?>

İranlı Muhalifleri Türkiye’den kaçırmayı planlayan ekip çökertildi

Milli İstihbarat Teşkilatı ile İstanbul TEM Şube Müdürlüğü’nün operasyonuyla yakalanan İran istihbaratı ile bağlantılı 12 kişi hakkındaki detaylar netleşiyor.

Gündem - 3 yıl önce

By Sağlam Savunma şirketinin sahibi İhsan Sağlam ile yanında çalıştırdığı İran vatandaşı Morteza SOLTAN SANJARI’nin İranlı muhalifleri Türkiye’den kaçırma arayışında oldukları ortaya çıktı.

Talimatlar İran İstihbaratından

İhsan SAĞLAM ve Morteza Soltan Sanjarı’nin, İran istihbaratı adına faaliyet gösteren Seyedmehdi HOSSEINI ve Ali GHAHRAMANIHAJIABAD’dan talimatlar aldığı öğrenildi.

İranlı muhaliflerin kaçırılması işlemleri için SAĞLAM ve ekibine peyder pey 150 bin ABD doları ödendiği ortaya çıktı. Kaçırılması planlanan diğer isimler için ise İran istihbaratı yetkililerinin ayrıca ödeme yapacağı öğrenildi.

Film Senaryosu Gibi Kaçırma Planı

Kaçırma planı, İran istihbaratının kaçırılmasını istedikleri kişilerin isimlerini Morteza SOLTAN SANJARI ve İhsan SAĞLAM’a iletmesi ile başlıyor. Sonraki aşama ise yer tespiti.

Kaçırılacak İranlıların yaşadıkları bölgeyi bulan SAĞLAM ve SOLTAN SANJARI işlerini riske atmıyorlar. Yerlerinin tam tespitini direkt kendileri gidip yapıyor. En önemli aşama ise İran istihbaratı tarafından verilen ismin güvenini kazanmak. Güven kazanıldıktan sonra kaçırma planı için düğmeye basılıyor.

İranlı Bir Albay Kaçırılacaklar Listesinde 

İran istihbaratı adına çalışanların kaçırılması için verdiği isimlerden biri de İran Nizami Ordusu’nda görevli Albay Mashali FIROUZI/Yaghoub HAFIZ.

Yaghoub HAFIZ ailesi ile birlikte Denizli’de yaşıyordu. Yaghoub HAFIZ’ın Denizli’de yaşadığını İhsan SAĞLAM, onu Türkiye’ye getiren kaçakçıya yaptığı işkence sonunda öğrendi.

Morteza SOLTAN SANJARI ve İhsan SAĞLAM, Yaghoub HAFIZ’ın güvenini kazanmak için “İran istihbaratının peşinde” olduğunu söyleyerek, isterse ailesi ile birlikte başka bir ülkeye kaçırma vaadinde bulundular.

Bu yalana inanan ve Irak üzerinden başka bir ülkeye kaçacaklarını sanan Yaghoub HAFIZ ve ailesi, 17 Şubat 2019’da kaçakçılar tarafından İranlı istihbaratçılara teslim edildi.

1 Milyon Dolarlık Görev

İran istihbaratına çalışan Seyedmehdi HOSSEINI, Morteza SOLTAN SANJARI ve İhsan SAĞLAM’a 1 milyon dolar karşılığında İran Deniz Kuvvetleri’nde görev yaparken Türkiye’ye kaçan M.R.’nin İran’a getirilmesi talimatını verdi.

Yalova’da bir restoranda çalıştığı tespit edilen M.R. ile yakınlaşması için İhsan SAĞLAM ve Morteza SOLTAN SANJARI’ın ekibinden Hakan SAĞLAM görevlendirildi. İranlı M.R. ile aynı restoranda çalışmaya başlayan Hakan SAĞLAM, samimiyeti ilerletince M.R. ile İhsan SAĞLAM ve Morteza SOLTAN SANJARI’yi tanıştırdı. SAĞLAM ve SOLTAN SANJARI, M.R.’ye ABD’ye kaçak gidebilme ümidi verdi.

