?>

Doğalgazı verimli kullanmanın yolları

Bursagaz, soğuk ve kar yağışlı geçen son günlerde müşterilerinin doğal gazdan en verimli şekilde faydalanmaları için alınabilecek bazı tedbirleri paylaştı.

Bursa - 8 yıl önce

Müşteri odaklı yaklaşımlarıyla Türkiye Enerji sektörüne katma değer sağlayan EWE AG’nin en büyük Türkiye yatırımı olan Bursagaz soğuk kış günlerinin yaşandığı bu dönemlerde doğal gazın verimli kullanılması için yapılması gerekenler konusunda Bursalıları uyardı.

Binalardaki ısı yalıtımı ile ısı kaybının önlendiği ve iklim şartlarına bağlı olarak yüzde 70’e varan oranlarda doğal gaz tasarrufu sağlandığını söyleyen Bursagaz Müşteri Hizmetleri Müdür Yardımcısı Mehmet Fehmi Başol, doğal gaz faturalarında tasarruf sağlanması ve daha verimli kullanılması için önerilerini şu şekilde sıraladı:

“Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırın. Sistemlerinize ısı ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya ısı ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda gaz tüketiminiz optimize olacaktır.

Verimli kullanımda oda sıcaklığı 19 derecedir. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağlanır. Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız, kapatın. Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatın.

Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoleli malzemeler tercih edin. Konutlardaki tüm ısı kaybının yüzde 25’i pencere ve kapılardan olmaktadır. Mevcut izolesiz kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kaplayın.

Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyin. Tüm ısı kayıplarının yüzde 15’i yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğal gaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan 100 cm² net geçişli havalandırma menfezini kesinlikle kapatmayın. Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellemeyin, kapatmayın. Radyatörler örtülürse yüzde 15 yakıt tüketimi artar. Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyin. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.

Doğal gaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol edin, gerekiyorsa değiştirin. Doğal gaz tüketim cihazı ve yeni bir su ısıtıcısı satın alırken verimi yüksek olanı tercih edin.

Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayın. Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazını ayarlayın. Sıcak su termostatınızı 50°C’ye ayarlayın. Aşırı sıcak su sadece fazla enerji tüketmez aynı zamanda insan cildi için yanık tehlikesi oluşturur. Bu nedenle de sağlıksızdır. Su ısıtma kontrol vanasını “pilot” konumuna getirin, eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalacaksanız kapatın.

Elle bulaşık yıkarken soğuk su ile durulama yapın, bulaşık makinesinde yıkama yapıyorsanız makineyi tam dolu olarak çalıştırın. Sıva üstünden döşenmiş sıcak su borularının yalıtımını yapınız.

Güvenli doğal gaz kullanımı konusunda da vatandaşları uyaran Başol, vatandaşlardan gerekli tüm tedbirlerin alınmasını isteyerek, aileleri ile birlikte mutlu ve huzurlu bir kış geçirmelerini temenni etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da silahlı kavga! 2 ölü, 3 yaralı

2017-01-11 14:20 - Asayiş

Bursa'da travesti ve hayat kadınlarına...

2017-01-13 12:17 - Bursa

Teksas'tan kılıçlı açıklaması

2017-01-12 10:56 - Bursaspor

Görükle’den yükselen gitar sesi

2017-01-10 21:56 - Magazin

Final Okulları galibiyetle tanıştı

2017-01-11 18:08 - Spor

Karagöz Lions, gazeteci Recai Güler’i ağırladı

2017-01-12 17:21 - Magazin

Makine sektorü hedef büyüttü

2017-01-10 15:30 - Bursa

Öğretim üyeleri, probleme dayalı öğretmeyi öğrendi

2017-01-13 14:14 - Bursa

Eski AVM’nin çatısı çöktü

2017-01-12 18:48 - Asayiş

İstanbul’da taksiciye silahlı saldırı

2017-01-13 12:08 - Gündem

İlgili Haberler

Bursa Büyükşehir Akıllı Şehir Akademisi’nde final heyecanı

11:17 - Bursa

Uludağ Elektrik’te ekim ayının rengi pembe

11:15 - Bursa

Gemlik Belediyesi’nin bütçesi belli oldu

10:41 - Bursa

Sporun en iyileri BUÜ’yü seçti

10:42 - Bursa

Nilüfer Felsefe Buluşmaları’nın ilk konuğu Prof. Taşdelen

10:36 - Bursa

Günün Manşetleri

Bursa Büyükşehir Akıllı Şehir Akademisi’nde final heyecanı

11:17 - Bursa

Uludağ Elektrik’te ekim ayının rengi pembe

11:15 - Bursa

Cumhuriyet Başsavcısı sevgilisinin eski sevgililerini gözaltına aldırdı

11:06 - Gündem

Çırak, patronuna dava açınca bir anda zengin oldu

10:59 - Dünya

Sporun en iyileri BUÜ’yü seçti

10:42 - Bursa