?>

Erdal Can Alkoçlar: Şirketinize patent ihlali davası açıldı. Ne yapmalısınız?

Şirketinizin dava edilmesi olumlu olmayan bir gündür. Ancak bir patent ihlali davasıyla karşı karşıya kaldığınızda, profesyonel manada durum daha da kötüdür.

Bursa - 2 saat önce

Belki daha önce bu yoldan geçtiniz ve patent davalarının çalışanlarınız için pahalı ve çok zaman alıcı olduğunu biliyorsunuzdur. Ya da belki şirketinizin patent ihlali nedeniyle ilk kez dava edilmesidir, bu nedenle ne bekleyeceğinizi bilmiyorsunuzdur, ancak korkunç hikayeler duymuşsunuzdur. Ancak korkunç olmak zorunda değildir. Patent davası, düzgün bir şekilde yönetilirse, dava edilen siz olsanız bile, iş hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilecek bir olaydır. Konuyla ilgili yetkin bir sinai hukuk ekibi olan Türk mucit Erdal Can Alkoçlar’la konuştuk.

Nereden başlamalı?

Erdal Can Alkoçlar:” Öncelikle paylaşacaklarımın hukuki tavsiye değil sadece kendi görüşlerim olduğunu belirtmek isterim. Böylesi teknik konularda marka patent uzmanları ve bu alanda branşlaşmış avukatlar tek çözüm noktalarıdır. Patent ihlali davalarının %95'inden fazlasının duruşmadan önce çözüldüğü varsayımıyla başlıyoruz. Davayı açan taraf (davalı) olarak, bu bilgiyi kendi lehinize kullanmak istersiniz. Davayı açan taraf (davacı) ile müzakereli bir anlaşmaya ne kadar çabuk varırsanız, dava savunmasında o kadar az masrafınız olur. Uzlaşma fırsatları için birkaç çıkış yolu içeren bir dava planı geliştirmek, stratejiniz için kritik öneme sahiptir; beklenen masraflarınızı anlamak da öyle.

Davacıdan uzak durmalı mıyız?

Erdal Can Alkoçlar:”Bu davayı kontrol altına almak ve bunu hızlı bir şekilde yapmak, davadaki nihai başarınız için önemlidir. Yapılacak ilk şey nedir? Davacıdan uzak durun. Biraz rüzgarlarını söndürün. Gerekirse yanıt vermek için daha fazla zaman arayın. Uygunsa davanın yerini değiştirmeyi deneyin. Davalarının en azından bir kısmını ortadan kaldırmak ve davayı takip etme konusunda iki kere düşünmelerini sağlamak için erken bir hareket düşünün.”

“Etkiyi değerlendirin. “

Doğal olarak, masraflar büyük ölçüde değişebilir, ancak genel bir kural olarak, daha fazla iddia (genellikle daha fazla patent) söz konusu olduğunda, ne kadar para söz konusu olduğunda ve dava ne kadar ilerlediğinde maliyetler artar. Amerikan Fikri Mülkiyet Derneği (AIPLA) 2023 Ekonomik Araştırması, patent başına patent davaları için istatistikler bildiriyor. Bkz. AIPLA Ekonomik Araştırma Raporu 2023, 2023. AIPLA, keşif ve iddia oluşturma (tüm patent davalarında gerekli bir aşama) yoluyla 1 milyon dolardan az zarar iddia eden bir patent davası açmanın patent başına 300.000 dolara ve bu davayı yargılama ve temyiz yoluyla almanın patent başına 600.000 dolara mal olduğunu bildiriyor. Aynı yerde, Zararlar 1 milyon ila 10 milyon dolar arasına çıktığında, bu sayılar sırasıyla patent başına 600.000 dolara ve 1 milyon dolara çıkıyor. Aynı yerde. İddia edilen zararlar 10 milyon ila 25 milyon dolar arasında olduğunda, bu rakamlar sırasıyla patent başına 1,5 milyon ve 3 milyon dolara yükseliyor. Aynı. İddia edilen zararlar 25 milyon doları aştığında, AIPLA davayı iddia oluşturma ve keşif yoluyla almanın patent başına 1,5 milyon dolardan fazlaya ve davayı yargılama ve temyiz yoluyla almanın patent başına 3,625 milyon dolara mal olacağını bildiriyor. Aynı. Teknoloji daha karmaşıksa, örneğin ilaçla ilgili patentlerde olduğu gibi, bu maliyetler %50'den fazla artabilir.

