?>

İşte Bursa’yı dünya kenti yapacak projeler

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dünya kenti olma yolunda ilerleyen Bursa’yı geleceğe taşıyacak projelerini anlattı. Altepe, Bursa’nın sahil kenti olacağını, Bursa’nın sahil haritasının çıkarılarak bakanlığa gönderildiğini vurgulayarak, sahil projelerine hızla başlandığını belirtti.

Bursa'nın Öncüleri - 9 yıl önce

Mesut DEMİR/BURSA.COM

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa.com’da yayınlanan Bursa’nın Öncüleri programına konuk oldu. Başkan Altepe, Bursa’nın kimlikli bir şehir olduğunu, nimetleri ve güzellikleri bol olan Bursa’nın dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

 

“BURSA, HER SOKAĞINA KİTAP YAZACAK BİR KENT”

Bursa’da yaşamak isteyenlerin en yüksek oranda olduğu bir şehir olan Bursa’ya dönük yatırımlarla ilgili bilgi veren Altepe, “Bursalılar Bursa’nın nimetlerinin farkında. Ama şunu da söyleyelim. Bursalılar Bursa’nın nimetlerini ne kadar tanıyorlar. Bursa’yı ne kadar tanıyorlar ya da Bursa’nın nimetlerinden ne kadar istifade ediyorlar. Bursa’da yaşayıp da Bursa’nın tüm nimetlerini tanımak mümkün değil. 12 yıldan buyana Bursa’da belediye başkanlığı görevini yürütüyorum. Bursa’nın her sokağına girdikçe, her kırsalına çıktıkça her yerinde ayrı bir eser ve güzellik görüyoruz. Bursa, her sokağına kitap yazacak bir kent” dedi.

 

“BURSA’NIN 300 KİLOMETRELİK SAHİLİ VAR”

Bursa’nın her yerinde birikim olduğunu ifade eden Altepe, “Uludağ’ın krater göllerinden, sahillerinden, şelalelerinden, pınarlarından her türlü özellik ve güzellik var. Dünya kentlerinde olmayan birçok şey Bursa’da var. Örneğin Uludağ dünyanın en güzel dağı ve bir tek Bursa’da var. Kaplıca değerleri nasıl unutulduysa, başka değerlerimiz sahillerimiz… Bursa bir sahil şehri. Yaklaşık 115 kilometre deniz sahili olan bir şehrimiz. Gemlik Körfezi de, Bursamızın bir körfezi. Türkiye’nin beşinci büyük gölü  İznik Gölümüz ile Türkiye’nin dokuzuncu büyük gölü Uluabat Gölü de Bursa sınırları içerisinde. Göllerle birlikte Bursa’nın yaklaşık 300 kilometrelik sahili var” diye konuştu.

 

“BURSA SAHİL KENTİ OLACAK”

Bursa’ya dışarıdan bakıldığında Bursa’nın bir sahil şehri olarak görülmediğine dikkat çeken Başkan  Altepe, “Bugüne kadar da bu yönüyle pek öne çıkamadı. Ankara’da da sahillerimiz ile ilgili strateji ve gelişme planlarında Bursa yok. Bursa bir sahil şehri olarak gözükmüyor. Bütünşehir ile birlikte tüm sınırlarımızda biz değerlerimize sahip çıkarken, sahillerimiz de tabi ki ilgi alanımızda. Özellikle hedefleri olan bir şehir ve turizm kenti olma yolunda yürüyen bir Bursa olarak sahillerimizle ilgili tüm çalışmalarımızı başlattık. Bu kapsamda inşallah Bursa sahil kenti olacak. Bursa, sahili, denizi ve gölleriyle yeniden gündeme gelecek” ifadelerini kullandı.

 

“BURSA’NIN SAHİL HARİTASI ÇIKARILDI”

Bursa sınırları içerisinde harita çalışması başlattıklarının altını çizen Recep Altepe, şunları kaydetti; “Harita çalışmalarını bütünsel başlatan bir şehir olduk. Harita çalışmalarında modern cihazlarla ölçümlemeler yapıldı. Bursa’daki tüm sahillerimizin haritası çıktı. Sahilin yapısından, suyun nerede ne derinlikte olduğuna kadar tüm özellikleriyle ve alt yapısıyla birlikte tüm sahillerimizin haritası çıkarıldı ve bakanlığa sunuldu. Bununla birlikte sahillerimizin tamamına yönelik projeler yapılıyor. Karacabey’in Kurşunlusundan Gemlik’in Narlısına kadar, İznik Gölü’nün Orhangazi ve İznik sahilinden Uluabat Gölü’ne kadar tüm sahillerimizde projelerimiz var. Bu projeleri adım adım uyguluyoruz. Sahillerimizde Bursa’yı canlandıracak projeler uyguluyoruz. İstanbul’da sayın Cumhurbaşkanımızın döneminden buyana sahillere yatırımlar devam ediyor. İstanbul bunu uyguladı, dünya şehirleri uyguladı. Bu şehirlerde gördüğümüz deneyimlerle biz de bunları tüm sahillerimizde uygulayacağız.”

