?>

Dünyanın kullandığı o tedavi yöntemi

DÜNYADA KULLANILAN FİTOTERAPİ, ÖZELLİKLE SON DÖNEMLERDE VATANDAŞLARIN SIKLIKLA KULLANMAYA BAŞLADIĞI UYGULAMA ARASINDA YER ALIYOR. DÜNYADAKİ İNSANLARIN YÜZDE 80'İ FİTOTERAPİ İLE TEDAVİ YÖNTEMİNE UYGULUYOR. TÜRKİYE'DE DE BU YÖNTEMİN ÇOK KULLANILDIĞINI VE 12 BİNE YAKIN TIBBİ AROMATİK BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNİN OLDUĞUNU SÖYLEYEN FİTOTERAPİ ALANI HEKİMİ BELKIS YAŞA, "HER BİTKİ HER HASTALIKTA KULLANILMAZ. BAZI BİTKİLERİ ASLA KULLANMAYACAĞIMIZ KİŞİLER VARDIR. BUNLARIN İÇERİSİNDE ÖZELLİKLE KÜÇÜK YAŞ GRUBU, GEBE, EMZİRME DÖNEMİNDEKİ KADINLAR KESİNLİKLE DİKKAT ETMESİ GEREKEN KİŞİLERDİR. KULLANILMAMASI GEREKEN ZEHİRLİ BİTKİLERDE VARDIR. BU GİBİ PROSEDÜRLER ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULARDIR" DEDİ.

Sağlık - 1 yıl önce

Fitoterapi, özellikle son dönemlerde vatandaşların kullanmaya başladığı uygulamalar arasında yer alıyor. Türkiye’de de bu tedavi yöntemine sıklıkla başvurulduğunu ve 12 bine yakın tıbbi aromatik bitki çeşitliliğinin olduğunu söyleyen Dr. Belkıs Yaşa, "Özellikle toplumda çok görülen kronik hastalıklar, diyabet, kalp hastalığı ve kronik yorgunluk sendromu gibi bazı hastalıkların görülme sıklığı, fitoterapi arayışlarını artırmaktadır" dedi.

Kocaeli’de düzenlenen 12. Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi’ne katılan fitoterapi alanı hekimi Dr. Belkıs Yaşa,

"Geçmişten Günümüze Fitoterapi" konulu sunum gerçekleştirdi. Fitoterapinin insan hayatındaki yerini ve kullanma amacını anlatan Dr. Yaşa, Türkiye’nin aromatik bitki çeşitliliğindeki zenginliğinden bahsederek, faydalı bitki gibi zehirli bitkilerinde olduğunun altını çizdi. "Bilimsel kayıtlara göre hekim bitkisel reçeteyi hazırlar"

Fitoterapinin kullanım amacını anlatan Belkıs Yaşa, "Fitoterapi, tıbbi aromatik bitkilerin sağlık amacıyla hastalıkların iyileştirilmesinde veya tedavisinde yardımcı olarak kullanılır. Veyahut bazı risk faktörlerin hastalıklara dönüşme sürecinde bireylere kendi kişisel özelliklerine uygun şekilde bireysel faktörler göz önünde tutularak kullanılmasıdır. Tıbbi aromatik bitkilerin kökleri, meyveleri, yaprakları, çiçekleri, farklı parçacıkları hastalıklarda kullanılabilir ama bunları yaparken bilimsel kayıtlara göre hekim bitkisel reçeteyi hazırlar" diye konuştu. "Bazı bitkileri asla kullanmayacağımız kişiler vardır"

