?>

Önümüzdeki kışı kilo almadan geçirin

ÖNÜMÜZDEKİ KIŞI KİLO ALMADAN GEÇİRİN

Sağlık - 1 yıl önce

Alanında uzman diyetisyenler kış aylarında kilo alma korkusunun birçok kişinin derdi olduğunu belirterek, kışı kilo almadan geçirmeyi sağlayacak şu önerilerde bulundu;

Metabolizmanızı hızlandırın

Kış aylarında vücut ve metabolizma kendini koruma altına almıştır ve daha yavaş çalışmaya başlar. Kışın yeme ihtiyacı artan kişi çok fazla karbonhidratlı yiyecekler yeme ihtiyacı duyar. Terleme de çok az olduğundan dolayı metabolizma hızı minimumdur. Bu yüzden bu dönemde dikkat edilmezse kilo artışı kaçınılmaz hale gelir.

Soğuk havalara karşı bağışıklık sistemi, hastalıklara (grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi) karşı kendini korumak için yağ yıkımını engeller. Bu durumda kış mevsimini sağlıklı geçirmek için bağışıklık sistemini biraz daha güçlendirmek gerekmektedir. Güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme yer almaktadır. Kış aylarında metabolizmanın yavaşlamasına ek olarak fiziksel aktivitenin azalması da kilo artışına neden olmaktadır. Hormonal değişimlere bağlı olarak sindirim sisteminde kabızlık gibi problemler oluşabilir.

Güne sıkı bir kahvaltı ile “merhaba” deyin

Metabolizmanızı iyi çalışır duruma getirmek için mutlaka güne kahvaltı yaparak başlamanız gerekmektedir. İyi bir kahvaltı ile güne başlamak sizin hem direncinizi koruyacak hem kilo kontrolünde siz yardımcı olacak hem de metabolizma hızınızın yavaşlamasını engelleyecektir.

Susamadan su için

Yazın sıcaklar nedeniyle rahatlıkla içtiğimiz suyu kışın rahatlıkla tüketemeyiz. Su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir. Kışın su kaybımız daha az olduğu için susama hissimiz azalır, ancak su ihtiyacımızı yine de karşılamamız gerekmektedir. Kışın metabolizmanızı çalıştırmak için susamasanız bile günde 2-2,5 ( 10-14 bardak) litre su tüketilmesi gerekmektedir.

Siyah çay ve kahve yerine bitki çayı içinizi ısıtmak için daha iyi bir seçenek Soğuk hava nedeniyle kışın favori içecekleri genellikle sıcak içeceklerdir. Sıcak içecek olarak genellikle kafein- tein içeriği yüksek olan çay- kahve tercih edilmektedir. Bu konuda bizim önerimiz bitki çaylarını tercih edilmesidir. Kuşburnu çayı C vitamini içerdiği için, rezene çayı gaz sorunlarına iyi geldiği için tercih edilebilir.

Greyfurt, lahana ve maydanoz sizi kış hastalıklarından korur

Kış hastalıklarından korunmak, savunma mekanizmamızı güçlendirmek için de A ve C vitamininden yeterli beslenmek gerekir. Kış sebzeleri ve meyveleri de bu konuda bize yeterli oranda A ve C vitamini sağlayacaktır. Narenciye ( portakal, mandalina, greyfurt ) , havuç, kivi, lahanagiller ( karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası ) , yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, tere, ıspanak ) A ve C vitamininden zengin besinlerdir.

Gerek günlerin kısalması gerekse havaların soğuması ile birlikte fiziksel aktiviteler azalmaktadır. Lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık sorunu kendini göstermektedir. Bu nedenle kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kuru baklagillerin, kepekli tahılların (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna / pirinç / erişte / un) ve özellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verilmelidir.

Yağı, şekeri azaltın

Kış yaklaştıkça, vücudumuz ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürür. Azalan fiziksel aktiviteye paralel olarak yağ ve şeker tüketimi de kısıtlanmalıdır.

Haftada 2-3 kez balık yiyin kalp ve kemik sağlığınızı garantiye alın

Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, D vitamini gereksinmesini karşılamakta sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20-25 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanmaya (hafif tempolu yürüyüşler olabilir) ve haftada 2 - 3 kez balık yiyerek kalp sağlığınızı korumaya ve kemiklerimizin de güneşin eksikliğini (D vitamini yetersizliği) daha az hissetmesini sağlayabilirsiniz.”

Haftanın Öne Çıkanları

Kütahya’da geleneksel gözleme etkinliği

2023-09-07 11:53 - Yaşam

Melik Ramisoğlu "Bursaspor'u 3 yıl içinde Süper Lig'e çıkarırız""

2023-09-09 22:20 - Bursaspor

Bursa'da eğlence mekanı girişinde silahlı çatışma; 1 ölü, 3 yaralı/ Ek fotoğraflar

2023-09-07 09:56 - Asayiş

Recep Günay'dan açıklamalar!

2023-09-07 18:16 - Bursaspor

Levent ve Ömer Kızıl’ın annesi Nuran Kızıl vefat etti…

2023-09-08 20:18 - Bursa

Recep Günay Yönetimine büyük tepki !

2023-09-10 17:34 - Bursaspor

Bursa'da eğlence mekanı girişinde silahlı çatışma; 1 ölü, 3 yaralı

2023-09-07 05:27 - Bursa

Doğa yürüyüşünde 3 aydır kayıp ‘Otçu Kadir’in cesedini buldu, yerini dumanla belli etti

2023-09-10 17:57 - Bursa

Bursa'da lunaparkta korku dolu anlar

2023-09-08 09:46 - Bursa

Enver Cenk Şahin maçı Ali Ay’ın locasında izledi

2023-09-10 19:11 - Bursaspor

İlgili Haberler

’Yenidoğan Çetesi’ne ilişkin dönemin İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastaneler Denetim Birimi Uzmanı Dr. Malik Türkan Esin konuştu: "Aile şikayetçiymiş gibi o yoğun bakımlar geceleri denetlendi"

17:39 - Sağlık

Aile hekimlerinden ‘Büyük Ankara Mitingi’

17:25 - Sağlık

Op. Dr. Hasan Erkurt, “Her 8 kadından biri risk altında”

17:09 - Sağlık

Kuruyan gölette balık kurtarma operasyonu

15:31 - Sağlık

Uşak’ta Köylerde Halk Sağlığı günleri devam ediyor

13:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

’Yenidoğan Çetesi’ne ilişkin dönemin İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastaneler Denetim Birimi Uzmanı Dr. Malik Türkan Esin konuştu: "Aile şikayetçiymiş gibi o yoğun bakımlar geceleri denetlendi"

17:39 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İsrail durdurulamazsa bölgenin huzur bulması imkansız”

17:27 - Siyaset

Feci kazada hayatını kaybeden 16 yaşındaki Zeynep toprağa verildi

14:50 - Bursa

Başkan Aydın muhtarların gününü kutladı

14:25 - Bursa

Nilüfer’de Muhtarlar Günü’ne özel buluşma

13:57 - Bursa