 

MUDANYA SAHİL DÖNÜŞÜM PROJESİ NE DURUMDA?

Mudanya Sahil Dönüşüm Projesi’nde gelinen son nokta ile ilgili de ayrıntılı bilgi veren Altepe, “Mudanya’daki sahillerimizin en güzel şekilde kullanılabilmesi için burada düzenlemeler gerekiyor. İnsanlar denizden daha fazla istifade etsin, denizin nimetlerinden daha fazla istifade etsin. Denize rahatlıkla girip çıkabilecekleri düzenlemeler yapılsın. Dünyanın en kaliteli havası burada. Kalp hastaları gibi hastalarımızın mutlaka belli bir zaman dinlenmesi gerekiyor. Burada en uygun sahiller, başta bizim sahillerimiz. Buralarda insanlarımızın tedavi olması, belli bir zaman yaşaması gerekiyor. Bu kapsamda Mudanya’da da diğer bölgelerimizde olduğu gibi çalışmalarımızı başlattık” dedi.

 

“YILLARDIR YAPILAMAYANLARI YAPIYORUZ”

Mudanya’da acil olarak kumsalların ve sahillerin düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapan Altepe, tüm sahillerde projelerin adım adım uygulandığını belirterek, “Daha önce demiştik, sahillerimiz fark edecek diye, gerçekten de fark etti.  Tüm sahil bölgelerimizden teşekkür geliyor. Çünkü bu kadar yıldır yapılamayanlar yapılmış oluyor. Artık denizimiz de süpürülüyor. Bunlar Büyükşehir ile birlikte oldu. Mudanya vizyoner ilçelerimizden biri. Mudanya ile ilgili projelerimizin ihaleleri yapıldı. Tabiki bunlar bir süreç alıyor. Şimdi de sahil yolunun ilk etabı başladı. Mütareke binasından BUDO İskelesi’ne kadar olan yolda şuanda inşaat faaliyeti var. Artık karmaşık düzen yerine düzenli oturulabilecek ve yürüyebilecekleri sahil düzenlemeleri yapılıyor. Mudanya’da balıkçılık yapan insanımız bile bizim için önemli. Balıkçı barınaklarının düzenlenmesi, onların rahat faaliyet göstermesi bizim için önemli. ” şeklinde konuştu.

 

“ALDIĞIMIZ YETKİYİ EN İYİ ŞEKİLDE KULLANDIK, AYAĞA KALKMAYAN ANITSAL YAPI KALMADI”

Uluabat ve İznik’teki sahil çalışmalarıyla ilgili de konuşan Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü; “Orhangazi ve Karsak’ta çok güzel projeler yapıyoruz. Nerede termal su varsa hepsine dediğimiz gibi yatırım yapıyoruz. İznik’teki 1500 yıllık Bazilika Büyükşehir ile fark edildi. Bursa’daki tüm tarihi eserler restore edildi. Aldığımız yetkiyi en iyi şekilde kullandık ve ayağa kalmayan anıtsal yapı kalmadı. Büyükşehir’e dahil olan 10 ilçe ile birlikte 17 ilçemizde, nerede tarihi eser varsa ortaya çıkarıyoruz. Hepsiyle ilgili yüzlerce projemiz var. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile birlikte Bazilika’yı inceliyoruz. Uludağ Üniversitesi, ilk defa su altında çalışma yapıyor. İnşallah güzel bir su altı müzesi olacak. Bu bile Bursa turizmine değer katacak güzel bir şey.”

