?>

’Maymun çiçeği virüsü 50 yaş altı için daha büyük tehdit’

Samsun (iha) - dünya sağlık örgütü’nün bir kez daha acil durum ilan ettiği maymun çiçeği hastalığının hayvanlardan insana geçen bir viral hastalık olduğunu belirten mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı prof. Dr. Mustafa sünbül, “maymun çiçeği virüsü insandan insana vücut sıvıları, cilt lezyonları ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüsün bulaştığı yatak ve örtüler ile taşınmaktadır. Klasik çiçek aşısı, maymun çiçek hastalığına karşı da kısmen koruma sağlamaktadır. Bu nedenle 50 yaş altı nüfusun hastalığa daha yatkın olabileceği tahmin edilmektedir" dedi.

Sağlık - 2 ay önce

Dünya Sağlık Örgütü’nün bir kez daha acil durum ilan ettiği maymun çiçeği hastalığının hayvanlardan insana geçen bir viral hastalık olduğunu belirten Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, “Maymun çiçeği virüsü insandan insana vücut sıvıları, cilt lezyonları ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüsün bulaştığı yatak ve örtüler ile taşınmaktadır. Klasik çiçek aşısı, maymun çiçek hastalığına karşı da kısmen koruma sağlamaktadır. Bu nedenle 50 yaş altı nüfusun hastalığa daha yatkın olabileceği tahmin edilmektedir" dedi.

Liv Hospital Samsun Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, maymun çiçeği hastalığı hakkında uyarılarda bulundu. Virüsün nasıl bulaştığı hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Sünbül, "Bilindiği üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tekrar dünya çapında acil durum ilan etti. Maymun çiçeği virüsü insandan insana vücut sıvıları, cilt lezyonları ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüsün bulaştığı yatak ve örtüler ile taşınmaktadır. Kuluçka süresi genellikle 6-13 gün arasındadır, fakat bu süre 5-21 gün arasında değişmektedir. Hasta hayvanların yeterince pişmemiş eti ve diğer hayvansal ürünlerle de bulaş olabilir. Bir diğer bulaş yolu ise cinsel temastır. Uygun koruyucu ekipman kullanmayan sağlık personeli ve hastanın yakın çevresi risk altındadır" diye konuştu. "Klasik çiçek aşısı, maymun çiçeği hastalığına da koruma sağlayabilir”

Ani başlayan ateş, baş ağrısı, lenf bezelerinde şişme, kas ağrıları, sırt ağrısı, halsizlik ve ciltte döküntünün başlıca belirtileri oluşturduğunun altını çizen Prof. Dr. Sünbül, "Döküntü genellikle ateşten 1-3 gün sonra başlar. Gövdede daha az, yüz, avuç içi ve ayaklarda daha yoğundur. Deriden şişkin veya düz olabilir, içi berrak veya sarımsı sıvı dolu kesecikler şeklinde kendini gösterir. Belirtiler 2-4 hafta kadar devam ettikten sonra kendiliğinden geçer. Hastalık için kullanılabilecek etkin bir tedavi yoktur. Daha çok semptomlara yönelik tedavi yapılır. Klasik çiçek aşısı, maymun çiçek hastalığına karşı da kısmen koruma sağlamaktadır. Bu nedenle 50 yaş altı nüfusun hastalığa daha yatkın olabileceği tahmin edilmektedir" şeklinde konuştu. “El hijyenine özen gösterilmeli”

Prof. Dr. Sünbül, maymun çiçeği hastalığından korunma yollarıyla ilgili şunları söyledi:

"Korunmada hasta olduğundan şüphelenilen kişilerden uzak durmak önemlidir. Sağlık çalışanları eldiven ve maske gibi koruyucu ekipmanlarını kullanmalıdır. El hijyenine özen gösterilmelidir. Vahşi hayvanlarla temastan kaçınmak veya ölü hayvanlardan uzak durmak tavsiye edilmektedir. Avrupa ülkelerinde hasta kişiler 21 gün karantinaya alınarak izole edilmektedir."

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa’ya 250 milyon dolarlık yatırım

2024-08-09 16:26 - Bursa

Bursaspor ilk maçını yaptı!

2024-08-10 20:15 - Bursa

Türk futbolunda çöküş devam ediyor: Bir kulüp daha ligden çekildi

2024-08-10 15:28 - Bursa

Bursaspor taraftarına müjde !

2024-08-08 20:17 - Bursa

İşçi emeklisi bulduğu para dolu çantayı sahibine teslim etti

2024-08-10 13:07 - Gündem

Bursaspor’da 7 yıllık istikrarsızlık Pablo Martin Batalla ile son bulabilir

2024-08-14 12:34 - Bursaspor

Enes Çelik ve Ali Koç biraraya geldi!

2024-08-11 21:13 - Bursa

Bursaspor'a yeni sponsor !

2024-08-08 19:25 - Bursa

Fenerbahçe’ye transfer olan Yiğit Fidan, Bursaspor’a veda etti

2024-08-09 19:57 - Bursaspor

Bursa'nın su ihtiyacına büyük katkı sağlayacak Çınarcık Barajı'nda çalışmalar hızla ilerliyor

2024-08-10 10:01 - Bursa

İlgili Haberler

ADÜ Hastanesi’nde yemek krizi

08:05 - Sağlık

Karya-Farma, Eylül ayında nar ve iğdeyi laboratuvara aldı

07:28 - Sağlık

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü görevine Doç. Dr. Ensar Durmuş atandı

22:25 - Sağlık

‘Meme kanseri’, kadınların en sık karşılaştığı kanser türü

15:40 - Sağlık

"Anne Sütü ve Emzirme Danışmanlığı" konulu eğitim verildi

15:43 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kombinede rekor!

21:29 - Bursaspor

Kemal Kılıçdaroğlu hakkında zorla getirme kararı

17:43 - Gündem

Bursa-Gemlik yolunda yolcu otobüsü yandı

16:09 - Bursa

Bursaspor oyuncuları öğrenciler ile buluştu

15:55 - Bursaspor

Bursalılara önemli duyuru

15:27 - Bursa