Ancak planlar İran istihbaratının M.R.’yi İran’a getirmesi için görevlendirdiği bir diğer isim olan emekli TSK mensubu Hüdaiverdi ÇITAK’ın da girişimlerde bulunması ile bozuldu.

M.R. şüphelenince, ekip planı sonlandırmak zorunda kaldı.

Ekibin Son Kaçırma Planı

İran istihbaratına çalışan Ali GHAHRAMANIHAJIABAD, Ekim 2021’de İhsan SAĞLAM’dan Türkiye’ye kaçan İranlı S.G.’nin İran’a getirilmesini istedi.

Morteza SOLTAN SANJARI ve kız arkadaşı Behnaz EBRAHIMIHAJISARAYI’nin, S.G.’nin Zonguldak’taki adresini tespit etmesi üzerine İhsan SAĞLAM, eski TSK mensubu Kamil TAŞÇI’yı devreye soktu. TAŞÇI’nın görevi, S.G.’yi Zonguldak’tan alıp İran sınır hattına götürmekti.

Kaçırma Eylemlerine Son Nokta

MİT, İhsan SAĞLAM ile Morteza SOLTAN SANJARI ve ekibinin kaçırma planlarını tespit etti. Yapılan tespitler İstanbul TEM Şube Müdürlüğü ile paylaşıldı. MİT ve İstanbul Tem Şube Müdürlüğü’nün koordineli çalışması ile iki İran vatandaşı ve 12 Türk vatandaşı gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında üç İran vatandaşı hakkında arama kararı çıkartıldı. 14 şahıs, 9 Şubat 2022’de çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Birbirinden Şık ve Kaliteli Koltuk Takımı Modelleri ile Evinizi Yenileyin!

2022-02-08 17:00 - Yaşam

Ahu Tuğba ile aşk yaşayan Meriç Erkan, İslamiyet'e yöneldi

2022-02-10 15:08 - Magazin

18 yaşındaki kıza, baba ve oğuldan iğrenç işkence

2022-02-11 18:45 - Gündem

Kim bu büyücü Gönül Taşan?

2022-02-07 18:53 - Gündem

FETÖ'cü Enes Kanter takımdan kovuldu

2022-02-11 19:42 - Dünya

TikTok fenomeni bagajında çıplak adam buldu!

2022-02-07 19:59 - Dünya

Ünlü ailenin çocuğu yurt dışına kaçtı: Türkiye'yi sarsacak cinsel istismar suçlaması!

2022-02-11 15:18 - Gündem

Bursa'da genç adama kadın iç çamaşırı giydirip...

2022-02-11 16:38 - Bursa

Günün en iğrenç haberi!

2022-02-10 20:54 - Gündem

Bursa'da okul servisi kaza yaptı: 6 öğrenci yaralandı

2022-02-08 16:15 - Bursa

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Elazığ’da 569 deprem konutunun kurası çekildi

17:39 - Gündem

Çocuk ve ergen psikiyatrisinde yeni ufuklar sempozyumu, Atatürk Üniversitesinde gerçekleşti

17:36 - Gündem

Muş’ta teknoloji bağımlılığına karşı doğa yürüyüşü düzenlendi

17:23 - Gündem

Başkan Öksüz güven tazeledi

17:20 - Gündem

Kahramanmaraş’ta 3 bin 135 depremzede yeni evlerine kavuştu

17:20 - Gündem

Günün Manşetleri

Orhun Ene: Maçların sonlarını iyi oynuyoruz

17:21 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Allah’tan bunların kahrını bekliyoruz

16:57 - Gündem

Teröristlere ait 157 hedef vuruldu

16:37 - Gündem

Bilim tutkunlarını soğuk hava durduramadı

16:35 - Bursa

AVM sapığı yakalandı

15:41 - Gündem