma durumumuz olamaz, böyle bir riske hem hekim hem de aile olarak giremeyiz. Bu hastalığı geçirenlerin büyük bir kısmı iyileşir ama aşı olunmadığı durumda vücutta gizli kalan virüs yıllar sonra karaciğer hastalığına, siroza, kansere yol açabilir. Kızamık virüsü enfeksiyonu, daha sonra başka mikropların yol açması da devreye girerek oluşacak bir zatürreyle ölüme götürebilir. Bu risklerle karşılaşmamak için mutlaka çocukların aşı yapılması gerekmektedir. Hastalığın kırıntısı dahi kalsa çocuğun geleceği için ağır sonuçlar doğurabilir."

Hacımustafaoğlu, bazı araştırmaların sonuçlarına göre bebek ölüm nedenleri arasında akciğer enfeksiyonları, ishal ve menenjit gibi hastalıkların önemli yer tuttuğu bilgisini vererek, enfeksiyon hastalıklarının ciddiye alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bu mahallede imar yok

2016-02-04 16:06 - Muhtarlar Konuşuyor

Marmara'dan dev 'Yılan balığı' çıktı

2016-02-02 18:32 - Yaşam

Bursa'da balık denince, "Mudanya Sosyal Tesisi"

2016-02-03 14:45 - Lezzet Dünyası

Seks sırasında öldü, penisi sıkıştı!

2016-02-04 18:40 - Yaşam

Sabancı suikastı zanlısı İsmail Akkol Söke’de yakalandı

2016-02-02 19:27 - Asayiş

"Hezarfen Ahmet Çelebi" gibi uçuran oyun

2016-02-04 13:14 - Bursa

Kurmay Binbaşı Evdalı'na İnegöl'de toprağa verildi

2016-02-02 19:43 - Bursa

Hande Subaşı ile Can Tursan boşanıyor mu?

2016-02-03 11:45 - Magazin

Ulu Cami'nin 'brüt taştan' vaaz kürsüsü

2016-02-01 11:48 - Bursa

Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz'dan ekmeğe zam önerisi!

2016-02-02 19:05 - Bursa

İlgili Haberler

RESİTAL !

22:32 - Bursa

Orhun Ene: Maçların sonlarını iyi oynuyoruz

17:21 - Bursa

Bilim tutkunlarını soğuk hava durduramadı

16:35 - Bursa

Bursa TEKSİDER üyeleri dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi

16:26 - Bursa

Bursa’da kontrolden çıkan otomobil takla attı: 2 yaralı

15:36 - Bursa

Günün Manşetleri

RESİTAL !

22:32 - Bursa

Bursaspor taraftarından 3-0'lık galibiyete görkemli kutlama

21:14 - Bursaspor

Bursaspor, Belediye Kütahyaspor'u 3-0 yendi

21:09 - Bursaspor

Bursaspor taraftarından Cumhuriyet kareografisi

18:37 - Bursaspor

Orhun Ene: Maçların sonlarını iyi oynuyoruz

17:21 - Bursa