"Çocuklarınızı telefondan uzak tutun"

Ege Üniversitesi’nde düzenlenen  “Nükleer Radyasyon Farkındalığı” seminerinde konuşan Dr. H. İbrahim Özdemir,   “Mümkün olduğunca  cep telefonu ile az konuşun ve henüz gelişimini tamamlamayan çocukları telefonlardan uzak tutun” dedi

Teknoloji - 9 yıl önce

Barış Polat-Hakan Yıldırım/İzmir (Ege Ajans)-

Ege Üniversitesi’nde oluşturulan Radyasyon Güvenliği Tesisler Komitesi Eğitim Programı kapsamında İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda  “Nükleer Radyasyon Farkındalığı” konulu eğitim düzenlendi. Eğitim akademisyenlerin, üniversite personelinin, yüksek lisans öğrencilerinin  nükleer radyasyon farkındalığını arttırmak için verildi.

Radyasyon Güvenliği Tesisleri Kurulu ve Bağlı Komiteler üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Coşkun Harmandalı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’unun tarihini anlatarak Radyasyon Güvenliği Tüzüğü ve Radyasyon Güvenliği Mevzuatı ile ilgi bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Harmandalı,  “Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICRP) ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (İAEN) temel güvenlik konularında standartları 1962’den beri dünya ölçeğinde belirleyen kuruluşlardır ve bütün ülkeler Birleşmiş Milletler vasıtasıyla bu kuruluşların belirlediği standartlara sözleşmelerle bağlanmış durumdadırlar. Türkiye de bu standartlara uymuş ve temel bilimsel çalışmalar ve değerlendirmelere tavsiyelere uyarak Radyasyon Kurulunu oluşturmuş ve Ege Üniversitesi de bu kurulda farkındalık yaratmak amacıyla çalışmaktadır” dedi.

Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berkay Camgöz ise bir nükleer fizikçi olarak radyasyon hakkında bilgi vererek “Radyasyon, ilerleyen, yayılan anlamları taşıyan oldukça geniş bir alanı ifade etmektedir. Radyo dalgaları için sıcaklık ve nükleer parçacıkların tamamı radyasyonludur. Radyasyon elektrik dalgalarından oluşmakta iken parçacık radyasyonlar ise üstüne önlem aldığımız radyasyon türüdür. Nükleer elektromanyetik radyasyon türleri olan X ışınları, Gama ışınları ve parçacık radyasyonları (Beta, Alfa, Gama) incelenen ve zararlı olduğunu bildiğimiz radyasyon türleridir. Bizler nükleer bilimciler olarak bu alanda çalışmalar yapmaktayız” diye konuştu.

Son olarak radyasyondan korunmak için neler yapılacağı anlatan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. H. İbrahim Özdemir, “İyonlaştırıcı radyasyon insana zarar veren ve kalıcı etki bırakan radyasyon türüdür. Radyasyona maruz kalma saniyenin milyonda biri oranındadır, ardından kimyasal aşama başlıyor ve son olarak da biyolojik kademeler başlamaktadır. Bunlardan korunma mesafe, zaman ve zırh ile orantılı olarak etkiler bizi. Radyasyon alanına ne kadar uzakta olduğumuz, ne kadar süre maruz kaldığımız ve üstümüzde kullandığımız koruma giysisi ile korunabildiğimiz oranda bize etki eder. Radyasyondan korunmak için o alandan uzak durmak, mümkünse kısa süreli maruz kalmak ve kurşun maddesi ile kaplanmış korunma giysileri edinmek gerekmektedir” dedi.

Cep telefonların, baz istasyonlarını zararlı radyasyon saçtığının da henüz bilimsel olarak kanıtlanmadığını yineleyen Dr. Özdemir, mümkün olduğunca az konuşmak ve henüz gelişimini tamamlamayan çocuklarımızı telefonlardan uzak tutmayı önererek konuşmasına son verdi. 

 

Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor parkına ‘Timsah’ heykeli

2015-11-26 17:06 - Bursaspor

Bahtiyar Özdemir'den hayranlarına, yeni albüm müjdesi

2015-11-27 10:28 - Röportajlar

Beyaz'ın 'Psikopat' karakteri geri döndü!

2015-11-26 16:15 - Magazin

Hakan Peker dede oldu!

2015-11-26 11:24 - Magazin

Adana'da pompalı tüfekli kuyumcu soygunu

2015-11-22 19:47 - Asayiş

"Çocuklarınızı telefondan uzak tutun"

2015-11-27 11:24 - Teknoloji

Erdoğan: "Putin'i aradım cevap vermedi"

2015-11-26 21:21 - Gündem

Mehmet Akif Ersoy Mahallesi, elektriğini yer altına istiyor

2015-11-26 08:50 - Muhtarlar Konuşuyor

Listenin zirvesinde Batalla var

2015-11-27 10:49 - Bursaspor

Nilüferli kadınlar, "Kadıne yönelik şiddet" için buluştu

2015-11-27 11:13 - Bursa

İlgili Haberler

Genç girişimci adayları Türksat ve FNSS’yi inceledi

18:05 - Teknoloji

KOOP-06: Kooperatif Hızlandırma Programı başlıyor

16:33 - Teknoloji

Dadaş kaşiften ’serinleten’ buluş

14:12 - Teknoloji

Vodafone, analitik tahminleme ile müşteri ihtiyaçlarına yanıt veriyor

11:17 - Teknoloji

Prof. Dr. Mihri Özkan Birleşmiş Milletler İklim Paneli’nde

10:57 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bursaspor bir transfer daha açıkladı!

18:29 - Bursa

Bursaspor'dan kaleci transferi

17:49 - Bursa

Bursaspor'da günün ikinci transferi !

17:22 - Bursa

Bursa'da buğday tarlası alevlere teslim oldu

17:11 - Bursa

Bursaspor'dan yeni transfer !

16:57 - Bursa