?>

Fazla şeker beyni nasıl etkiler?

Günlük hayatımızda ihtiyaçtan fazla tüketilen şekerin vücudumuza zararı saymakla bitmiyor. Bilimsel araştırmalara göre bu durum Tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kanserin yanı sıra Alzheimer riskini de artırıyor.

Sağlık - 3 yıl önce

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, şeker tüketimi konusunda bilinmesi gerekenleri Sözcü'den Nazan Doğaner Halıcı'ya şöyle aktardı.

Söz konusu şeker olunca madde bağımlılığı gibi bir tür bağımlılıktan söz edebiliriz, çünkü şeker yediğinizde beyninizde madde bağımlılığı durumunda uyarılan bölge aktif hale geliyor. Bunun en önemli nedeni beynimizin şekere karşı aşırı ilgili olmasıdır çünkü şeker, beynin ödül merkezine direkt etkilidir. Ödül merkezini etkiliyorsa ona bağımlı olma ihtimali çok yüksektir.

Etrafta pırasa bağımlısı birini göremezsiniz, pırasanın dopaminle işi olmaz ama şeker beyin için tam bir iştah artırıcı, haz vericidir. Şeker denince akla beyaz toz şeker geliyor ama tabii ki durum öyle değil. Market raflarına ayrıntılı bakmamız lazım. Bir ürünün etiketine bakınca şeker yazacağını düşünebilirsiniz ama pek çok firma ürünün içinde şeker varsa açıkça paylaşmak istemez.

Şekerin birçok formu ve adı vardır. Mesela kaçımız ketçap içinde veya yoğurt içinde şeker olabileceğini düşünürüz? Kabaca market raflarının aslında dörtte üçünde şeker bulunuyor. Şeker adlarının sonu genellikle –oz ile bitiyor; maltoz, galaktoz, fruktoz, glikoz, laktoz gibi.

EN ÇOK HAFIZA MERKEZİNİ ETKİLİYOR

Şeker molekülleri bir araya gelerek basit karbonhidratı oluşturuyor. İşlenmiş ve basit karbonhidrat ağırlıklı beslenirsek en çok hafıza merkezi hipokampüsümüz zarar görüyor. Bu özellikle de genç yaşlarda sık oluyor ve  sonunda da gelsin dikkat eksikliği, konsantre olamama ve ilerleyen yaşlarda unutkanlık yakınmaları…

Beyinde yüksek miktarda şeker ve insülin direnci zararlı protein olan amiloidlerin yıkımını engelleyerek birikimine yol açıyor ve Alzheimer'ı tetikliyor. İnsülin direnci ile beyinde bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığı arasındaki ilişkiyi anlatan çok sayıda araştırma gündemde… İnsülinin beynin farklı bölgelerinde kan-beyin bariyerini aştığını biliyoruz. Beyin dokusu, vücuttaki diğer dokulara kıyasla biraz daha düşük düzeyde insüline maruz kalır ancak yine de bir öğünde çok fazla karbonhidrat yemek kan şekerini yükselterek beyinde de fazla tepkiye neden olur ve zamanla şeker hastalığı başlayıp beyne daha fazla zarar verir. Son yıllarda, bilim insanları Alzheimer hastalığını Tip-3 diyabet olarak adlandırmaya başladı. Bir çalışmada, 5 bin kişi 10 yılı aşkın bir süre takip edildi ve yüksek kan şekeri olanların, bilişsel fonksiyonlarda daha hızlı kayıp yaşadığı görüldü.

BU BESİNLERİ DÜZENLİ TÜKETİN

Beyin hastalıklarının oluşumunda sadece genetik faktörler değil, beslenme alışkanlıkları da önemlidir. İşte beyin sağlığı için de önemli olan kan şekerinizi düzenleyecek besinler…

Keten tohumu:

Lif ve sağlıklı yağlar açısından zengindir. Spesifik olarak, keten tohumu kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Tarçın:

Günde yarım çay kaşığı tarçın kan şekerini anlamlı ölçüde kontrol eder. Kimyasal yapısı insüline benzer etki sağlar. Mide boşaltma zamanını da uzatarak ani şeker yükselmesini önler.

Avokado:

Çok sayıda çalışma, avokadonun kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini ve yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri de dahil olmak üzere kronik hastalık riskini artıran metabolik sendromun gelişimine karşı koruma sağlayabileceğini bulmuştur.

Lahana turşusu:

Prediyabetli kişilerde yapılan bir araştırma, 8 hafta boyunca lahana turşusu gibi fermente besinler yemenin katılımcıların yüzde 33'ünde glikoz toleransını iyileştirdiğini ve HbA1c düzeylerini düşürdüğünü gösterdi.

