?>

Müteahhitlerin hedefi Güney Amerika ve Afrika

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Rusya, Libya ve Irak'ta yaşananlar nedeniyle sektörün yurt dışı kapasitesinin yüzde 35 civarında azaldığını, bu açığı kapatmak için Güney Amerika ve Afrika'da yeni pazar arayışlarına girdiklerini söyledi.

Bursa - 8 yıl önce

Yenigün, bir program kapsamında geldiği Bursa'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müteahhitlik sektörü olarak hem yurt içi hem de yurt dışında faaliyetlerinin bulunduğunu belirterek, yurt içinde üç büyük proje olan İstanbul-İzmir Otoyolu, üçüncü havaalanı ve üçüncü köprünün yapımının hızla devam ettiğini ifade etti.

Türkiye olarak müteahhitlik sektöründe iyi bir bilgi birikimine sahip olduklarını dile getiren Yenigün, müteahhitlik anlamında ilk defa 1972 yılında yurt dışına açıldıklarını, bu sayede yeni pazarlara hem daha cesaretle gittiklerini hem de birikimlerini de götürdüklerini kaydetti.

Son dönemlerde bazı ülkelerde yaşanan iç karışıklık ve savaşlardan dolayı bu sektörün yurt dışında sıkıntı yaşadığını vurgulayan Yenigün, şöyle devam etti:

"Rusya, Libya ve Irak'ta yaşananlar nedeniyle bizim yurt dışında kapasitemiz yüzde 35 kadar aksadı. İki ay içinde Güney Amerika ve Afrika'ya Cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki heyetle gittik. O ülkelerde yeni iş geliştirmeye çalışıyoruz. Oralarda potansiyel işler var. Onlar da bize 'Gelin ülkemize yap-işlet-devret sistemiyle veya müteahhit olarak iş ya da yatırım yapın' diyorlar. Onları takip ediyoruz. Kaybolan veya daralan pazarlarımızın yerine yeni pazarlar bulmamız gerekecek. Buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor."

Kaybolan pazarlar arasında en büyük payın Rusya'da olduğunu aktaran Yenigün, Rusya, Libya ve Irak'taki tecrübe ve bilgi birikimiyle yeni pazarlara açılabilme imkanı bulduklarına değindi.

"Libya'da 10 milyar dolarlık projeler atıl durumda"

Yenigün, Türk müteahhitlik sektörünün yılda ortalama 25-30 milyar dolar arası sözleşme imzaladığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu sektör, 2015 yılında 20 milyarın altına düştü. Daralan pazarların yanında iş yaptığımız ancak buna rağmen doğalgaz ve petrol fiyatlarından dolayı yatırımda kısıntıya giden ülkeler var. Onun için biz de yeni pazarlara gitmeye çalışıyoruz. O yeni pazarlarda da en büyük ihtiyaç finans. Dolayısıyla bizim finans kuruluşlarımızla veya dünyadaki finans kuruluşlarıyla birlikte hareket ederek yeni projeler üreteceğimize inanıyoruz ancak biraz zaman alacak."

Libya'da da bu sektörün çok aktif olduğunu ancak son zamanlarda yaşanan sıkıntılardan dolayı işlerin durma noktasına geldiğini aktaran Yenigün, şunları kaydetti:

"Libya'da yeni hükümet kuruldu ama yeni hükümetin ne zaman faal olacağı konusunda fikrimiz yok. Orada işler ağır ilerliyor. İki taraf vardı. Sonra o iki tarafın anlaştığı bir hükümet kuruldu. O hükümetin aktif hale gelmesi muhtemelen bu senenin sonunu bulur. O ülkede alacaklarımız da var. Firmalarımızın aşağı yukarı 1,5 milyar dolar alacağı var. 1,5 milyar dolar orada kalan makineler var. 1,5 milyar dolar da teminat mektubu alacaklarımız var. 10 milyar doların üzerinde de sözleşmeye bağlanmış projeler var. Şu anda bunların hepsi atıl durumda. Onun için Libya açılırsa bu yıla veya gelecek yıla çok faydası olmaz ama ondan sonraki yıla faydası olacağını umut ediyoruz."

"Ülke ülke dolaşacağız" 

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da bir yandan sıkıntının diğer yandan da ihtiyaçların olduğuna dikkati çeken Yenigün, krizler azaldığında ötelenmiş pazarın ortaya çıkma ihtimalinin çok yüksek olduğuna işaret etti.

Yenigün, Kuzey Afrika'da bulunan Cezayir'de yaşamın normal sürdüğünü belirterek, "Ancak buna rağmen bütçede kısıntıya gittiler. Cezayir'in yapması gereken acil yatırımlar var. Çok sayıda konut, hastane, tesis ve üniversite ihtiyaçları var. Bunlar yapılacak ama yılda 50 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlarken 30 milyara düşecek. Suudi Arabistan, Umman ve Kuveyt de öyle." dedi.

Katar'ın yatırımlarına devam edeceğini çünkü 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacaklarını vurgulayan Yenigün, "Orada bile parasal sıkıntı baş gösteriyor. Bu ülkeler sadece petrole ve doğalgaza dayalı bütçeye alışkın ülkeler. Başka bir bütçeleri olmamış. Bu ülkeler gelecek için alternatif bütçe aramaya başladılar. Biz pes etmeyeceğiz. Aramaya devam edeceğiz. Dinamizmimiz iyi. Güney Amerika ve Afrika dahil olmak üzere ülke ülke dolaşacağız." diye konuştu.

(AA)

Haftanın Öne Çıkanları

İşte milli keskin nişancı tüfeği "Bora 12"

2016-04-17 20:12 - Teknoloji

Padişahların Sofrası Hünkar Köşkü

2016-04-13 13:00 - Lezzet Dünyası

Büşra Pekin de cip aldı

2016-04-12 13:56 - Magazin

Lamborghini'nin gerçek sahibi ortaya çıktı

2016-04-17 14:48 - Magazin

Dizi kıyafetiyle aşkına koştu

2016-04-17 14:47 - Magazin

Ünlü oyuncular komşu oluyor

2016-04-18 13:15 - Magazin

Bursa'da eli bıçaklı grup okul çevresinde endişe yarattı

2016-04-13 21:50 - Bursa

Timsah Arena istenen seviyede dolmadı

2016-04-17 19:17 - Bursaspor

Suriyeli 6 yaşındaki çocuğun tek isteği protez bacak

2016-04-18 14:43 - Yaşam

Midilli'de, kaçaklardan kalan lüks yat ve tekneler hurdaya döndü

2016-04-18 14:41 - Asayiş

İlgili Haberler

Nilüfer Belediyesi dış denetimden başarıyla geçti

18:10 - Bursa

15 Temmuz Şehitler Cami Ferhat Can Günaydın Kur’an Kursu hizmete açıldı

17:43 - Bursa

Erkan Aydın'dan Osmangazi'ye kalıcı bir hizmet daha

17:34 - Bursa

Şahmelek ve Doğla’da yol çalışmaları tamamlandı

17:13 - Bursa

2025’te İznik dünyanın gündeminde olacak!

16:38 - Bursa

Günün Manşetleri

Ruhsatsız silah taşıyanlar yanacak

00:40 - Asayiş

Narkotik polisinden annelere uyarı: "Çocuklarınız bu kelimeleri söylüyorsa kulak kabartın"

20:40 - Asayiş

Erkan Aydın'dan Osmangazi'ye kalıcı bir hizmet daha

17:34 - Bursa

Türk futbolunda sular durulmuyor!

16:55 - Spor

2025’te İznik dünyanın gündeminde olacak!

16:38 - Bursa