?>

NATO'dan Türkiye açıklaması

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Afganistan'daki krizden önemli dersler alınması gerekiyor. Özellikle Türkiye, ABD ve İngiltere'ye Kabil'deki havaalanının güvenliğini sağlamaktaki hayati rolleri için teşekkür ediyorum.' dedi.

Dünya - 3 yıl önce

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, video konferans yöntemiyle Afganistan gündemli olağanüstü toplantı düzenledi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Toplantı sonrası açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, şunları kaydetti;

Dünyanın gözü Afganistan'da. Tekrar terör örgütlerinin yuvalanmasına izin vermeyeceğiz. 24 saat aralıksız olarak tahliyeler için çalışıyoruz. Türkiye anahtar bir rol oynamakta. Özellikle Türkiye, ABD ve İngiltere'ye teşekkür ediyorum. Azerbaycan'a da havalimanı güvenliğine desteğinden dolayı minnettarız.

Türkiye son yıllarda havalimanını korumakla görevde. Şu anda da önemli katkıları var. Fakat devam konusunda şartlar çok değişti. Şuan tahliyeye odaklandık. Pakistan'a özel bir sorumluluk düşüyor. Hem Afganistan'ın komşusu hem de Taliban'la irtibatı var.

Tüm müttefiklerin ortak görüşü Taliban'ın verdiği sözü tutması gerektiği. Bunlar; Ayrılmak isteyenlere güvenli geçiş, terör örgütlerine kucak açmama ve kadın haklarına saygı. Afganistan'da ne olursa olsun, bu NATO'yu üyelerinin güvenliğini sağlamakta zaafiyete uğratmaz. NATO olarak yeni yönetimle diplomatik bağlantı kurup kurmayacağımız Taliban'ın davranışına ve verdiği sözleri tutmasına bağlı.

NATO DIŞİŞLERİ BAKANLARI, TALİBAN'I TAHLİYELERİ KOLAYLAŞTIRMAYA ÇAĞIRDI

NATO dışişleri bakanlarının Afganistan gündemiyle bir araya geldiği video konferansın ardından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Afganistan'daki vahim olaylarla ilgili derin endişemizde birleştik ve şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz." denildi.

Öncelikli görevin, NATO ve partner ülkelerin vatandaşları ile risk altındaki ve NATO için çalışmış Afganların güvenli tahliyesi olduğu belirtilen açıklamada, "Afganistan'daki yetkili makamları, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı da dahil olmak üzere, tahliyelerin güvenli ve düzenli bir şekilde yapılmasına saygı duymaya ve bunları kolaylaştırmaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Afganistan genelinde ciddi insan hakları ihlalleriyle ilgili derin endişe duyulduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Afganistan'daki tüm tarafları, kadınları ve azınlıklar da dahil olmak üzere kapsayıcı ve temsili bir hükümet kurmak için iyi niyetle çalışmaya çağırıyoruz. Mevcut şartlar altında NATO, Afgan makamlarına verdiği tüm desteği askıya aldı. Gelecekteki herhangi bir Afgan hükümeti, Afganistan'ın uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalmalı, başta kadınlar, çocuklar ve azınlıklar olmak üzere tüm Afganların insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü korumalı, Afganistan'ın bir daha asla teröristler için güvenli bir sığınak haline gelmemesini sağlamalıdır."

Konferansa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Çavuşoğlu, Twitter hesabından, Afganistan'a ilişkin gelişmelerin ele alındığı toplantıya videokonferans yöntemiyle katıldığını duyurdu.

Haftanın Öne Çıkanları

"Hande Erçel'in sahte beğeni ve takipçileri var"

2021-08-19 19:55 - Magazin

Kurtlar Vadisi'nin Selvi'si Fatma Büşra Ayaydın, tesettüre nasıl girdiğini anlattı

2021-08-20 12:08 - Yaşam

İspanya'dan Türkiye'ye gelip 350 kilo ağırlığında yaban domuzu avladı

2021-08-20 19:05 - Gündem

Berat Altındiş Turgutluspor'a kiralandı

2021-08-18 09:03 - Bursaspor

Aleyna Tilki: Paralel evrende içime doğdu

2021-08-18 02:21 - Magazin

Çetin Doğan'ın ardından Çevik Bir de tutuklandı

2021-08-19 21:31 - Gündem

Seda Sayan'dan flaş karar

2021-08-16 13:12 - Magazin

'Tarla Kuşuydu Juliet’ Bursa Açık Hava’da

2021-08-20 16:47 - Bursa

Mafya lideri Nuri Ergin'in yeğenine silahlı saldırı

2021-08-17 20:15 - Gündem

Kerbela şehitleri Kars’ta anıldı

2021-08-18 21:32 - Gündem

İlgili Haberler

Özbekistan'da halk genel seçimler için sandık başında

14:25 - Dünya

Gürcistan'da parlamento seçimlerini iktidardaki Gürcü Hayali Partisi kazandı

13:48 - Dünya

İran'ın Pakistan sınırında terör saldırısı: 10 sınır muhafızı öldü

17:38 - Dünya

McDonald’s'tan hamburger yiyip rahatsızlanan kişi sayısı 75 oldu

12:39 - Dünya

Avustralya’da uçaklar çarpıştı: 3 ölü

11:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Ayvacık açıklarında 4.3 büyüklüğünde deprem

18:37 - Gündem

Mudanya Giyim Pazarı eski yerine taşındı

18:23 - Bursa

Başkan Bozbey’den teröre ve şiddete karşı yaşam hakkına destek

18:12 - Gündem

7 ülkeden 457 sporcu Bursa Osmangazi’yi yarışarak keşfetti

17:44 - Bursa

Başkan Aydın: "İnsan odaklı çalışmaların sürdürülmesi önemli"

17:31 - Gündem