Makine sanayi 4.0 ile büyüyor

Makine sektörü teknolojinin gelişmesi ve otomasyona yönelik yatırımların artması sonucu hızla büyüyen ve gelişen Türkiye ekonomisinin yükselen değeri olduğunu vurgulayan üreticiler, yeni nesil makinelerin Endüstri 4.0’a uyumlu olduğunu söyledi.

Ekonomi - 7 yıl önce

Türkiye ekonomisine en büyük desteği verecek olan sektörün makine imalat sektörü olduğunu belirten makine üreticileri, Türkiye’nin ihtiyacı olan yüksek teknolojili üretimin makine sektörü sayesinde gerçekleşeceğinin altını çizdi.

Endüstri 4.0’ın takipçisi olan makine üreticileri, makinenin ‘stratejik’ olarak görünüp yüksek tasarım için daha fazla destek alması gerektiği kanaatindeler. Sektör adına hedef büyüten Bursalı üreticiler, alternatif pazarlarda yer almaya çalıştıklarını ifade ettiler.Makine İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamada, makine ve aksamları sektörünün toplam ihracatının, yılın ilk 8 ayı itibarıyla 9,4 milyar dolar olduğu, ağustos ayının son günlerinde bayram tatili etkisine rağmen ihracat artışını sürdüren makine sektöründe toplam ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 büyüdüğü anımsatıldı. Türk makine sektöründe yaşanan ihracat artışının yılın ilk yarısında da sürdüğü belirtilen açıklamada, şöyle devam etti: “Ülkemiz tüm zamanların en yüksek ağustos ayı ihracatına ulaşırken toplam ihracattan makine sektörü yaklaşık yüzde 10 pay aldı. Neredeyse tüm ürün gruplarında ihracat artış oranlarında yükselme kaydedilen bu dönemde türbin, turbojet ve hidrolik silindir ihracatındaki artış yüzde 60’ın üzerinde gerçekleşti. Türk makinelerine en çok talep Almanya ve ABD’den gelirken, bu iki ülkeye toplam makine ihracatı 2 milyar doları aştı.”Türkiye ekonomisine en büyük desteği verecek olan sektörün makine imalat sektörü olduğunu belirten makine üreticileri, Türkiye’nin ihtiyacı olan yüksek teknolojili üretimin makine sektörü sayesinde gerçekleştirileceğinin altını çizdi. Yüksek katma değer yaratan ve kendi teknolojisini sürekli geliştiren Bursa makine sektörü, hedef yatırımları ile uluslararası pazarda rekabetçi konuma geldi. Makine imalat sektörünün zor bir sektör olduğunu ifade eden makineciler, iyi yönlendirilmesi gereken ve gözetilmesi gereken bir sektör olarak altını çizdiler. Dünyada en stratejik sektör olarak görülen makinenin stratejik olarak görünüp daha fazla destek alması gerektiği belirtiliyor. Görüşler, makine üretimi ile Ar-Ge gücü sayesinde yüksek teknolojiye en hızlı dönüşümü sağlayacak sektör olma özelliğini taşıdığı yönünde birleşti. İşte görüşler..

Ahmet Özkayan - Makine İmalatçıları Birliği Başkanı‘Yerli imalatın desteklenmesi yönünde çalışmalarımız var’Ülkemizdeki makine sektöründe özellikle son 10 yılda, devletimizin teşvikleri ve firmaların AR-GE’ye öncelik veren inovatif yaklaşımları sayesinde, çok ciddi bir gelişimi söz konusu…Hâlihazırda en çok Ar-Ge Merkezi de makinecilerde bulunmaktadır.Özellikle ‘milli üretim modeli’ üzerinde daha fazla yoğunlaşılması ve üreticilerin küresel rekabette önünü açacak uygulamaların da ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Öte yandan MİB olarak da lobi faaliyetleri çerçevesinde, yerli imalatın desteklenmesi yönünde önemli çalışmalarımız söz konusu.

