?>

İş dünyasına yeni soluk: Arabuluculuk

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa, arabuluculukta Türkiye’nin en başarılı kenti oldu” dedi.

Ekonomi - 7 yıl önce

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasında yeni bir dönemi başlatacağını söyledi. Türkiye’deki oda ve borsalar arasında Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni hayata geçiren ilk kurumun BTSO olduğunu hatırlatan Başkan Burkay, Bursa’nın BTSO’nun katkılarıyla arabuluculukta nüfusa oranla Türkiye’nin en başarılı ili haline geldiğine dikkat çekti.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile iş uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasına olan etkilerini değerlendirdi.  Dava şartı arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geldiğini vurgulayan Başkan Burkay, yeni düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür etti.

BTSO olarak arabuluculuk kanununun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana Avrupa’ya bile örnek taşkil edecek nitelikte çalışmalara imza attıklarını vurgulayan Burkay, “Tek seferde yapılmış en büyük arabuluculuk uygulaması, kamu ile yapılan ilk arabuluculuk uygulaması ve ilk ticari arabuluculuk uygulamaları Odamız tarafından gerçekleştirildi. Hizmet binalarımızda arabuluculuk görüşmeleri için uluslararası standartlara sahip görüşme odalarımızı üyelerimizin hizmetine sunduk. Bununla beraber ülkemizin ilk ileri arabuluculuk eğitimleri de Odamız öncülüğünde gerçekleştirildi. Bundan sonraki süreçte de BTSO olarak sistemin başarısı için üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz” dedi.

ARABULUCULUKTA ANLAŞILAN KONULAR TEKRAR DAVA KONUSU YAPILAMAYACAK

Başkan Burkay, İş mahkemeleri Kanunu kapsamında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin yaptığı açıklamada; “Arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işverenin, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapmasının mümkün olmadığını belirtirken, düzenlemenin iş dünyası için zamandan önemli bir tasarruf sağlayacağını belirtti. “Sanayicilerimiz, tüccarlarımız enerjisini, potansiyelini ve zamanını uyuşmazlıklara değil, ülkemizin kalkınması için yatırımlara ve Ar-Ge çalışmalarına harcamalı. Yapılan yeni düzenlemeyle işçi de işveren de önemli bir ihtiyacını gidermiş olacak. Uzun yargılama süreleri nedeniyle yıllarca uğraşılan iş davaları arabuluculuk ile son bulacak. İş dünyamız, sorunlarla uğraşmayı bırakarak esas işine odaklanacak” dedi.

ARABULUCULUK SÜRECİNDEKİ GİZLİLİK EMSAL KARARLAR OLUŞMASINI ENGELLEYECEK

“Klasik yargılama usulleri ile iş dünyası için büyük sorun haline gelen emsal kararlar; işçi ve işverenin aralarında yapacağı arabuluculuk anlaşma metni gizli olacağından ve tüm taraflar ve arabulucu bu gizliliğe uymak zorunda olmadığından bir sorun olmaktan çıkacak ve emsal oluşturmayacaktır” açıklamasını yapan İbrahim Burkay, bu değişikliklerin iş dünyası tarafından ayrıntılarıyla öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.

YENİ DÜZENLEME İLE SİSTEM NASIL İLERLEYECEK?

Yeni düzenlemeyle işçi-işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talepli iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesi ile birlikte taraflar artık ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyecekler. Arabuluculukta anlaşılamaması halinde mahkemeye başvurabilecekler. Sistem adliyelerdeki arabuluculuk büroları üzerinden işleyecek. Arabulucu yapılan arabuluculuk başvurusunu 3 hafta içinde sonuçlandıracak. Tarafların anlaşamaması halinde ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanlığı tarafından karşılanacak. Taraflardan birinin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda ise toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü oyuncu gözaltında!

2018-01-08 15:35 - Asayiş

İşte Bursa'daki barajların doluluk oranları...

2018-01-09 13:52 - Bursa

"Mahmut Hoca" son yolculuğuna uğurlandı

2018-01-07 18:23 - Gündem

Sarp Levendoğlu kışı getirdi!

2018-01-09 14:09 - Magazin

Erdoğan: "Partimiz adına söz söyleme hakları yok"

2018-01-09 14:50 - Siyaset

Hadise klip yayınına devam ediyor

2018-01-09 12:25 - Magazin

Bursaspor ile Astana'nın Twumasi savaşı!

2018-01-08 22:00 - Bursaspor

Silahlı kavgada kan aktı: 2 yaralı

2018-01-08 23:20 - Asayiş

6 katlı iş hanında yangın paniği

2018-01-09 02:30 - Asayiş

200 bin kişinin izin belgeleri iptal edilecek

2018-01-09 00:48 - Dünya

İlgili Haberler

BSH Türkiye’nin We Power kariyer programının yeni dönem başvuruları başladı

12:02 - Ekonomi

Başkan Öztürk’ten Türkiye’de genç işsizliğine radikal çözüm: Saatlik çalışma modeli gündemde

11:54 - Ekonomi

Vodafone Global, yeni ‘Fit for the Future Raporu’nun sonuçlarını açıkladı

11:12 - Ekonomi

İş Portföy Para Piyasası Fonu 108,3 milyar TL büyüklüğe ulaştı

11:14 - Ekonomi

Doğrudan Tahsilat Sistemi Bayi Başvurusu ve Bayi Limit Artırımı dijital kanallarda

11:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TOFAŞ-Basketball Löwen Braunschweig maçının biletleri satışa çıktı

12:14 - Bursa

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan FETÖ elebaşı Gülen'in ölümüyle ilgili açıklama

12:00 - Gündem

Bursa TEKSİDER'de Nermin Ceyhan güven tazeledi

11:48 - Bursa

FETÖ elebaşının ölümü sonrası yerine kim geçecek?

11:11 - Gündem

Gemlik Film Festivali 3. kez kapılarını açtı

10:33 - Bursa