?>

Çocuğunuzdaki morluklar yaramazlık değil lösemi olabilir!

Çağın korkulan hastalığı kanser, her yaşta insanda görülüyor. Bazı kanser türleriyse kadınlara, erkeklere ve çocuklara özgü çalıyor kapıyı. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi uzmanları, sık görülen kanser türlerini okurları için anlattı.

Sağlık - 8 yıl önce

Çocukluk çağı kanserlerinde yüzde 30 ile en sık görüleni lösemi. Bu tehlikeli hastalığın teşhisinde en önemli sorun ise, anne babanın lösemi belirtilerini çoğunlukla çocuklarının yaramaz oluşuna bağlayarak önemsememeleri. 

EBEVEYN İYİ GÖZLEMLEMELİ 

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Hemotolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Gülyüz Öztürk en sık 2-5 yaş arasında görülen löseminin erken teşhis edilmesi durumunda tamamen tedavi edilebildiğini belirterek "Ebeveynlerin çocuklarını çok iyi gözlemlemeleri ve özellikle bacağın üstünde morluklar olması durumunda hemen doktora başvurmaları çok önemli” diyor. 

Radyasyon tehlikesi

Annenin hamilelik döneminde radyasyona maruz kalması riski artırırken, elektromanyetik dalgaların da çocukluk çağı kanserlerine özellikle lösemilere yol açtığı ortaya konulmuş. Prof. Dr. Gülyüz Öztürk “Yüksek gerilim hatlarından uzak durulmalı, GSM operatörlerinin insan yaşam alanlarına olan uzaklığı güvenli sınırlarda olmalıdır. Cep telefonlarının kulaklıkla kullanımı, cep telefonuyla konuşma sürelerinin kısaltılması son derece önemlidir” diyor. 

Bu belirtilere dikkat edin

- Solukluk. - Yorgunluk. - Kilo kaybı. - Ateş. - İştahsızlık ve halsizlik. - Boyun, kasık ve koltuk altında bezeler. - Karaciğer ve dalakta büyüme. - Vücutta topluiğne ucu büyüklüğünde kızarıklar ve daha büyük morluklar. - Kabızlık.

KENDİ KENDİNİ MUAYENE ÖNEMLİ! 

Genç yaş hastalığı olan testis kanseri ise testiste ağrısız şişlik, sırt, nadiren de bel bölgesinde ağrıyla kendini gösteriyor. Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı ne kadar erken dönemde teşhis edilirken tedavinin o kadar kolay olduğunu belirterek, kişinin kendini muayenesi dışında belirlenmiş bir tarama yöntemi bulunmadığını söylüyor. Tüm tedaviler sonrası kanserden kurtulma oranı yüzde 90’ın üzerine çıkıyor. Prostat kanseri, testis kanseri ve penis kanserleri erkeklere özgü kanserler olarak biliniyor.

Prostat kanseri sinsi ilerliyor

Türkiye’de akciğer kanserinin ardından ikinci sırada görülen prostat kanseri son yıllarda hızla yaygınlaşıyor. 50 yaşını geçmiş her yedi erkekten biri prostat kanseri riski taşıyor. 

ABD’de ilk sırada ülkemizde ise akciğer kanserinin ardından ikinci sırada görülen prostat kanseri son yıllarda hızla yaygınlaşıyor. 50 yaşını geçmiş her yedi erkekten biri prostat kanserine yakalanma riski taşırken, hastalık idrar yapmada güçlük hatta idrar yapamama başta olmak üzere birçok sorunla kendini gösteriyor. 

FITIK HASTALIĞINA SEBEP OLABİLİR

Prostat kanserinin erken evrede saptanmasının hayat kurtarıcı olduğunu, tedavide tam başarı sağlanabildiğini belirten Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı, hastalığın sinsice ilerlemesi nedeniyle 45-50 yaşından itibaren mutlaka PSA testi yapılması gerektiğini vurguladı.

Robotik cerrahi umut veriyor 

Ameliyat teknikleri gelişen teknolojiye paralel son yıllarda robotik cerrahiyle yapılırken, robotik cerrahi ameliyat izinin küçük olması, kanamanın az olması, sinir koruyucu tekniğin daha etkili uygulanabilmesi, sonda süresinin kısa olması ve iyileşmenin daha hızlı ve ağrısız olması sayesinde son yıllarda sıklıkla tercih ediliyor. 

Hurafeler sağlığı tehdit ediyor!

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın kanserlerinin en sık görülenlerini rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri oluşturuyor. Pek çok kadının ‘evli değilim muayene olmama gerek yok’ şeklinde yanlış bir inanışa sahip olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, “Bu yanlış inanış ve ihmalkârlık çok tehlikeli rahim ağzı kanserine zemin hazırlıyor” diyor. 

Smear testi

Prof. Dr. Fatih Şendağ, kadınların yılda bir smear testini mutlaka yaptırması gerektiğini vurguladı.

Karın şişliğine dikkat

Yumurtalık kanserinin en önemli belirtisini karında şişlik ve ağrıdır. Buna kabızlık da eşlik edebiliyor. Vajina kanserleri ise en sık kaşıntı bölgesindeki cilt değişiklikleriyle belli oluyor.

(AKŞAM)

Haftanın Öne Çıkanları

İşte Neslihan Atagül'ün tektaşı

2016-04-19 13:40 - Magazin

Ali Muhittin Dinçsoy son yolculuğuna uğurlandı.

2016-04-19 21:04 - Bursa

Su büyüdü

2016-04-19 14:00 - Magazin

İşte milli keskin nişancı tüfeği "Bora 12"

2016-04-17 20:12 - Teknoloji

Zırhlı araç devrildi: 2 polis yaralı

2016-04-19 01:45 - Gündem

Bursa’da “Cumhuriyet Kadınları Defilesi”

2016-04-19 14:57 - Magazin

Düğününde kiraladığı Ferrari ile kaza yaptı

2016-04-19 18:44 - Dünya

Padişahların Sofrası Hünkar Köşkü

2016-04-13 13:00 - Lezzet Dünyası

Yeşilçam'ın ünlü oyuncusu hayatını kaybetti

2016-04-19 13:27 - Yaşam

Sevgilisine gönderdiği üstsüz pozu internette yayınlandı!

2016-04-19 13:54 - Asayiş

İlgili Haberler

Kütahya’da çocukların diş sağlığı için anlamlı anlaşma

18:15 - Sağlık

Seyitgazi’de ‘Kadın Sağlığı Eğitim Projesi’ eğitimi düzenlendi

18:08 - Sağlık

Babaeski’de pembe balonlar gökyüzüne bırakıldı

17:59 - Sağlık

Lüleburgaz’da okul kantinlerine denetim

18:00 - Sağlık

Yozgat’ta 20 engelliye tekerlekli sandalye dağıtıldı

17:24 - Sağlık

Günün Manşetleri

Erkan Aydın'dan Osmangazi'ye kalıcı bir hizmet daha

17:34 - Bursa

Türk futbolunda sular durulmuyor!

16:55 - Spor

2025’te İznik dünyanın gündeminde olacak!

16:38 - Bursa

Mudanya Belediyesi'nden önemli duyuru

16:17 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biraz daha sabredecek ve çok daha güzel neticeleri göreceğiz

16:10 - Gündem