?>

“Emeklilik sisteminin yetersizliğinde dünyada son sıralardayız”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de emeklilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, iktidara çözüm çağrısında bulundu. En düşük emekli maaşı asgari ücret olmasını ve emekli ilaç katkı payının kaldırılmasını istedi. İntibak düzenlemesi yapılarak evi olmayan emekli için kira yardımı ve yakacak yardımı yapılmasının gerektiğini belirtti.

Bursa - 3 saat önce

Gürer, emeklilerin sosyal ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirtti. "Emekliler, halk ekmek kuyruklarında çarşı pazarda gramla ürün almak zorunda kalıyor, kıyma alabilmek için gün doğmadan Et ve Süt Kurumu marketlerinin kapısında sıraya giriyor." diyen Gürer, emeklilerin açlık sınırının altında yaşamak zorunda bırakıldığını vurguladı. "Torunlarına harçlık veremeyen, tatile gidemeyen emekliler ne yazık ki açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilmiş durumda." ifadelerini kullandı.

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DÜNYADA DİPLERDEYİZ

Ülkedeki emeklilik sisteminin yetersizliğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Emekli, malullük, ölüm aylığı ve sürekli iş göremezlik geliri ile yaşamaya çalışan 16 milyon 437 bin 571 kişi bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli aylığı alan yurttaş sayısı ise 12 milyon civarındadır. Bu kişilerin %70’i işçi, %15’i Bağkur, %15’i ise memur emeklisidir." şeklinde konuştu.

Gürer, uluslararası karşılaştırmaların Türkiye'deki emeklilik sisteminin zayıflığını açıkça ortaya koyduğunu belirterek, "Hollanda’da ortalama emekli maaşı 2000 euro civarında, Türkiye'de bu rakam yalnızca 337 euro’dur. Almanya, İtalya ve Belçika gibi ülkelerde emekli maaşı neredeyse 4 kat daha fazladır." dedi.

EMEKLİLİK MAAŞLARI VE YOKSULLUK

Emekli maaşlarının düşüklüğüne dikkat çeken Gürer, "En düşük emekli aylığı 2024 yılı itibarıyla 12.500 TL’ye çıkarılmıştır. Ancak bu rakam hâlâ yoksulluk ve açlık sınırının altında kalmaktadır. 2020 yılında geçinemediği için çalışmak zorunda kalan emeklilerin sayısı 747 bin iken, bu rakam bugün 2 milyona yükselmiştir." ifadelerini kullandı. Gürer, ek iş ve kayıt dışı çalışan emeklilerin bu rakama dahil olmadığını da belirtti.

KÜRESEL EMEKLİLİK ENDEKSİ VE TÜRKİYE'NİN DURUMU

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ABD merkezli Mercer CFA Enstitüsü'nün 2024 Küresel Emeklilik Endeksi raporuna da değinerek, Türkiye'nin bu sıralamada son sıralarda yer aldığını söyledi. "48 ülke içinde son sıralarda yer aldığımız bu raporda, emeklilik sistemimizin yetersizliği tüm boyutlarıyla ortaya konulmuştur. Hollanda 84,8 puanla birinci olurken, ülkemiz 48,3 puanla son sıralarda kalmıştır." dedi. Gürer, raporda emekli maaşlarının artırılması ve sistemin kapsamının genişletilmesi gerektiğine vurgu yapıldığını belirtti.

İNTİBAK DÜZENLEMESİ YAPILMALIDIR

CHP’li Ömer Fethi Gürer, emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için bir dizi öneride bulundu: "En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çekilmeli ve kademeli olarak tüm emekli maaşları artırılmalıdır. Ayrıca, emeklilerin bayram ikramiyeleri de asgari ücret seviyesine yükseltilmelidir. Emeklilerimizin intibak düzenlemesi yapılmalıdır."

Sağlık hizmetlerindeki katkı paylarının tamamen kaldırılması gerektiğini de ifade eden Gürer, "Evi olmayan emeklilere kira ve yakacak yardımı yapılmalı, emekliler kamu misafirhanelerinde dört gün boyunca ücretsiz konaklayabilmelidir." şeklinde konuştu. Ayrıca, kayıt dışı çalışmayla mücadele edilmesi ve bu konuda gerekli cezai yaptırımların artırılması gerektiğini belirtti.

EMEKLİLERİN SAĞLIK VE GIDA GÜVENLİĞİ SORUNLARI

Gürer, emeklilerin gıda güvenliği konusunda da sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. "Gittiğimiz köyde, kasabada, ilçede emekliler bizleri yolda çeviriyor, sorunlarını anlatıyor. Gıdaya erişimde dahi geçmişe göre sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyorlar. Emekli gelir düzeyi nedeniyle sağlıklı gıdaya erişememek bir yana, aldığı ürünün güvenilir olup olmadığından da endişe ediyor." dedi. Gürer, emeklilerin içinde bulundukları bu vahim durumdan çıkarılması için acil iyileştirmeler yapılması gerektiğini vurguladı.

İKTİDARA ÇAĞRI: "SORUNLARI GÖRMEZDEN GELMEYİN"

Son olarak Gürer, iktidarın emeklilerin sorunlarını görmezden gelmeye devam ettiğini belirterek, "Bu tutum, milyonlarca emekliyi daha büyük bir mağduriyete sürüklemiştir. Emeklilerin insanca bir yaşam sürdürebilmesi için taleplerin hayata geçirilmesi kaçınılmazdır." ifadelerini kullandı. Gürer, emeklilik sisteminin güçlendirilmesi ve emeklilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'nın 5 günlük hava tahmin raporu

2024-10-12 09:42 - Bursa

BURULAŞ'tan Bursaspor taraftarına önemli açıklama

2024-10-13 10:42 - Bursaspor

Nusret'ten, Köfteci Yusuf'a gönderme

2024-10-11 16:34 - Bursa

Köfteci Yusuf'ın sahibi Yusuf Akkaş, iddialara tek tek cevap verdi

2024-10-11 16:28 - Bursa

Bursaspor yine kapalı gişe !

2024-10-11 19:19 - Bursa

BursaRay'ın yeni istasyonu hizmete başlıyor

2024-10-12 16:17 - Bursa

Bursaspor moral yemeğinde bir araya geldi

2024-10-12 21:53 - Bursaspor

Tekstil devi konkordato ilan etti

2024-10-14 09:01 - Bursa

Sedat Peker'den beklenen Köfteci Yusuf açıklaması

2024-10-13 15:04 - Bursa

Kombinede rekor!

2024-10-16 21:29 - Bursaspor

İlgili Haberler

Osmangazi Belediyesi trafik levhalarını yeniliyor

11:39 - Bursa

'Dur ihtarına' uymayan sürücü polisi kaputta sürükledi

11:29 - Bursa

Erdal Can Alkoçlar: Şirketinize patent ihlali davası açıldı. Ne yapmalısınız?

11:34 - Bursa

Bursa BUSADER’de ana gündem: Sürdürülebilirlik

11:20 - Bursa

’Süleyman ve Öbürsüler’, Bursalılarla buluştu

11:08 - Bursa

Günün Manşetleri

'Dur ihtarına' uymayan sürücü polisi kaputta sürükledi

11:29 - Bursa

Bursa BUSADER’de ana gündem: Sürdürülebilirlik

11:20 - Bursa

Bursa, BALKANTÜRKSİAD ile Türkiye ve Balkanları birleştiriyor

11:03 - Bursa

Terör listesinde olanları yakalayanlara bu ödüller verilecek!

10:20 - Gündem

Bursa'da otobüste başlayan kavga sokağa taştı

10:08 - Bursa