Kanser tedavisinde 'Yeni bir çağ' mı başlıyor?

"Geleceğin kanser tedavisi olarak görülüyor, bağışıklık sistemi hücrelerini güçlendirerek tümör hücrelerini yok ediyor." Kemoterapi yıllardır kullanılan ve kanser tedavisinde en yaygın tedavi türü. Ancak kemoterapinin en önemli yan etkisi ise tümör hücreleri ile birlikte insanların sağlıklı hücrelerini de öldürüyor olması. Bu yıl ilk kez düzenlenen Hematolojik İmmünoloji Kongresi'nde bağışıklık sistemi hücreleri güçlendirilerek tümörün yok edilmesini hedefleyen "immünoterapi" ele alındı.

Sağlık - 8 yıl önce

Kemoterapiye alternatif mi? Kanser tedavisinde yeni bir çağ mı? Bu yıl ilk kez düzenlenen Hematolojik İmmünoloji Kongresi'nde 250'nin üzerinde bilim insanı kanser tedavisinde immünoterapiyi ve yenilikleri konuştu. 

Kan kanserleri başta olmak üzere, akciğer kanseri, meme kanseri, yumurtalık kanseri, kolon kanseri, deri kanserleri gibi alanlarda da kullanılan immünoterapi vücudun savunma sistemini oluşturan hücreleri artırarak kanserleri yenmeyi hedefliyor. Tedavi bazı kanser türlerinde zaten bir süredir uygulanıyor ancak bahsi geçen diğer kanser türlerinde uygulanması için zamana ihtiyaç var. Maliyeti kemoterapiden daha yüksek olan immünoterapi için ayrıca maliyetinin düşürülmesi amacıyla da çalışmalar yapılıyor.

BAZI İLAÇLAR ÖZEL İZİNLERLE TÜRKİYE'DEKİ HASTALARDA DA KULLANILIYOR

Erciyes Üniversitesi'nden Doç. Dr. Serdar Şıvgın, “Bu tedavide temel yol insan bağışıklık sisteminin daha da güçlendirilerek tümör hücreleriyle savaşma yeteneğini artırmaktır.  ABD son yıllarda buna çok önem veriyor ve araştırmalara yatırım yapıyor. ABD Başkanı Obama’nın başlattığı ‘Kanser: Aya yolculuk 2020’ projesi kemoterapiden immünoterapi’ye dönüşüm sürecidir. Beş yıl içinde 20 bin hastada 20 tümör tipi için yeni immünoterapilerin klinik denemeleri uygulamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda; ülkemizde de bu yeni ilaçların hasta tedavisinde yer alması bekleniyor ve bazı ilaçlar erken erişim programları kapsamında özel izinler alınarak kullanılabiliyor” dedi.

Atilla Özdemiroğlu'na uygulanan o tedavi nedir?"HER DERDE DEVA" DİYEMEYİZ

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, immünoterapinin kanser tedavisinde çok önemli bir adım olduğunu ancak her derde deva ya da kesin çözüm olmadığını belirtti.

"20 KANSER TÜRÜNDE 20 BİN HASTA TEDAVİ EDİLECEK"

Prof. Dr. Altuntaş, "İnsanın doğal bağışıklık hücreleri kanser ile savaşan hücreler. Biz bunları güçlendiriyoruz ve bu hücrelerin kanser hücresini tanıyarak, güçlü bir şekilde bu hücreleri yok etmesini hedefliyoruz. Bunu da bağışıklık hücrelerine laboratuvar ortamında kişiye özel moleküller ekleyerek yapıyoruz. Bu kanser hücresini tanıması için yapıyı da güçlendiriyoruz. Yani sizi çok daha iyi tarif ediyoruz ve daha iyi tanımasını sağlıyoruz gibi. Kemoterapinin yan etkileri, immünoterapide yok tabii ama burada da bağışıklık sisteminin doğal yapısına bir müdahale söz konusu olduğu için bunun da uzun vadede etkilerini bilmiyoruz. Her tedavinin etkilerini net olarak görmek için 15-20 yıl geçmesi gerekir. Umut verici bir tedavi. Bilim adamı olarak kesin konuşmak için erken. İmmünoterapinin bazı ilaçlarını ve yöntemlerini mesela lenfoma tedavisinde olanı 2000'li yılların başından beri kullanıyoruz. Ama teknoloji değişti, tümörü daha iyi tanıyan, daha güçlü yok eden ilaçların geliştirilmesi ile birlikte tıp gelişiyor. Obama bunun için "yeni bir çağ" dedi ve bu 20 kanser türünde 20 bin hastaya kadar alınacak bir proje başlattı. Bu tedavide biz de geri kalmamalıyız. Klinik çalışmalarını hep beraber düzenlemeliyiz. Sonuçlar olgunlaştıkça, yan etkileri tespit edildikten sonra fiyatını ucuzlatmak lazım. Ama ülkemizde ilaca ulaşmak zor değil kolay." dedi. DÜNYA STANDARTLARINDA 400 BİLİM ADAMINA SAHİBİZ HİD Başkanı Prof. Dr. Osman İlhami Özcebe, Türkiye’de hematoloji alanında yetişmiş çok değerli bilim insanlarına sahip olduğunu ifade ederek, "Dünya standartlarında bilgi ve donanıma sahip 400 bilim insanından oluşmaktadır. İmmünoterapide kimyasal kullanmadan, bağışıklık sistemini güçlendirerek tümörü yok etmeyi hedefliyoruz." dedi. 

