?>

“Porsiyonum küçük, ideallerim büyük”

Uzmanlar, diyetisyenin temel görevinin, insanların sağlıklarını korumaları veya bozulan sağlık durumu mevcut ise sağlıklarını geri kazanmalarına yardım etmek amacıyla besin gereksinimlerini planladığını ifade ettiler.

Sağlık - 6 ay önce

Uzmanlar, diyetisyenin temel görevinin, insanların sağlıklarını korumaları veya bozulan sağlık durumu mevcut ise sağlıklarını geri kazanmalarına yardım etmek amacıyla besin gereksinimlerini planladığını ifade ettiler.

Diyetisyen Samet Polat, diyetisyenliğin bireylerin sağlığını korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla beslenme biliminin prensiplerine dayalı beslenme planları oluşturan ve besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun kullanımını sağlayan bir meslek dalı olduğunu ifade etti.

“Gerekli planlamalar yapılıyor”

Diyetisyelerin aynı zamanda, besin öğeleri, besin ve beslenme ile ilgili sağlık sorunlarını araştırarak çözüm yolları bulduğunu ifade eden Diyetisyen Samet Polat, “Besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ile diğer özel durumlarda tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı planlayan, eğitim veren, eğitim programlarını planlayan, uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır. Diyetisyenin temel görevi, insanların sağlıklarını korumaları veya bozulan sağlık durumu mevcut ise sağlıklarını geri kazanmalarına yardım etmek amacıyla besin gereksinimlerini planlamaktır. Ayrıca SHM’de yer alan diyetisyenlerimiz tarafından; Başta kronik hastalıklardan diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek tansiyon) vb. tanısı olan vatandaşlar olmak üzere tüm topluma yönelik beslenme tedavisi, danışmanlık ve izleme hizmetleri verilir.” diye konuştu.

“Farklı meslek grupları ile işbirliği yapılıyor”

Sağlıklı vatandaşlar ve hastalara yaş, cinsiyet ve özel diyet gerektiren durumlara göre klinik rehberlerden de yararlanarak beslenme programları hazırlanıp danışmanlık, tedavi ve izleme değerlendirme hizmetleri sunduklarını anlatan Polat, “Farklı sosyo-ekonomik şartlara sahip tüm yaş grubundaki bireyler için ayrı ayrı olmak üzere, mevsim şartları ve bölgesel özellikler de göz önünde bulundurularak yeterli ve dengeli beslenme programları geliştirilir ve bu programlar danışanlarla paylaşılır. Tüketim yoğunluğu fazla olan besinlerin sağlıklı beslenme açısından değerlendirilip tüketim ölçüsünün belirlenmesi sağlanır. Farklı meslek grupları ile işbirliği yapılarak sağlıklı beslenme danışmanlığı hizmetinin çok daha kaliteli verilmesi sağlanır. Antropometrik (insan vücudunun ölçüleri) ölçümlerle başvuran tüm vatandaşların kilo durumları değerlendirilir. Hekim tarafından yönlendirilen kronik hastalığı olan vatandaşlara hususi danışmanlık ya da grup eğitimi yöntemleriyle sağlıklı beslenme eğitimi verilir. Topluma, sağlıklı beslenme davranışlarının kazandırılması amacıyla bilgi, eğitim ve danışmanlık hizmeti verilir. SHM’lerin hizmet bölgesindeki vatandaşların ihtiyaç ve sorunlarının belirlenmesi için tarama ve araştırmalar yapılır. Okul sağlığı çalışmalarına destek verilir.” dedi.

“Şahsi başvuruda yapılabilir”

İşleyiş planlarında; ilk kez başvuran danışanın kaydının yapıldığını, antropometrik ölçümlerin tamamlanarak ve sonrasında var olan sağlık sorunları da değerlendirilerek sağlıklı beslenme planı oluşturduklarını vurgulayan Diyetisyen Samet Polat, Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bülteni’ndeki sözlerine şöyle devam etti, “İlk ölçümler yapılıp sağlıklı beslenme planı oluşturulduktan sonra ise ortalama olarak iki hafta sonrası için kontrol randevusu oluşturulur. Yönlendirme hekim tarafından gerçekleştirilebileceği gibi vatandaşlar şahsi başvuruda da bulunabilir. Şahsi başvuruda bulunan vatandaşların sağlık durumlarının sorgulanması amacıyla aile hekimlerine yönlendirilmesi yapılabilir. SHM’de diyetisyenlerce verilen danışmanlık hizmeti tanı, sağlık durumu, eğitim düzeyi gibi birçok etkene bağlı olmakla birlikte ilk görüşme ve kontrol olarak iki aşamada değerlendirilebilir. Bu şekilde yaklaşıldığında ilk görüşmenin 30-60 dakika arasında, kontrol görüşmelerinin ise 10-30 dakika arasında sürmesi beklenir”

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa Gemlik sallanmaya devam ediyor!

2024-04-22 08:18 - Bursa

İngiltere Bursaspor'u konuşuyor!

2024-04-22 22:41 - Bursa

Mudanya’da izinsiz yolcu taşımacılığı denetimi

2024-04-18 16:32 - Bursa

İstanbul Kartal'dan Uludağ manzarası

2024-04-21 13:57 - Bursa

Bursa Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren teşekkür ziyaretlerine başladı

2024-04-22 17:52 - Bursa

Üniversite öğrencileri, Mudanya’nın tarihini yakından inceledi

2024-04-19 13:03 - Bursa

Orhangazi'nin Belediye Başkan Yardımcıları Bakırdan ve Altuntaş oldu

2024-04-19 21:44 - Bursa

Genç Antrenör Yasin Aktem hayatını kaybetti

2024-04-22 12:53 - Bursa

Bursa Büyükşehir'den dolu dolu 23 Nisan coşkusu: Kortej yürüyüşü ve Nil Karaibrahimgil konseri

2024-04-22 09:17 - Bursa

Hastane tuvaletindeki inanılmaz sapıklığı hemşire ortaya çıkardı

2024-04-21 11:18 - Gündem

İlgili Haberler

Uzmanından ‘M Çiçeği virüsü’ uyarısı

10:30 - Sağlık

Öğrencilere yemek yapılan alanlara inceleme

10:18 - Sağlık

Minik öğrencilerin okulunda hijyen denetimi

10:18 - Sağlık

Niğde’de anne adayları normal doğuma teşvik ediliyor

10:23 - Sağlık

Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Kaya: “Aile hekimliğinde hasta geldikçe para kazanan bir sisteme karşıyız”

10:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursa'da ehliyetsiz sürücünün çarptığı 16 yaşındaki kız hayatını kaybetti

09:59 - Bursa

Bursa'da makineye elini kaptıran işçinin 3 parmağı koptu

09:58 - Bursa

Narkotik polisinden annelere uyarı: "Çocuklarınız bu kelimeleri söylüyorsa kulak kabartın"

20:40 - Asayiş

Erkan Aydın'dan Osmangazi'ye kalıcı bir hizmet daha

17:34 - Bursa

Türk futbolunda sular durulmuyor!

16:55 - Spor