Bamya:

Polisakkaritler ve flavonoid antioksidanlar gibi zengin bir kan şekeri düşürücü bileşik kaynağıdır. Türkiye'de kan şekeri düşürücü özelliklerinden dolayı diyabet tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır.

Fasulye ve mercimek:

Kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilecek magnezyum, lif ve protein gibi besinler açısından zengindir. Mesela pirinç pilavı biliyorsunuz kan şekerini yükseltebilir ama yanına bir miktar kuru fasulye veya nohut eklenmesi kan şekeri düzeylerini bir miktar dengeleyebilir

Fındık:

Araştırmalar, kuruyemiş tüketmenin kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olmanın etkili bir yolu olabileceğini göstermiştir. Tip 2 diyabetli kişilerde yapılan bir araştırma, düşük karbonhidrat diyetinin bir parçası olarak az miktarda fındık ve badem tüketmenin hem açlık hem de yemek sonrası kan şekeri düzeylerini düşürdüğünü göstermiştir.

Balık:

Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilecek protein, sağlıklı yağlar, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sunar. Protein kan şekeri kontrolü için gereklidir. Sindirimi yavaşlatmaya yardımcı olur ve yemek sonrası kan şekeri artışlarını önler. Somon ve sardalya gibi yağlı balıkların kan şekeri regülasyonunu iyileştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Brokoli:

Sülforafan, kan şekerini düşürücü özelliklere sahip bir tür izotiyosiyanattır. Çalışmalar, sülforafan bakımından zengin brokoli özünün güçlü antidiyabetik etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Sülforafanın etkinliğini artırmanın en iyi yolu brokoliyi çiğ veya hafifçe buharda pişirmek veya pişmiş brokoliye hardal tozu gibi aktif mirosinaz kaynakları eklemek olduğunu unutmayın.

Elma:

Kan şekerini düşürmeye ve diyabete karşı korumaya yardımcı olabilecek kuersetin, klorojenik asit ve gallik asit dahil olmak üzere çözünür lif ve bitki bileşikleri içerir. Özellikle yaban mersini, üzüm ve elma gibi belirli meyvelerin tüketiminin, Tip 2 diyabet riskini azaltabileceği biliniyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'dan 'misilleme' açıklaması!

2022-01-26 19:26 - Dünya

18 yaşındaki kıza patronundan iğrenç taciz!

2022-01-28 21:20 - Gündem

Bursa iş dünyasının önemli ismi Tacettin Yazıcı eşi Nesrin Yazıcı'yı kaybetti

2022-01-23 00:00 - Bursa

Çocuklar Duymasın yeniden mi başlıyor?

2022-01-28 21:47 - Magazin

Seray Sever elektrik faturasını paylaştı: Ben buna 'Oha' diyorum

2022-01-28 15:44 - Magazin

Duyarlı vatandaşların tabela tepkisi

2022-01-27 17:26 - Gündem

Teksas: Trabzon'dan gelen ödemeler nerede?

2022-01-28 23:49 - Bursaspor

Vakıfköy'den kampa takviye! 

2022-01-28 19:09 - Bursaspor

Fatma Girik, Bodrum'da Memduh Ün'ün yanına defnedildi

2022-01-28 21:44 - Gündem

Gençlerin tehlikeli 'evde estetik' akımı

2022-01-28 14:30 - Sağlık

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Memişoğlu: "Türkiye’yi dünyanın en iyi sağlık hizmeti sunan ülkesi haline getireceğiz"

18:24 - Sağlık

Bafra Devlet Hastanesi’nde deprem tatbikatı

16:50 - Sağlık

Büyükşehir meme kanseri eğitimlerine başladı

16:40 - Sağlık

Trump ve dünya liderlerinden dijital sağlık kitabına teşekkür

15:38 - Sağlık

Muğla’nın ilk Otizm Hareket Merkezi “Bi Nefes’ kent meydanında açılıyor

15:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yenişehir'den Antalya ve Adana'ya uçuşlar başlıyor; biletler 1000 TL!

00:22 - Bursa

Uludağ'da beklenen kar yağışı başladı

00:18 - Bursa

Bursa’da ev yangınında yatalak hasta ağır yaralandı

23:16 - Bursa

Down sendromlu öğrencinin ağzının bantlandığı fotoğrafa inceleme başlatıldı

23:15 - Bursa

Çökertilen tefeci çetesinin 2 üyesi tutuklandı

23:07 - Bursa