?>

İnegöl Belediyesi, tarlaların toprak analizini ücretsiz yaptırıyor

İnegöl Belediyesi’nin, çiftçiyi desteklemek adına 2021 yılında başlattığı ücretsiz toprak analizi uygulaması devam ediyor.

Bursa - 2 yıl önce

İnegöl Belediyesi, 2021 yılı Eylül ayında, çiftçiler ile bir işbirliğine imza atmış, çiftçilerin girdi maliyetlerini asgariye düşürmek, daha nitelikli üretim yapmak ve kullanılan gübrenin daha bilinçli bir şekilde kullanılmasını sağlamak adına bir laboratuvar ile anlaşarak, isteyen tüm çiftçilerin tarlalarının toprak analizini ücretsiz yaptıracaklarını duyurmuştu. Uygulama başladığı günden bu yana üreticiler tarafından da yoğun bir ilgiyle karşılandı. Toprak numunelerinin toplanması için özel torbalar hazırlayan İnegöl Belediyesi, muhtarlıklar organizasyonu ile vatandaşlara ulaştırılan bu torbalar ile numuneleri alarak laboratuvara ulaştırılıyor. Toprak analizleri İnegöl Belediyesi’nde toplanarak belirli aralıklarla anlaşmalı Toprak Tahlil Laboratuvarında çiftçilerden hiçbir bedel talep edilmeden yaptırılıyor.

2023 YILI İÇİN NUMUNE KABULÜ BAŞLADI

İnegöl Belediyesi, 2023 yılı için de toprak analizi uygulamasını başlattı. Analiz için numune toplamaya başlandığını duyuran Belediye Başkanı Alper Taban, üreticilere çağrıda bulundu. Geçtiğimiz yıl İnegöl’de üreticilerin getirdiği 411 adet toprak numunesinin ücretsiz olarak analizinin yaptırıldığını kaydeden Başkan Taban, “Bugüne kadar imkanlarımızın elverdiği şartlar altında hep çiftçimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bu uygulamada da elde edilen sonuçlara göre, İnegöl’ümüzde ortalama organik madde miktarının normalde olması gereken miktarın oldukça altında olduğu saptandı. Organik madde miktarını artırmak için üreticilerimize alternatif yollar tavsiye edildi. Bu yıl da toprak analizi için üreticilerimizden numune kabulüne yeniden başladık. Cerrah Ek Hizmet Binamızda yer alan Muhtarlık İşleri Müdürlüğü’müze getirilen numuneler üretici ve tarla-bahçe bilgileri alınarak analiz yaptırılmak üzere laboratuvara gönderilecektir. Her üretici istediği kadar numune getirebilir. Bir sınırlama veya kısıtlama yok. Üreticilerimizin gelirken numunenin ait olduğu tarla-bahçeye ait tapu bilgilerini getirmesi yeterli olacaktır. Analizler İnegöllü üreticilerimiz için ücretsiz olarak belediyemiz tarafından yaptırılacaktır” dedi.Başkan Taban, getirilen numunelerle ilgili de çiftçilere uyarılarda bulunarak, “Çok az gelen numuneler maalesef işleme alınamıyor. Ya da çok fazla gelen numuneler de bizim için bir anlam ifade etmiyor. Üreticilerimizin 1-2 kilogram kadar numune getirmesi yeterlidir” diye konuştu.