"KEMİK İLİĞİ NAKLİ DE İMMÜNOTERAPİDİR"

HİD Başkanı Prof. Dr. Osman İlhami Özcebe, Türkiye’de hematoloji alanında yetişmiş çok değerli bilim insanlarına sahip olduğunu ifade ederek, "Dünya standartlarında bilgi ve donanıma sahip 400 bilim insanından oluşmaktadır. İmmünoterapide kimyasal kullanmadan, bağışıklık sistemini güçlendirerek tümörü yok etmeyi hedefliyoruz." dedi. 

"KEMİK İLİĞİ NAKLİ DE İMMÜNOTERAPİDİR"Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden hematoloji uzmanı Prof. Dr. Filiz Vural, kök hücre naklinin de başlı başına bir immünoterapi olduğunu belirtti. Prof. Dr. Vural, "2000'li yılların başında Türkiye'de 10 civarı kök hücre nakli merkezi vardı ve 100 hastaya nakil yapılabiliyordu. Ancak 2015 yılı itibariyle toplam 77 merkez var ve yılda yaklaşık 3 bİn 600 kök hücre nakli uygulanıyor. Bu süreçte 8 kat artış gösterdi. Kök hücre naklinde ülkemiz AB ülkeleri düzeyinde olduğunu söyleyebiliriz. Dünya çapında da 4'üncü sıraya yerleştik. Bu konuda Sağlık Bakanlığı, Kızılay ve Türk bilim insanları özel çaba gösteriyor.

Kemik iliği arayışında yurt dışındaki ilik bankalarına bağımlılığımızı azaltmak amacıyla kurulan TÜRKKÖK projesine de değinen Prof. Dr. Vural, "20 bin donöre ulaştık Türkkök projesinde." dedi.(HÜRRİYET)

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

Arda Turan Aslıhan Doğan’ın fotoğraflarını sildi

2016-03-27 18:11 - Magazin

Kendall Jenner’den seksi paylaşım

2016-03-27 16:11 - Magazin

Bursa’ya bir Kartal Yuvası daha!

2016-03-28 13:18 - Spor

RTÜK'ten Seda Sayan'a yalanlama

2016-03-29 16:18 - Magazin

'Kepçe kulak' tarih oluyor

2016-03-29 14:51 - Sağlık

Kanser tedavisinde 'Yeni bir çağ' mı başlıyor?

2016-03-29 18:35 - Sağlık

Paylaşımı olay oldu

2016-03-29 14:32 - Magazin

Şehit düşen Yüzbaşı yaralı olduğunu saklamış!

2016-03-28 19:24 - Asayiş

Şehit oğlunun acısına dayanamayan annesi, evladının yanına defnedildi

2016-03-28 20:25 - Yaşam

Beratcan'ın katilinin ağabeyi yasak aşk için bakın ne dedi?

2016-03-29 18:22 - Gündem

İlgili Haberler

İnönü Tıp, 31. dönem mezunlarını verdi

17:01 - Sağlık

Dünya kadınları Sivas’ın toprağıyla güzelleşiyor

16:18 - Sağlık

ASATUF ile TİKA arasında sağlık işbirliği

16:12 - Sağlık

Kalın bağırsak cerrahisinde robotik dönem

14:23 - Sağlık

İskemik SVO tanısı olan hasta uçak ambulansla Ankara’ya nakledildi

14:11 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursaspor bir transfer daha açıkladı!

18:29 - Bursa

Bursaspor'dan kaleci transferi

17:49 - Bursa

Bursaspor'da günün ikinci transferi !

17:22 - Bursa

Bursa'da buğday tarlası alevlere teslim oldu

17:11 - Bursa

Bursaspor'dan yeni transfer !

16:57 - Bursa