Karda yürümek denizde güneşlenmekten daha tehlikeli

Dünyaya güneş enerjisiyle birlikte yayılan Ultraviyole (UV) ışınlarının (radyasyon) değişik yüzeylerden farklı oranlarda yansıdığını belirten uzmanlar kayakçılar ve dağcıların kumsalda güneşlenen yazlıkçılara göre daha riskli olduğunu söyledi.

Sağlık - 9 yıl önce

Özel Bursa Anadolu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Sait Çal hava sıcaklığının oldukça arttığı bu günlerde Sağlıklı bronzlaşma ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Mutluluk hormonlarını harekete geçiren, mutlu olmamızı sağlayan güneş ışınları, bağışıklık sistemimizi güçlendirirken, kemiklerimiz için de gerekli olan D vitaminini sağlar. Ancak güneşin, hayatımızı zehir edebilen yönleri de var. Bunların arasında güneş çarpması, deri lekeleri, güneş alerjisi, cilt kanserlerini sayılabilir. Güneş ışınları: Ultraviyole (UV) radyasyon, güneşten gelen radyant enerjinin bir şeklidir. Güneş elektromagnetik spektrum diye bilinen bir dizi enerji yayar.Ultraviyole (UV) radyasyon, dünya yüzeyine erişen güneş enerjisinin doğal bir parçasıdır, fakat daima zararlıdır. Özetle, UV radyasyondan zararın esas olarak spektrumun UV-B sınıfından gelmesine rağmen eğer yeterli miktarlarda maruz kalınırsa UV-A da bazı riskler ortaya çıkarır.

KARDA YÜRÜMEK KUMSALDA GÜNEŞLENMEKTEN DAHA TEHLİKELİ Gelen UV radyasyon dünya üzerinde yüzeylerden yansır. Yansıyan UV; eğer maruz kalınma süresi uzunsa direkt UV gibi insanlara, bitkilere ve hayvanlara zarar verebilir. Çoğu yüzeyler UV radyasyonu farklı derecelerde yansıtır. Kar UV radyasyonun %85'in üstünde bir miktarla en yüksek bölümünü yansıtır ve UV radyasyon yükseklikle artar, bu nedenlerle de kayakçılar ve dağa tırmananlar dikkat etmelidirler. Kuru kum ve beton %12'nin üzerinde yansıtabilir. Su ise sadece %5'ini yansıtabilir. Kumlu sahillerde güneş banyosu yapanlar, bir parkta yeşil çimenler üzerinde güneşe maruz kalanlardan %10'un üzerinde daha fazla UV-B alırlar.Güneşli bir günde hafif bir rüzgar sizin serinlememize neden olabilir, fakat bu cildimize etki eden UV miktarını değiştirmez.

GÜNEŞLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLARGüneş ışınlarının en şiddetli olduğu öğlen saatlerinde (11.00 ile 15.00 arasında) güneşe çıkmamaya özen gösterilmelidir.Gölgede oturulmalıdır.

Şemsiye, şapka kullanılmalı; açık renk giysiler giyilmelidir.

Güneşten koruyan ürünler bilinçli kullanılmalıdır.Erişkinler deri tiplerine göre farklı koruyan faktör içeren ürünler kullanırlar, ancak çocuklarda deri tipine bakılmaksızın yüksek faktörlü ürünler kullanılmalıdır.

Güneşten koruyan ürünler, güneşe çıkmadan yarım saat önce deriye uygulanmalıdır. Deriye yeterli miktarda ve kalınlıkta sürülmelidir. Güneşten koruyan ürünler deriye eşit miktarda yedirilerek ve gerekirse; sık havuza veya denize girmek, havlu ile kurulanmak ve terlemek gibi durumlarda gün boyunca uygulanmalıdır.

Yüz, omuz, ense ve boyun gibi daha yoğun olarak güneş ışınlarından etkilenen bölgeler sürekli güneşten koruyan ürünler kullanılarak korunmalıdır.Tedavi amacı ile doktor tarafından verilen kimi ilaçlar (antibiyotikler, doğum kontrol ilaçları vb.) derinin güneş ışınlarına karşı duyarlılığını artırmaktadır. Bu durumda kişi doktorun önerileri doğrultusunda güneşten korunmalıdır.

Son yapılan bilimsel araştırmalar, bronzlaşma ile cilt kanseri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Bu bağlamda yaz aylarında sağlıklı bronzlaşma yöntemleri konusunda kamuoyunu uyaran sağlık örgütleri, çocukların ve açık tenli kişilerin güneş ışığından korunması gerektiğine dikkat çekiyor. Kanser riski yanında güneş cildde erken yaşlanmaya neden olmaktadır. Uzun süren güneş banyoları, deride zaman içerisinde incelme, elastikiyetin bozulması (kırışıklık), kuruluk, pigmentasyon değişikliği, kılcal damarların belirginleşmesi, fotoyaşlanma ve deri kanserinin oluşma riskinin artmasındaki mekanizmadır.

Deri kanserine yakalanan hastaların geçmişlerinde, özellikle çocukluk dönemlerinde iki veya üç kez ciddi güneş yanıklarına maruz kaldıkları görülmüştür. Körpe ciltlerin yüksek koruma faktörlü kremlerle, şapka ve giysilerle korunmaları şarttır.

Haftanın Öne Çıkanları

Apolyont’ta biten bir hayat ’’TULİPAN’’

2015-07-30 19:47 - Spor

Misi deresinde çay içmek tarih oluyor (ÖZEL HABER)

2015-07-30 19:16 - Bursa

Bugün Mavi Ay'ı kaçırmayın!

2015-07-31 13:51 - Magazin

Hangi duygular hangi organlarınızı etkiliyor?

2015-07-27 17:32 - Sağlık

Murat Eken ve sevgilisinin panik anları

2015-07-26 21:41 - Magazin

Polat Alemdar hayranları bunu da yaptı!

2015-07-30 16:19 - Magazin

Sağlıkta iyi ‘Score’ için spor yapın (ÖZEL HABER)

2015-07-31 11:54 - Bursa

Karda yürümek denizde güneşlenmekten daha tehlikeli

2015-07-31 14:50 - Sağlık

Sivrisinek ısırığı bu hale getirdi

2015-07-30 15:15 - Yaşam

Mehmet Ali Erbil'in yeni sevgilisi

2015-07-30 13:08 - Magazin

İlgili Haberler

İnönü Tıp, 31. dönem mezunlarını verdi

17:01 - Sağlık

Dünya kadınları Sivas’ın toprağıyla güzelleşiyor

16:18 - Sağlık

ASATUF ile TİKA arasında sağlık işbirliği

16:12 - Sağlık

Kalın bağırsak cerrahisinde robotik dönem

14:23 - Sağlık

İskemik SVO tanısı olan hasta uçak ambulansla Ankara’ya nakledildi

14:11 - Sağlık

Günün Manşetleri

Başkan Aydın: "Ağaçlandırma çalışmalarına katkı vereceğiz"

20:17 - Bursa

Bursaspor bir transfer daha açıkladı!

18:29 - Bursa

Bursaspor'dan kaleci transferi

17:49 - Bursa

Bursaspor'da günün ikinci transferi !

17:22 - Bursa

Bursa'da buğday tarlası alevlere teslim oldu

17:11 - Bursa