?>

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Çakır: “Deprem büyük yerleşim yerlerine yakın olsaydı hasarlı binaları yıkabilirdi”

Eoloji mühendisi prof. Dr. Ziyadin çakır, malatya merkezli 5,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin “depremin meydana geldiği yer nispeten kırsal kesim olduğu için ciddi zarara neden olmadı. Deprem büyük yerleşim yerlerine yakın yerde meydana gelseydi maalesef hasarlı binaların yıkımına neden olabilirdi” dedi.

Gündem - 3 saat önce

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Malatya merkezli 5,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin “Depremin meydana geldiği yer nispeten kırsal kesim olduğu için ciddi zarara neden olmadı. Deprem büyük yerleşim yerlerine yakın yerde meydana gelseydi maalesef hasarlı binaların yıkımına neden olabilirdi” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, saat 10.46’da Malatya Kale merkezli meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depreme ilişkin konuştu. Depremin meydana geldiği yerin nispeten kırsal kesim olduğunu belirten Çakır, bu nedenle ciddi zarara neden olmadığını söyledi. Depremin Malatya, Elazığ ve Kahramanmaraş gibi büyük yerleşim yerlerine yakın noktada meydana gelmesi halinde hasarlı binaların yıkımına neden olabileceğini belirtti. “Depremin meydana geldiği yer kırsal kesim olduğu için ciddi bir zarara neden olmadı”

Türkiye’de 6 büyüklüğündeki depremi üretecek yüzlerce fay hattı var diyen Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, “Malatya’da yaşanan deprem 2023 Kahramanmaraş depremlerinin bir artçı depremi olarak görülebilir. Ancak kendi içinde de büyüklüğü itibariyle 5 civarı artçı depremler meydana getirebilir. Türkiye’nin herhangi bir yerinde bu büyüklükte bir deprem meydana gelir. Çünkü Türkiye’de 6 büyüklüğündeki depremi üretecek yüzlerce fay hattı var. Depremin meydana geldiği yer nispeten kırsal kesim olduğu için herhangi bir ciddi zarara neden olmadı. Ancak Malatya, Elazığ ve Kahramanmaraş gibi büyük yerleşim yerlerine yakın yerde meydana gelirse maalesef halen tamamlamış olan hasarlı binaların yıkımına neden olabilir. Ama bölgedeki faylara ve tarihî depremlere baktığımızda böyle büyük bir deprem yani 7 büyüklüğündeki bir depreme yakın üretebilecek bir fay pek mevcut değil. Sadece Malatya’da bir fay var. O fay üzerinde de henüz çalışılıyor. Çok detaylı bilgiye sahibi değiliz. Ama bu deprem de oraya oldukça uzak. Dolayısıyla oradaki fayı da etkilememiş durumda” dedi. “Vatandaşların tedbirli olması gerekiyor”

Vatandaşların hasarlı binalardan uzak durmaları gerektiğini söyleyen Çakır, “Vatandaşların tedbirli olması gerekiyor. Panik yapmamaları gerekiyor. Bu tür depremler meydana gelebilir. Hasarlı binalardan uzak durulması gerekiyor. Ama bu bölgede çok büyük yıkıcı bir deprem meydana gelmez ama 6,0, 5,0 ve 5,5 büyüklüğündeki depremler meydana gelebilir. Dolayısıyla özellikle varsa hala yıkılmamış hasarlı binalardan uzak durması gerekiyor” diye konuştu. “Meydana gelen deprem önceden bilinen bir fay üzerinde değildi”

Yapılması gereken depreme dayanıklı şehirler yapmak diyen Çakır, “Türkiye bir deprem bölgesi. Yer bilimlerinin aslında yapacak fazla bir şey kalmadı. Bu fayların büyük bir bölümü haritalardı. Bu örneğin meydana gelen deprem önceden bilinen bir fay üzerinde değildi. Yani böyle bilinmeyen o kadar çok fay var ki irili ufaklı. Bu büyüklükteki depremleri üretme potansiyeline sahip. Ama bunlar birkaç senede bir böyle deprem üretiyor veya yanında büyük bir deprem olduğu zaman onun etkisiyle hareketleniyor. Bu tür fayları da göremiyoruz yer yüzünden çok çabuk silindiği için. Dolayısıyla aktif fay haritalarında da yok bu faylar. Yapılması gereken depreme dayanıklı şehirler yapmak. İnşaatların sağlam yapılması gerekiyor. Yönetmeliklere uyulduğu takdirde 7,0 büyüklüğündeki deprem bile binaları yıkamaz” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'nın 5 günlük hava tahmin raporu

2024-10-12 09:42 - Bursa

BURULAŞ'tan Bursaspor taraftarına önemli açıklama

2024-10-13 10:42 - Bursaspor

Nusret'ten, Köfteci Yusuf'a gönderme

2024-10-11 16:34 - Bursa

Köfteci Yusuf'ın sahibi Yusuf Akkaş, iddialara tek tek cevap verdi

2024-10-11 16:28 - Bursa

Bursaspor yine kapalı gişe !

2024-10-11 19:19 - Bursa

BursaRay'ın yeni istasyonu hizmete başlıyor

2024-10-12 16:17 - Bursa

Bursaspor moral yemeğinde bir araya geldi

2024-10-12 21:53 - Bursaspor

Tekstil devi konkordato ilan etti

2024-10-14 09:01 - Bursa

Sedat Peker'den beklenen Köfteci Yusuf açıklaması

2024-10-13 15:04 - Bursa

Bakanlıktan Köfteci Yusuf açıklaması

2024-10-11 08:42 - Bursa

İlgili Haberler

Nilüfer’de "Tarımsal Kalkınma ve Kooperatifçilik Çalıştayı"

19:16 - Gündem

Başkan Tutdere’den AFAD’a tepki

19:17 - Gündem

AİÇÜ’de 2024-2025 Akademik Yılı Açılış ve Fahri Doktora Tevdi Töreni

18:29 - Gündem

Başkan Zeyrek Spilkent için müjdeyi verdi: “36 aydan önce bitecek”

18:37 - Gündem

Başkan Zeyrek: "Manisa’da bir buçuk milyon kişi olarak biz büyük bir aileyiz"

18:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Kemal Kılıçdaroğlu hakkında zorla getirme kararı

17:43 - Gündem

Bursa-Gemlik yolunda yolcu otobüsü yandı

16:09 - Bursa

Bursaspor oyuncuları öğrenciler ile buluştu

15:55 - Bursaspor

Bursalılara önemli duyuru

15:27 - Bursa

Uludağ Üniversitesi ihale usulü kırtasiye malzemesi alacak

15:20 - Bursa