Leyleği gören gören 1 çuval unu kaptı

Aydın (iha) - sulak alanları ile birlikte önemli göç alanlarından olan aydın, her yıl çok sayıda leyleğe ev sahipliği yaparken, bu yılın ilk leylekleri tek tek gelmeye başladı.

Yaşam - 4 ay önce

Sulak alanları ile birlikte önemli göç alanlarından olan Aydın, her yıl çok sayıda leyleğe ev sahipliği yaparken, bu yılın ilk leylekleri tek tek gelmeye başladı. Leylekleri görerek haberi ilk olarak veren vatandaşlara bir çuval un verildi. Doğal güzellikleri ile birçok hayvan türüne ve yaban hayatına ev sahipliği yapan Aydın’ın simgelerinden biri haline gelen leyleklerin Aydın’a göçü başladı. Bu kapsamda 2024 yılının ilk leyleği, her yıl olduğu gibi bu yıl da Gölbent Mahallesi’ne gelirken, diğer köylere de leylekler gelmeye başladı. Bölge sakinleri ise leyleklerin gelişine çok sevinirken, pilot mahallelerde leyleği ilk gören kişilere ise Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da uygulanan “Leyleği ilk görene 1 çuval un” kampanyası kapsamında Avşar, Yeşilköy, Nalbantlar, Pamukçular ve Özbaşı Mahallelerinde unları dağıtıldı. Farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirilen kampanya çerçevesinde katkıda bulunan herkese teşekkür eden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; “Söke’ye bağlı Gölbent köyüne ilk gelen leylekten sonra diğer köylere de peş peşe leylekler gelmeye başladı. Pilot köylerde her yıl uyguladığımız “Leyleği ilk görene 1 çuval un” kampanyası bu yıl da devam etti. Avşar, Yeşilköy, Nalbantlar, Pamukçular ve Özbaşı köylerinde ilk gelen leyleği görüp haber verenlerin unları dağıtıldı. Leyleklerin korunması için farkındalık oluşturmak, sulak alanlara ve çevre kirliliğine dikkat çekmek için uyguladığımız kampanyayı üyelerimiz katkıda bulunmaktadır. Leyleği köylerinde ilk görenlere un bağışı yapan üyelerimiz Prof. Dr. Raika Onmuş, Umut Özgün Çağlar, Münevver Yener Kurt, Nawal Algeedi ve Bahadır Akkoyun’a katkıları için teşekkür ederiz” dedi. “Gökçealan’ı sevdiler”

40 yıl aranın ardından geçen yıl ilk kez Gökçealan Mahallesi’ne gelen leyleklerin bu yıl da yeniden gelmesinin herkesi sevindirdiğini ifade eden Sürücü; “Avşar’a gelen ilk leyleğin ayağında TATD kodlu halkayı tespit ettik. Bu leyleğin Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve EKODOSD işbirliğiyle yapılan halkalama çalışmaları sırasında nerede takıldığı üniversite kayıtlarından belli olacak. Geçtiğimiz yıl 40 yıl aradan sonra Gökçealan köyüne ilk defa bir leylek gelmişti. Bu yıl tekrar gelip gelmeyeceği merak ediliyordu. Köye tekrar bir leylek gelerek geçtiğimiz yıl hazırlanan platformlu yuvayı sahiplendi. Yakında eşinin de geleceğini tahmin ediyoruz. Bu yıl gelip gelmeyeceğini merak eden Gökçelalanlılar yuvaya tekrar leylek gelince çok mutlu oldular. Toplum olarak en çok sevilen ve görüldüğünde en çok mutlu olunan kuşların başında leylekler gelmektedir” şeklinde konuştu. “Saman iplerinin toplanması leylekleri kurtaracaktır”

Doğaya atılan atıkların leyleklere büyük zarar verdiğine dikkat çeken Sürücü; “Leylekler yumurtadan çıkan yavruların çalılardan yaralanmasın diye, çöplerin ve plastiklerin fazla olmadığı eski dönemlerde yuva içlerine daha çok saman gibi bitkisel malzeme taşıyarak bu önlemi alıyorlardı. Ancak günümüzde yoğun bir şekilde yaşanan çevre ve plastik kirliliği gibi atık maddeler, kütlesel olarak daha kolay taşınması ve yuvayı daha çabuk doldurması açısından leyleklere cazip gelmektedir. Ancak bu durum ciddi bir sorun oluşturmakta yavru leyleklerin yaralanmalarına, uzuvlarını kaybetmelerine ve hatta ölümlerine yol açtığı görülmektedir. Doğaya atılan her çöpün diğer canlılar üzerinde nasıl bir etki oluşturduğunu mutlaka bilmemiz gereklidir. Leyleklerin yoğun yaşadığı bölgelerde arazide görülen çöplerin ve plastik atıkların, özellikle hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde plastik saman iplerinin toplanması leyleklerin hayatını kurtaracaktır. Bir leylek ailesinin bir üreme döneminde kurbağa, balık, yılan yediği gibi, binlerce böcek, çekirge, danaburnu ve benzeri tarım zararlısını da temizlediği için, çiftçilere çok önemli fayda sağlamaktadır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Alinur Aktaş "Bursaspor'u ayağa kaldırmak boynumuzun borcudur"

2024-03-06 12:03 - Bursa

Pendik Korusu hizmete açıldı

2024-03-10 16:13 - Gündem

Bursaspor fırsat tepti !

2024-03-10 15:53 - Bursaspor

80 bin kişi Semicenk’i askere uğurladı

2024-03-10 13:41 - Magazin

Ünlü çocuk oyuncunun annesinden uyarılar

2024-03-11 13:17 - Magazin

Diyarbakır’da ipek kozası ve farklı tasarımlarla hazırlanan gelinlikler sergilendi

2024-03-10 18:23 - Magazin

Bursaspor: TFF, sizleri göreve çağırıyoruz

2024-03-10 17:19 - Bursaspor

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ilk çeyrek finalistler belli oldu

2024-03-06 01:15 - Spor

Çatalca’da hafriyat kamyonu ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

2024-03-08 00:41 - Gündem

Elif Buse Doğan Denizlilileri coşturdu

2024-03-10 14:38 - Magazin

İlgili Haberler

Muğla’da tarım daha verimli hale getirilecek

10:14 - Yaşam

Prof. Dr. Bozdoğan: "Bozkurt, Türk’ün milli sembolüdür"

10:20 - Yaşam

Terme Çayı ıslahında fore kazıklar tamam

10:28 - Yaşam

İskenderun körfezinde hortum

10:03 - Yaşam

Arılar oğul verdi, babasının yeni koloni oluşturma sürecini film gibi çekti

10:21 - Yaşam

Günün Manşetleri

Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Aydın'ın Kosova temasları

10:04 - Bursa

Uluslararası Bursa Festivali, ‘Flamenko’ rüzgârıyla başladı

09:56 - Bursa

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Türk kökenli Pezeşkiyan oldu

09:47 - Dünya

Eğitim gördüğü okula kaymakam olarak atandı

09:24 - Bursa

Bursa alternatif turizmin gözdesi olacak

09:17 - Bursa