Adnan Dalgakıran-Makine İhracatçıları Birliği Başkanı‘Jeopolitik risklere rağmen artış sağladık’İhracattaki olumlu tablonun devam edebilmesi için durmaksızın çalışıyoruz. Jeopolitik risklerin artmasıyla oluşan küresel siyasi gerilimin, dünya genelinde yatırım mallarına olan talebi doğrudan etkilediğini görüyoruz. Böylesine kritik bir süreçte ihracat artışı sağlayabilmemiz, Türk makinelerine olan güveni gösteriyor. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerin tamamında ihracat artışı sağladık. Yılın kalan kısmında da bizi hareketli bir süreç bekliyor.

Semih Erbek - Baykal Makina Yönetim Kurulu Başkan Vekili‘Ülkemize büyük bir katkı sağladığını düşünüyorum’Ülkemizde ve dünya’daki yüksek üretim maliyetleri ve sektör içindeki fiyat rekabeti öncelikli olarak yaşanan sıkıntılardandır. Ayrıca ülkemizde yaşanan iç ve dış sıkıntılar ve ekonomideki istikrarsız tablo ve artan döviz kurları da makine imalatında yaşanan sıkıntılardan biri olduğunu düşünüyorum. 2016 senesinde yaşanan iç ve dış sıkıntılar ve ekonomideki istikrarsız dalgalanmaların verdiği zararları umarız 2017 de görmeyiz.Türkiye makine imalat sektöründe Dünya’ya makine tedarik eden başlıca ülkelerden birisidir. Gelişen teknolojiye ayak uydurulabilmesi ve ülkenin sektördeki payının daha da genişleyebilmesi için AR-GE ve vergi teşvik uygulamalarının artarak devam etmesini bekliyoruz.

Levent Bilek – Bilekler İnşaat Mak. YKB‘Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilmesi gerekiyor’Endüstri 4.0 gibi teknolojik dönüşüm trendlerinin iyi anlaşılması gerekiyor. Bu alanda da ülkemizde yürütülen çalışmalara aktif biçimde katılacağız. Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Türk makine sektörü, Ar-Ge harcamalarında üçüncü sırada yer alıyor. Fakat sektörün tüm Ar-Ge harcaması, ülkemizde en çok Ar-Ge harcaması yapan bir otomotiv firmasının seviyesinde. Ar-Ge desteklerinin makine sektörüne göre yeniden düzenlenmesi, potansiyelin daha verimli kullanılmasını sağlayacaktır.

Serdar Alat - Teknomasyon Mak. Genel Müdürü‘İmalat sektörünün gelişebilmesi için makina sektörü gelişmeli’ İmalat sektörünün gelişebilmesi için de öncelikle makina sektörünün gelişmesi gerekir. Yani makina imalatı sektörü, Türkiye için kilit sektördür. Sektörde dikkate alınması gereken en önemli konulardan biri de, Türkiye makina sektörünün artık OECD ülkeleriye yarışabilecek seviyede teknolojik makinalar üretebilmesidir. . Yakın gelecekteki sanayi üretiminin adresi, akıllı fabrikalar olarak nitelendirilen ve tek bir merkezden koordine edilecek işletmeler olacaktır. Doğal olarak, bu işletmelerde kullanılacak makinaların da sisteme uyum sağlayabilecek yeteneklere sahip olması istenecektir.

Kemal Aydın – A.C.T Otomotiv Müdürü‘Makine sektörü yatırımlarında düşüş var’Kaynak makinaları ile ilgili çalışıyoruz. Şuanda sektörümüz durgun. Bildiğim kadarıyla ihracat artıyor. Türkiye makine sektörü yatırımlarında düşüş var. Ar-Ge konusunda çalışmalar hızlandı. Projeler devam ediyor. Sektörün en önemli sorunu KDV. Mobilya, Beyaz eşya ve diğer sektörlere KDV indirimi yapılıyor. Bunları üretecek makineleri yapıyoruz fakat KDV indirimi yapılmıyor. Yerli makinelerin Çin’e karşı korunması yok.

