?>

’Kadınlar psikolojik şiddete daha fazla maruz kalıyor’

GÜNÜMÜZDE KADINLARIN PSİKOLOJİK ŞİDDET BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK SORUNLA KARŞI KARŞIYA OLDUĞUNU İFADE EDEN PSİKOLOG BUSE GÖKÇE, BUNLAR ARASINDA TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL BASKI, AİLE İÇİ ŞİDDETE MARUZ KALMA, EĞİTİM İMKÂNLARINDAN VE ÇALIŞMA HAKKINDAN YOKSUN BIRAKILMANIN İLK SIRALARDA GELDİĞİNİ SÖYLEDİ.

Sağlık - 2 yıl önce

Kadınların psikolojik şiddet başta olmak üzere birçok sorunla karşı karşıya olduğunu ifade eden Psikolog Buse Gökçe, toplumsal ve kültürel baskı, aile içi şiddete maruz kalma, eğitim imkânlarından ve çalışma hakkından yoksun bırakılmanın ilk sıralarda geldiğini söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Psikolog Buse Gökçe, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle bilgilendirmede bulundu. Kadınların sadece fiziksel şiddete maruz kalmadıklarını, sık sık ekonomik, cinsel ve duygusal şiddet de yaşayabildiklerini ifade eden Uzm. Psikolog Buse Gökçe, “Kadınların en çok maruz kaldığı duygusal şiddet olarak tanımladığımız davranışların eleştirilmek, tehdit edilmek, aşağılanmak, utandırılmak, görmezden gelinmek gibi davranışlar olduğu görülmektedir. Şiddete sürekli maruz kalan kadınlar suçluluk, yalnızlık, korku, çaresizlik, kendine güvensizlik, huzursuzluk duyguları yaşıyor. Bu duyguları yaşayan, hakları ihlal edilen kadınlarda stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu, alkol madde bağımlılığı ve depresyon görülebiliyor” dedi. Kadınların özgüvenleri desteklenmeli

Hakları ihlal edilen kadınların topluma kazandırılması gerektiğinin altını çizen Psikolog Buse Gökçe, "Daha önce hiç çalışma hayatı olmayan kadınlar, maddi güçleri olmadığı için yaşadıkları şiddete katlanmak zorunda hissediyor. Birey olarak başarabileceklerini duygusunu hissetmeleri ve güven duymaları için iş hayatında kadın çalışanlara daha fazla yer verilmelidir. Günümüzde çoğu kadın maddi gücü ve mesleki unvanı olmadığı için başarısızlık duygusu yaşıyor. Kendilerini ifade etme alanları açılmalı, eğitim konusunda desteklenmeli. Bağımsız bireyler olarak hayatlarını devam edebilecekleri konusunda özgüvenleri desteklenmelidir” diye konuştu. Çocuklar şiddeti değil, sevmeyi sevilmeyi öğrenmeli

Psikolog Gökçe şunları söyledi:

“Sosyal kalıp yargılar gereği yüklenen toplumsal rolleri değiştirerek; çocuklara kadın erkek eşitliğini aşılamalı, eşlerinize sevgi cümlelerini çocuklarınızın yanında kurmalısınız. Çocuklarınızın yanında birbirinize sevginizi yansıtın ki, çocuklarınız sizlerden sevginin paylaşılan, gösterilen, utanılan bir şey olmadığını görsün. Çocuklar sizlerden şiddeti değil, sevmeyi ve sevilmeyi öğrenmelidir. Çocuklarınıza kendini ifade etme alanları açarak onları dinlemelisiniz. Duygu ve düşüncelerini rahatlıkla ifade etmeyi öğretmeliyiz ki ileride sorunla karşılaştıklarında bunu dile getirmekten çekinmeyen, haklarını savunabilen yetişkinler olsunlar.”

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa Renault'tan açıklama

2022-12-03 21:16 - Bursa

Masaj salonundaki tartışma kanlı bitti, 1 kişi bıçaklanmış halde bulundu

2022-12-05 07:27 - Asayiş

Bursa'nın iki ilçesinde TOKİ konut başvurusu kabul edilenlerin listesi açıklandı

2022-11-29 15:40 - Bursa

Düşen uçakta hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oldu

2022-12-01 18:06 - Bursa

Bursa’da iş yerinde fenalık geçirdi evinde hayatını kaybetti

2022-12-04 06:33 - Bursa

Bursa'da okul iflas etti öğrenci ve öğretmenler ortada kaldı

2022-12-03 10:52 - Bursa

YÖK, Amasya Üniversitesi'ni 8 bayrakla ödüllendirdi

2022-11-29 21:36 - Eğitim

Bursa’da uçağın düşmeden önce kokpitten çekilen görüntüleri ortaya çıktı

2022-12-01 21:44 - Bursa

Ezgi Mola'nın çağrısına Akşener'den jet yanıt! Az kaldı

2022-12-05 08:54 - Gündem

Bursa'da eğitim uçağı düştü: 2 ölü

2022-12-01 16:17 - Bursa

İlgili Haberler

“Dijital dünya dikkat dağınıklığını arttırıyor”

10:13 - Sağlık

Çaldıran’da ilk meme kanseri ameliyatı

09:59 - Sağlık

Bağırsak hastalığı nedeniyle yaşama ihtimali düşük olan 6 aylık bebek, ameliyatla sağlığına kavuştu

09:51 - Sağlık

Bir kez pişince kansere şifa ikincisinde kansere neden oluyor

09:39 - Sağlık

Prof. Dr. Şen: "Tüp mide ameliyatı olanlarda düşük ayak sendromu tehlikesi var"

09:40 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çok önemli TUSAŞ'a gerçekleştirilen terör saldırısı açıklaması

11:14 - Bursa

Otomotiv devi TOFAŞ'a büyük şok

11:07 - Bursa

BUSADER Ata'nın huzurunda!

11:01 - Bursa

Bursa dahil 31 ilde PKK/KCK-PYD/YPG'ye yönelik operasyon

10:30 - Bursa

Irak ve Suriye'deki 120 terör hedefi vuruldu!

10:17 - Gündem