?>

NÖHÜ’de “Bir Asırlık Dostluk: Türk-Japon İlişkisi” paneli düzenlendi

Japonya türkiye büyükelçisi takahiko katsumata, rektör prof. Dr. Hasan uslu

Gündem - 1 hafta önce

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde (NÖHÜ) “Bir Asırlık Dostluk: Türk-Japon İlişkisi” paneli düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Türkiye ile Japonya’nın tarihi süreç içerisinde kültürel değerlerine bağlı kalarak modernleşme yolunda ilerlediğini söyledi.

Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümü dolayısıyla Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde Japonya Büyükelçiliği iş birliğiyle “Bir Asırlık Dostluk: Türk-Japon İlişkisi” paneli düzenlendi. Her iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, iki ülke arasındaki ilişkilerin 1890’da Ertuğrul Fırkateyni kazasıyla başladığını, 1924’te ise Lozan Antlaşması ile diplomatik ilişkilerin resmiyet kazandığını belirtti. 2024 yılında her iki ülke arasında ilişkilerin kuruluşunun 100’üncü yılının kutlandığını hatırlatan Büyükelçi Katsumata, Türkiye ile Japonya’nın tarihi süreç içerisinde kültürel değerlerine bağlı kalarak modernleşme yolunda ilerlediğini ifade etti. “Her iki ülke arasındaki ilişkiler her alanda dostane bir biçimde vuku bulmuştur”

Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu ise, bir asırdır iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda dostane bir şekilde vuku bulduğuna vurgu yaparak, bu ilişkilerin kurulmasında her iki ülkede emeği geçen devlet büyüklerine minnettar olunması gerektiğini ifade etti. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin dünya sıralamalarında elde ettiği başarılar hakkında bilgi veren Rektör Uslu, üniversitede İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün açılabileceği sinyallerini de verdi. Rektör Uslu, "Üniversitemizin Orta Doğu’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Türk Dünyası ve Uzak Asya’ya kadar ikili iş birliği ve ilişkilerini genişletme çabası içindeyiz. Bu anlamda kardeş ülke Japonya’daki üniversitelerle öğrenci ve öğretim üyesi değişimi başta olmak üzere her türlü iş birliğine hazırız" dedi.

Program açış konuşmalarının ardından panelle devam etti. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yalap’ın moderatörü olduğu panelde Birleşmiş Milletler tarafından kurulan Avrupa Barış ve Kalkınma Merkezi Barış Üniversitesinden (ECPD) çevrim içi olarak katılan Prof. Dr. Ljiljana Markovic, Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Merthan Dündar, Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Volkan Erdemir ile Dr. Öğr. Üyesi Nihan Kara Sencer, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tarihi, günümüzdeki durumu ve geleceği hakkında bilgiler verdi. Program kapsamında ayrıca üniversite merkez yerleşkesinde Türk-Japon Dostluk ve Hatıra Ormanı kuruldu.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nafiz Tok, Prof. Dr. Ersin Aydın ve Prof. Dr. Recep Çiçek, Genel Sekreter Abdulgani Özkan, il protokolü, akademik ve idari birim yöneticileri ile öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul Fatih’te vahşet: İki kadını öldürdükten sonra intihar etti

2024-10-04 19:15 - Asayiş

Yarın ATM kullanacak Bursalılar dikkat!

2024-10-06 12:33 - Bursa

Deplasman sponsoru Nihat Yeşiltaş

2024-10-04 20:05 - Bursa

Bursa Altıparmak Caddesi'nde tek kurşunla infaz!

2024-10-02 15:30 - Bursa

İşte Bursaspor'un son maçta elde ettiği gelir miktarı!

2024-10-02 09:34 - Bursa

Cumalıkızık'ta iki genç arasında çıkan tartışmada 16 yaşındaki genç yaşamını yitirdi

2024-10-03 00:59 - Bursa

Sinan Ateş'in ailesine saldırı!

2024-10-02 15:50 - Bursa

Bursa'nın kalp şeklindeki köyü

2024-10-05 08:41 - Bursa

Altıparmak'ta cinayet işlemişti, saatler içerisinde yakalandı

2024-10-02 21:12 - Bursa

Bursaspor Başkanı Enes Çelik’ten anne sütüne destek

2024-10-04 15:47 - Bursaspor

İlgili Haberler

Erciş’te şehit mahalle muhtarı için mevlit okutuldu

23:58 - Gündem

Diyadin’de köy köy gezip çocukları eğlendiriyorlar

23:12 - Gündem

Ağrı’da ihtiyaç sahibi öğrencilere kışlık giysi desteği

22:45 - Gündem

Dünya gıda günü ortaokul öğrencileriyle kutlandı

21:42 - Gündem

Başkan Özlü MÜSİAD heyetini ağırladı

21:34 - Gündem

Günün Manşetleri

Kombinede rekor!

21:29 - Bursaspor

Kemal Kılıçdaroğlu hakkında zorla getirme kararı

17:43 - Gündem

Bursa-Gemlik yolunda yolcu otobüsü yandı

16:09 - Bursa

Bursaspor oyuncuları öğrenciler ile buluştu

15:55 - Bursaspor

Bursalılara önemli duyuru

15:27 - Bursa