Cemal Aslıtürk – Famak Makina‘İhracat eskisi gibi değil’2015 yılı sektör için iyi, 2016 yılında altıncı ayından sonra durağana geçti. 2017 yılı kur dalgalanmasından kaynaklı biraz kritik. İhracat eskisi gibi değil. Sektör, iyi bir noktalarda ama kritik bir ortam var. Kur dalgalanmalarından dolayı yatırım yapılmak istenmiyor, tedirginlik var.

Ramazan Aydın – Presimsan YKB‘En önemli sorun sipariş’Siparişiniz varsa ve tercih ediyorsanız önünüz açık. Eğer sektöre yeni adım attıysanız işiniz zor. Sektörün en önemli sorunu sipariş. Ar-Ge takımınızı iyi kurmanız şart. Müşterilerilerinize yenilikler sunabiliyorsanız, Ar-Ge’niz çalışıyor demektir. Uzun vadeli üretim yapmak lazım.

Serkan Turan - Nukon Lazer Mak. Metal Yurtiçi Satış Müdürü‘Yatırımlar çoğaldı’Yeni makinelerin hepsi Endüstri 4.0’a uyumlu ve otomasyona yönelik çıkmaktadır. Çin ve Kore dahil bir çok ülkeden de talep var. Yatırımlar, TEKNOSAB’dan sonra daha da yoğunlaşacak. Makine imalatı verilen AR-GE ve teşvikler ile hızla ilerlemektedir.

Abdulkadir Karaca – Ak Makina ‘Satış rakamlarımız yükseliyor’Sektör gayet hareketli ve yoğun geçiyor. Her geçen gün ihracat yükselerek devam ediyor. Avrupa’daki bütün ülkelerde satış rakamlarımız yükseliyor. Ar -Ge yoğun çalışarak yenilikçi ürünler sunmaya devam ediyoruz. Yeni makinelerin hepsi Endüstri 4.0’a uyumlu çıkmaktadır.

Haftanın Öne Çıkanları

Neslişah'tan Merve'ye kutlama!

2017-09-26 12:25 - Magazin

Teksas şov yaptı

2017-09-24 23:39 - Bursaspor

Tribün (Canlı yayın)

2017-09-25 16:33 - Bursaspor

Kartpostallık gün doğumu görüntüleri

2017-09-25 12:27 - Yaşam

Marmara’da palamut bereketi

2017-09-25 13:37 - Ekonomi

Halk otobüsü bariyerlere çarptı: 4 yaralı

2017-09-22 18:49 - Asayiş

Makine sanayi 4.0 ile büyüyor

2017-09-26 13:55 - Ekonomi

Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin oğlunun düğününe katıldı

2017-09-25 01:50 - Siyaset

Bursa yeni piknik ve mesire alanlarına kavuşuyor

2017-09-26 12:46 - Bursa

İranlı gaspçı kamerada

2017-09-26 02:14 - Asayiş

İlgili Haberler

Sungurlu’da biçerdöverler kontrol ediliyor

17:47 - Ekonomi

Sinop’ta ihracat yüzde 32,1 arttı

16:53 - Ekonomi

Alaca et tanzim satış mağazası açıldı

16:53 - Ekonomi

Battalgazi Ziraat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde buğday hasadı

16:38 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: “Tarımsal hasılada Türkiye, Avrupa’da birinci oldu”

16:24 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bursa’da ormanlara girişler 1 Ekim tarihine kadar yasaklandı

19:10 - Bursa

JOKEY KULÜBÜNE SESLENİŞ

18:50 - Bursa

Bursa'yı yönetecek ve Mustafa Bozbey'in 'A Takımı'

18:06 - Bursa

Ali Ay'dan Bursaspor'a Destek !

17:52 - Bursaspor

Bursa Nilüfer Belediyesi’nde sigara bıraktırma seferberliği

17:11 - Bursa