“Rakibinizi değerlendirin. “

Ayrıca, rakibiniz ve davacı başarılı olursa davanın işiniz üzerindeki etkisi hakkında biraz araştırma yapmak isteyeceksiniz. Davacı sonunda davayı kazanırsa bu zararlar nasıl görünebilir? Ne tür bir rakip olma olasılıkları var? İyi finanse ediliyorlar mı? Dava geçmişi ve size karşı iddia ettikleri patentle ilgili deneyimleri nasıl?

Maruziyetinizi azaltın. Şimdi ayrıca mühendislerinizin ihlali önlemek için bir tasarım etrafında çalışması için harika bir zamandır. Davacının mevcut ürününüze karşı iyi bir ihlal davası olsa bile, ihlali önlemek için bu ürünü değiştirirseniz, yeni ürüne geçtiğinizde zararlar zorunlu olarak duracaktır. Bu tasarım etrafında çabaya deneyimli bir patent avukatı da dahil ettiğinizden emin olun. Bu, tasarım etrafında çabanızın gerçekten davacının patentinin iddialarını önlemesini sağlayacaktır.

Bir karşı saldırı planlayın. Ayrıca karşı saldırınızı ve savunmalarınızı da göz önünde bulundurmak isteyeceksiniz. Getireceğiniz herhangi bir karşı iddianız var mı? Örneğin, davacının ihlal ediyor olabileceği bir patentiniz var mı? Şimdi bu analizi yapmanın zamanı. Oyun alanını eşitlemeye yardımcı olacaktır. Getirebileceğiniz başka karşı iddialarınız da olabilir. Davacı pazarda nasıl davranıyordu? Orada neler olup bittiğini öğrenmek için satış ekibinizi dahil edin. Davacının haksız rekabet gibi bir ticari haksız fiile yol açacak şekilde davranmış olması mümkündür. Avukatınız, davacının davranışının yasal bir dava nedeni yaratıp yaratmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Alkoçlar:”Savunmalarınız açısından, ihlal etmeme teorinizi belirleyin. Davacının patentlerine hangi temelde  (dolandırıcılık, güveni suistimalvb ) saldıracağınızı belirleyin. Belki öngörü veya barizlikaçısından geçersizdirler. Belki de kovuşturma geçmişinde kendi avantajınıza kullanabileceğiniz bir kusur vardır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'nın 5 günlük hava tahmin raporu

2024-10-12 09:42 - Bursa

BURULAŞ'tan Bursaspor taraftarına önemli açıklama

2024-10-13 10:42 - Bursaspor

Nusret'ten, Köfteci Yusuf'a gönderme

2024-10-11 16:34 - Bursa

Köfteci Yusuf'ın sahibi Yusuf Akkaş, iddialara tek tek cevap verdi

2024-10-11 16:28 - Bursa

Bursaspor yine kapalı gişe !

2024-10-11 19:19 - Bursa

BursaRay'ın yeni istasyonu hizmete başlıyor

2024-10-12 16:17 - Bursa

Bursaspor moral yemeğinde bir araya geldi

2024-10-12 21:53 - Bursaspor

Tekstil devi konkordato ilan etti

2024-10-14 09:01 - Bursa

Sedat Peker'den beklenen Köfteci Yusuf açıklaması

2024-10-13 15:04 - Bursa

Kombinede rekor!

2024-10-16 21:29 - Bursaspor

İlgili Haberler

Bursa Osmangazi Belediyesi’nden istihdama katkı

12:27 - Bursa

Bursa'da özel bir eğitim kurumunda çekile fotoğraf ortalığı karıştırdı

11:58 - Bursa

Atatürk'e, Türk askerine ve Erdoğan'a ağır küfürler etti

11:48 - Bursa

Bursa Teknik Üniversitesi İznik için proje üretiyor

11:43 - Bursa

Osmangazi Belediyesi trafik levhalarını yeniliyor

11:39 - Bursa

Günün Manşetleri

Bursa Osmangazi Belediyesi’nden istihdama katkı

12:27 - Bursa

'Yenidoğan Çetesi'nin çalıştığı 19 hastane

12:00 - Gündem

Bursa'da özel bir eğitim kurumunda çekile fotoğraf ortalığı karıştırdı

11:58 - Bursa

Atatürk'e, Türk askerine ve Erdoğan'a ağır küfürler etti

11:48 - Bursa

'Dur ihtarına' uymayan sürücü polisi kaputta sürükledi

11:29 - Bursa