?>

“Kan bağışı öncesinde aşırı yemek yemeyin”

KİŞİLERİN BAŞKA İNSANLARIN TEDAVİSİNDE YA DA BAZI İLAÇLARIN ÜRETİMİNDE KULLANILMAK ÜZERE KAN VERMELERİ İŞLEMİNE ‘KAN BAĞIŞI’ DENİLDİĞİNİ İFADE EDEN VM MEDİCAL PARK PENDİK HASTANESİ’NDEN İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. SİBEL KALE, ÖZELLİKLE DEPREMDEN SONRA BÖLGE İNSANINA DESTEK OLMAK AMACIYLA KAN BAĞIŞINDA BULUNMAK İSTEYENLERİN SAYISININ ARTMASI NEDENİYLE, DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER HAKKINDA BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU.

Sağlık - 2 yıl önce

Kan bağışında bulunmak isteyenler için uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Kale, “Kişi kan bağışı öncesinde çok aşırı yememek koşuluyla karnını doyurmalıdır. Ayrıca aşırı yağlı gıdalar tüketmemelidir. Kan bağışında karnın tok olması önemli olduğu gibi bol miktarda su tüketilmesi de tavsiye edilir. Kan verme işleminden sonra hemen ayağa kalkılmamalı, 5-10 dakika istirahat edilmelidir” dedi. Kişilerin başka insanların tedavisinde ya da bazı ilaçların üretiminde kullanılmak üzere kan vermeleri işlemine ‘kan bağışı’ denildiğini ifade eden VM Medical Park Pendik Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Kale, özellikle depremden sonra bölge insanına destek olmak amacıyla kan bağışında bulunmak isteyenlerin sayısının artması nedeniyle, dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundu. "Kan bağışında bulunmanın şartları"

18 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almış olmanın, 66 yaşına gelmemiş olmanın, kan bağışını ilk kez yapacak olanlar için ise 60 yaşını doldurmamış olmanın kan bağışında bulunmak için yaş kriterleri olduğunu belirten Uzm. Dr. Sibel Kale, bunun dışında vücut ağırlığı 50 kilogramın üzerinde olan, herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahip olmayan, bağışçı sorgulama formunu eksiksiz ve doğru dolduran herkesin kan bağışında bulunabileceğini vurguladı. “Epilepsi, kalp ve kronik hastalıkları olanlar kan bağışında bulunmamalı”

Uzm. Dr. Sibel Kale, kan bağışında bulunamayacak kişileri ise şöyle sıraladı: “Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıklar geçirmiş olanlar, kanama eğilimine sahip olanlar; doku ya da organ nakli olmuş olanlar; epilepsi, kronik bronşit, kalp hastalıkları, kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği ya da siroz hastalığı olanlar; diyabet hastası olduğu için insülin kullananlar.” “Uykusuz şekilde kan vermeye gitmeyin”

Kan bağışının yaklaşık 8-10 dakika sürdüğünü ve ağrısız bir işlem olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Kale, işlem öncesi dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı: “Kan bağışı öncesinde çok aşırı yememek koşuluyla karnın tok olması gerekir. Ayrıca kan bağışı öncesinde aşırı yağlı gıdalar tüketmemekte yarar vardır. Kan bağışında bol miktarda su tüketilmesi de tavsiye edilir. Kan bağışçının kan vermeden önceki 12 saat içinde alkol tüketmemiş olması önemlidir. Ayrıca aşırı yorgun ya da uykusuz vaziyetteyken de kan verilmemesi tavsiye edilir.” “Kan verdikten sonra 5-10 dakika istirahat edin”

Kan verme işleminden sonra ise hemen ayağa kalkmayıp, 5-10 dakika istirahat edilmesi gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Kale, “Sigara içiliyorsa, bağış sonrasında 2 saat geçene kadar içilmemeli. Kan verilen kol ile birkaç saat ağır şeyler taşınmamalı ve bağıştan sonraki 5-6 saat hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunulmamalıdır” diye konuştu. Uzm. Dr. Kale, “Kan bağışı sonrasında kol ağrısı, hematom, ekimoz oluşumu, enfeksiyon, sinir zedelenmesi, alerjik tepkimeler, baş dönmesi, bayılma, demir azalması gibi etkiler görülebilmektedir. Bu belirtiler görülürse mutlaka acil olarak bir hekime başvurulmalıdır” dedi. “Her damla kan, kurtarılan bir can”

Kan bağışının bağışçıya en önemli yararının; hiç tanımadığı 3 kişinin hayatını kurtarmanın manevi mutluluğu olacağını söyleyen Uzm. Dr. Kale, “Kan verildiğinde vücudunuzdaki kan hücreleri yenilenir, bu da daha sağlıklı ve dinç olunmasını sağlar. Kan vermek kanda bulunan yağ oranını düşürüp, tansiyona iyi gelmesinin yanı sıra kalp krizi ihtimalini de azaltır. Kemik iliğinin yağlanmasını önler. Kan verildiği zaman kan yapan organlar da uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir. Unutmamak gerekir ki her damla kan, kurtarılan bir candır” diyerek sözlerini noktaladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Altıeylül’den ekmek seferberliği

2023-02-10 08:44 - Gündem

Bursa'nın depremde en riskli 3 ilçesi

2023-02-12 11:40 - Bursa

MTA yenilenmiş diri fay haritalarını yayınladı

2023-02-12 19:22 - Gündem

Deprem, ailesini hayattan kopardı: Eşi, 4 yaşındaki kızı, kız kardeşi ve kuzeni toprağa verildi

2023-02-09 15:57 - Asayiş

Teksas deprem bölgesinde

2023-02-09 23:37 - Bursaspor

Bursa'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

2023-02-13 16:08 - Bursa

Bursalı yedek subay şehit oldu

2023-02-12 17:50 - Bursa

Bursaspor'da Mali ve İdari Genel Kurul tarihi belli oldu!

2023-02-10 17:00 - Bursaspor

Bursasporlu futbolcular depremzedelere yardım topladı

2023-02-08 17:29 - Bursaspor

Bursasporlu futbolcuların aklı deprem bölgesinde

2023-02-08 15:33 - Bursaspor

İlgili Haberler

Müdür Şenkul’dan akşam denetimi

10:49 - Sağlık

Ağrı’da köy yolu yenileme çalışmaları devam ediyor

10:36 - Sağlık

Koçarlı’da okul kantinleri denetlendi

10:32 - Sağlık

Prof. Dr. Başaran’dan uyarı: “Pandemi sonrası kalça ağrılarında artış oldu”

10:22 - Sağlık

İlk yardımda doğru bilinen hayati yanlışlar

10:11 - Sağlık

Günün Manşetleri

Veresiye yazdırıp getirmeyenler, büfeciyi çileden çıkardı

09:30 - Bursa

İznik Gölü'nde büyük tehlike

09:27 - Bursa

Bursa serin bir haftaya başlıyor!

09:23 - Bursa

Bursa'da drift atan magandalara mahalle sakinleri dur dedi

09:15 - Bursa

Şimdi de 'Diyaliz Çetesi' çıktı!

09:08 - Bursa