 

BURSA LİMAN KENTİ OLACAK

Bursa’ya yapılacak liman projesinin ayrıntıları hakkında da bilgi veren Altepe, “Orada yapılacak marinalar, turistik tesisler, kıyılarımıza değer katacak olan turist ve kuru yük gemilerinin yanaşabilmesi, insanların yatlarıyla gelip yanaşabilmesi gerekiyor. Dışarıya açılmamız gerekiyor. Açılırken de kaliteli yatırımlar yapmamız gerekiyor.  Sahillerde konaklama alanları ve tesisler, limanlar, iskeleler projelendiriliyor. Kurşunlu’da 500 bin metrekare üzerinde bir alanımız var. O alanda liman projesini yapıyoruz. Alanın arazisini aldık. Tesislerle ilgili proje yapacağız. Bölgeye çok büyük değer katacak yatırımlarla birlikte, oranın çevresi de gelişecek. O bölgede her alanda kalite artıyor. Çünkü hedef turizm kenti olmak. Turizm kenti olmak için kaliteyi yükseltmeniz lazım. Bu yapılan yatırımlar birinci sınıf yatırımlar. Sadece kumları temizlemek için bile en kaliteli makinaları yurtdışından getirdik. Neden insanımız buradan Ege’ye, Akdeniz’e gitsin. Pırıl pırıl kendi sahillerimizde denize girelim. Bununla birlikte tüm sahillerimizde 4 tane arıtma tesisi yapılıyor. Tüm atıklar arıtma tesislerinden toplanıyor. Oralarda arıtıldıktan sonra deşarj ediliyor” dedi.

 

DERE, GÖL VE DENİZLERİN TEMİZLENMESİ İÇİN 1 YILDA 400 MİLYON LİRA HARCANDI

“Nilüfer ve Doğancı Barajlarına köylerden gelen fosseptikler karışabiliyordu” diyen Başkan  Altepe, “Şimdi oraları da toparladık. Yeni arıtmalar yapıyoruz. Büyükşehir ile birlikte içme suyunun kalitesi arttı. Sadece içtiğimiz suyun değil gölün, girdiğimiz denizin kalitesi de arttı. Bursa’daki denize ve göle akan derelerin, barajların, göllerin ve denizin temizlenmesi için 1 yıl içerisinde harcadığımız para 400 milyon lira. Bursa ovalarına kolektör hatları döşedik. Artık adım adım derelerimiz doğudan başlayarak batıya doğru düzelmeye başladı. Nilüfer çayımız temizleniyor. Artık fabrikalarımızın atıkları derelere karışmıyor. Dereye sadece yağmur suyu veriliyor. Bu arıtmalar, belediyelerimizin arıtma tesislerine bağlanıyor. Bunların bedellerini biz fabrikalardan alacağız. 1,5 yıl içerisinde inşallah tamamı bitmiş olacak” şeklinde konuştu.

 

17 İLÇEDE TOPLAM 2500 PROJE YAPILIYOR

Büyükşehir’in hazırladığı daha birçok proje olduğuna dikkat çeken Altepe, bu projelerin zaman aldığını ve engeller çıkarılmaması için bu projeleri açıklamadıklarını belirtirken, bir yol ya da bir teleferik bile yapılsa durdurma kararları alınabildiğini, 10 ilçede toplam 1300 proje yaptıklarını, merkezle birlikte 2500 projenin yapıldığını, her alanda ve her yerde yaptıkları projelerle Bursa’nın çehresinin değiştiğini sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Patlamanın olduğu yer MİT'e 3, Emniyet'e 1 kilometre uzaklıkta

2015-10-10 18:14 - Gündem

Nobel Kimya Ödülü Prof. Dr. Aziz Sancar'a

2015-10-07 16:12 - Gündem

Bursa'da eğitime dev destek

2015-10-10 00:05 - Bursa

Ankara HDP binası boşaltıldı

2015-10-10 14:13 - Gündem

Tersine mentörlük... Kuşakların teknolojiyle uyumu...

2015-10-11 17:51 - Röportajlar

Suriyeli kız resmi ırkçılık tartışması başlattı

2015-10-09 14:46 - Dünya

Tuba Büyüküstün'ün kızları büyüdü

2015-10-09 16:24 - Magazin

İşte Bursa’yı dünya kenti yapacak projeler

2015-10-12 10:23 - Bursa'nın Öncüleri

Hakkari'den Portekiz'e...

2015-10-11 21:22 - Eğitim

Ankara faciasında ölenler son yolculuğuna uğurlandı

2015-10-11 21:40 - Gündem

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Hastasını taciz ettiği iddia edilen doktor tutuklandı

23:27 - Bursa

MasterChef yarışmacılarından Beyza'nın yüzüne kızgın yağ döküldü

22:03 - Gündem

Bursa’da kazı sırasında top mermisi bulundu

21:22 - Bursa

Otomobille çarpışan motosikletteki 2 kişinin yaralandığı anlar kamerada

21:19 - Bursa

İnegöl'de çiftlik sahibi çobanı av tüfeğiyle öldürdü, 21 saat sonra kendini ihbar etti!

21:16 - Bursa