ANALİZ YAPILMADAN ATILAN GÜBRE, EKONOMİYE VE TOPRAĞA ZARAR VERİR

İnegöl Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürlüğü tarafından toprak analizinin önemi ve numune toprağın nasıl alınacağı gibi konularda da bilgiler paylaşıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:“Bizim için hava ve su ne ise bitkiler için toprak da odur. Doğru bir yetiştiriciliğin ilk adımı doğru bir toprağa sahip olmaktır. Doğru toprak deyimi, doğal yollarla özellikleri farklılaşmış topraklarla ya da insanoğlunun eliyle yapılan eksik veya yanlış uygulamalar sonucu ortaya çıkmıştır. Yanlış zamanda, dozda ve şekilde yapılan tarımsal gübrelemeler, fazla sulama, erozyon, kuraklık, su kirliliği gibi sebepler toprağın zaman içerisinde besleyiciliğini ve verimliliğini kaybetmesine yol açar. Bu sebeple toprağımızı korumak için toprak analizi oldukça önemlidir. Toprak analizi belirli tarla-bahçedeki toprağın bitki besin elementleri yönünden mevcut durumunu, ihtiyaçlarını ve yetiştirilen ürüne uygun olup olmadığını gösteren bir metottur. Doğru ürünü seçmek, seçilen ürünü doğru toprakta yetiştirmek, doğru zamanda ve dozda doğru gübre ile gübreleme yapmak, kaliteli ve verimli bir yetiştiricilik yapmak gibi hedefler için analiz yapılır. Analiz yapılmadan atılan gübre hem ekonomiye hem üreticinin cebine hem de topraklarımız ve içme sularımıza zarar verdiğinden her yönüyle olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Analizler ile toprakta bulunan organik madde, toprağın tuzluluğu, pH’ı, kireç oranı ve toprak tekstürü gibi özelliklerin yanı sıra fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, çinko, mangan gibi besin elementlerinin bitkiye yarayışlı formlarının topraktaki içerikleri belirlenir. Buna göre eksik ya da fazla olanlar tespit edilerek, ürüne uygun gübreleme yöntemi ve dozu tavsiye edilir.” (DHA)

Haftanın Öne Çıkanları

Mustafakemalpaşaspor şampiyonluğunu ilan etti

2023-03-24 12:31 - Bursa

A Milli Futbol Takımı, Bursa'da

2023-03-26 04:34 - Bursa

Bursa'da kentsel dönüşüme başlanacak 5 mahalle

2023-03-26 11:04 - Bursa

Kızılcık Şerbeti’nde Nursema isyan etti, ortalık fena karıştı!

2023-03-25 09:01 - Magazin

Kanserle savaşan Bahar Öztan son halini paylaştı

2023-03-28 17:06 - Magazin

Bursaspor'da İsmail Ertekin'le yollar ayrıldı

2023-03-25 21:20 - Bursaspor

Köfteci Yusuf ve Sedat Peker davasında yeni gelişme!

2023-03-28 15:57 - Bursa

Hırvatistan futbol takımının hocasından çarpıcı Bursa yorumu

2023-03-28 17:49 - Bursa

Kızılcık Şerbeti'nin Pembe Hanım'ı Bursalı oyuncu Erkan Kolçak Köstendil ile akraba olduğu ortaya çıktı

2023-03-27 11:53 - Bursa

Kestel'de iş kazası! Yüksekten düşen boyacı hayatını kaybetti

2023-03-22 20:38 - Bursa

İlgili Haberler

Eski Karacabey Belediye Başkanı Özkan’ın mutlu günü

19:27 - Bursa

Atıklar, kadınların ellerinde rengarenk çantalara dönüştü

17:19 - Bursa

Yenişehir Belediyesi’nden geçici işçilere müjde

17:22 - Bursa

"Bursa, Türkiye’nin üretim üssüdür"

17:09 - Bursa

Bursada Bugün internet sitesinden kamuoyunu bilgilendirme

16:56 - Bursa

Günün Manşetleri

Eski Karacabey Belediye Başkanı Özkan’ın mutlu günü

19:27 - Bursa

RTÜK'ten FETÖ elebaşı Gülen ile ilgili açıklama

17:15 - Gündem

"Bursa, Türkiye’nin üretim üssüdür"

17:09 - Bursa

Bursa Yenişehir Belediyesi'nden geçici işçilere müjde!

16:43 - Bursa

AK Parti'den Gülen açıklaması: Vatansız olarak dünyayı terk etti

16:38 - Gündem