Tıbbi aromatik bitkiler anlamında Türkiye’nin zengin kaynaklara sahip olduğunun altını çizen Belkıs Yaşa, "Anadolu medeniyeti fitoterapi tarihi açısından da çok zengin. Ülkemizde 12 bine yakın tıbbi aromatik bitki çeşitliliği var. Bu bitki çeşitliliğinin yaklaşık 3/1 de endemik bitkiler olarak geçmektedir. Biz tıbbi aromatik bitkileri integratif tıp modeliyle hastalarımıza uygun ölçülerde veriyoruz. Her bitki her hastalıkta kullanılmaz. Bazı bitkileri asla kullanmayacağımız kişiler vardır. Bunların içerisinde özellikle küçük yaş grubu, gebe, emzirme dönemindeki kadınlar kesinlikle dikkat etmesi gereken kişilerdir. Kesinlikle kullanılmaması gereken zehirli bitkilerde vardır. Bu gibi prosedürler çok dikkat edilmesi gereken konulardır" şeklinde konuştu. "Dünya popülasyonunun zaten yüzde 75 ile 80 kısmı fitoterapi ile tedavi görmeye devam ediyor"

İnsanların artık tıbbi aromatik bitki tedavisine yöneldiğini söyleyen Yaşa, "Dünyada tıbbi aromatik bitkilere yönelim arttı ama dünya popülasyonunun zaten yüzde 75 ile 80 kısmı fitoterapi ile tedavi görmeye devam ediyor. Özellikle Afrika ülkelerinde, Uzak Doğu’da bu uygulamalar zaten bulunmaktadır. Bu uygulamaların Batı’da da gündeme gelmesinin sebebi tedavilere ek arayışlar olmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle toplumda çok görülen kronik hastalıklar, diyabet, kalp hastalığı, kronik yorgunluk sendromu gibi bazı hastalıkların görülme sıklığına paralel şekilde fitoterapi arayışları artmaktadır" ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Recep Günay Yönetimine büyük tepki !

2023-09-10 17:34 - Bursaspor

Bursa Kestel'de aynı tarlada, 30 yıl sonra babası gibi kardeşini öldürdü

2023-09-13 10:03 - Bursa

Bursa'dan kaçırıp Balıkesir'de işkence ettiler

2023-09-16 15:53 - Bursa

Doğa yürüyüşünde 3 aydır kayıp ‘Otçu Kadir’in cesedini buldu, yerini dumanla belli etti

2023-09-10 17:57 - Bursa

Meryem Büşra Levent memleketi Bursa'da toprağa verildi

2023-09-13 18:46 - Bursa

Enver Cenk Şahin maçı Ali Ay’ın locasında izledi

2023-09-10 19:11 - Bursaspor

Bursa'da ormanlık alanda infaz: 1 ölü!

2023-09-13 15:48 - Bursa

Şoförlüğe Anadol'la adım attı, ustalığı Togg'la sürdürüyor

2023-09-15 12:23 - Bursa

Ali Tandoğan ve Ender Alkan tribünde!

2023-09-10 18:06 - Bursaspor

Doğa yürüyüşünde 3 aydır kayıp ‘Otçu Kadir’in cesedini buldu, yerini dumanla belli etti (2)

2023-09-10 20:16 - Asayiş

İlgili Haberler

Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde normal doğum bilinçlendirme standı açıldı

16:21 - Sağlık

Meme kanserine ‘pembe kurdele’ ile dikkat çekildi

16:05 - Sağlık

Huzursuz bacak sendromu: Uyku kalitenizi tehdit eden gizli düşman

14:34 - Sağlık

Anne adaylarına normal doğum teşvik ediliyor

14:22 - Sağlık

Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadrosu büyüyor

14:06 - Sağlık

Günün Manşetleri

Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) Tesisine Terör Saldırısı

16:03 - Gündem

Bursa Barosu Başkanı Öztosun mazbatasını aldı

15:52 - Bursa

Bursa’da kız çocuğunu taciz eden şahıs tutuklandı

15:30 - Bursa

Mustafa Bozbey: Hizmeti engelleyenleri Bursa halkının takdirine bırakıyorum

15:19 - Bursa

Minik Narin cinayetinin ilk duruşma tarihi belli oldu!

15:10 - Gündem