Prof. Dr. Fındıkçıoğlu: “Akciğer kanseri genellikle ileri evrede belirti veriyor”

Göğüs cerrahisi uzmanı prof. Dr. Alper fındıkçıoğlu, akciğer kanserinin erken dönemde saptandığında tedavi edilme şansının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, “günümüzde kapalı ameliyat yöntemleriyle küçük bir kesiden girilerek kanserli dokular temizlenebiliyor” dedi.

Sağlık - 1 hafta önce

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, akciğer kanserinin erken dönemde tespit edildiğinde tedavi edilme şansının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Günümüzde kapalı ameliyat yöntemleriyle küçük bir kesiden girilerek kanserli dokular temizlenebiliyor” dedi.

Tüm dünyada kansere bağlı ölümlerde ilk sırayı akciğer kanserinin olduğunu belirten Acıbadem Adana Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, “Dünyada her yıl 2 milyon kişiden daha fazlası yeni akciğer kanseri tanısı alıyor. Yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise tüm kanserlerin yüzde 21’ini akciğer kanseri oluşturuyor” diye konuştu.

“En büyük sebebi tütün ve tütün ürünleri”

Akciğer kanserinin genellikle ilerleri evrelerde belirti verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, hastalığın başlangıçta öksürük, balgam, halsizlik gibi çok ciddi olmayan yakınmalara yol açarken, ileri evrelerde kanlı balgam, göğüs ve sırt ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı gibi şikayetlere yol açtığını sözlerine ekledi. Akciğer kanserinin en büyük sebebinin tütün ve tütün ürünleri kullanımı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Fındıkçıoğlu genetik faktörlerin de bu kanserin oluşumunda etkin rol oynadığını ifade etti.

Tedavide kemoterapi (ilaç tedavisi), akıllı ilaçlar, bağışıklık sistemine yönelik immünoterapiler, radyoterapi (ışın tedavisi) ve cerrahi tedavi yöntemlerinin kullanıldığını belirten Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, “Akciğer kanseri erken dönemde tespit edildiğinde tedavi edilme şansı çok yüksek bir hastalık. Bu yüzden erken teşhis edilen akciğer kanserlerinde cerrahi tedavi yöntemleri kullanılıyor” dedi.

“Küçük bir kesiden giriliyor, kanserli doku temizleniyor”

Günümüzde uygulanan kapalı ameliyat yöntemleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fındıkçıoğlu “Küçük bir kesiden kameralı sistemler ile göğüs boşluğuna girilerek kanserli dokuların tamamen temizlenebildiği video ve robot yardımlı torakoskopik yöntemler, tedavinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Kapalı yöntemler için en büyüğü 2-3 cm’lik 1 veya 2 adet minik kesilerden göğüs boşluğuna girilebilen bu yöntemler için özel geliştirilmiş teknolojik cihazlar kullanılıyor. Ameliyat sırasında en az düzeyde doku hasarı oluşuyor, böylece hem iç organlarda hem de kesi yapılan yerde iyileşme daha hızlı oluyor” diye konuştu. Hastaların iyileşme sürecinde daha az ağrı hissedecekleri için kısa sürede ayağa kalkarak normal hayatlarına bir an önce dönebildiklerini ve ameliyat sonrası yoğun bakım ihtiyacının da önemli ölçüde azaldığını sözlerine ekledi.

“Kapalı yöntemde lokal ya da genel anesteziyle yapılabiliyor”

Kapalı yöntemlerin akciğer hastalıklarının teşhis aşamasında da önemli rol oynadığına işaret eden Fındıkçıoğlu, sebebi bilinmeyen göğüs boşluğunda sıvı birikimi, basit yöntemlerle biyopsi almaya uygun olmayan akciğer kitleleri ile büyümüş lenf nodlarının teşhisinde yine bu yöntemlerin kullanıldığını dile getirdi. Kapalı cerrahi yöntemlerin genel anestezi altında yapılabildiği gibi lokal anestezi ile hasta tam uyutulmadan da uygulanabileceğine değinen Prof. Dr. Fındıkçıoğlu böylece genel anestezi alamayacak durumda olan ileri yaştaki veya genel durumu kötü olan hastalara cerrahi girişimler uygulanabileceğini söyledi.

Kapalı yöntemlerin en önemli özelliklerinden birinin hastaların kısa sürede taburcu olabilmesi olduğundan bahseden Fındıkçıoğlu, “Açık cerrahi sonrası 8-10 gün hastanede yatması gereken hastalar, kapalı cerrahi sonrası 3-4 günde taburcu olabiliyor. Ameliyat sonrası ağrı kesici ve diğer ilaçlara olan ihtiyaç da azalıyor. Kısa yatış süresi ve ilaç kullanımının azalması tedavi maliyetlerini de olumlu yönde etkiliyor” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Köfteci Yusuf'tan aldığı kavurmanın içinden neler çıktı neler!

2024-09-01 12:09 - Bursa

Enes Çelik'ten transfer açıklaması !

2024-09-07 04:52 - Bursa

Kütahya Otogarı’nın işletmesi 13 yıllığına Bursalı özel bir firmaya devredildi

2024-09-05 10:10 - Ekonomi

Balık sezonu açıldı: İşte fiyatlar!

2024-09-01 17:30 - Yaşam

Pendik’te taciz skandalının yaşandığı Sarıyer Börekçisi mühürlendi

2024-09-05 12:59 - Asayiş

Bursa Orhangazi Belediyesi birbirinden ünlü sanatçıları gençlerle buluşturacak

2024-09-03 13:41 - Bursa

Bursalı sanatçı Ata Demirer, sahnesinde Türk Bayrağı dalgalandırarak dakikalarca ayakta alkışlandı

2024-09-01 11:26 - Bursa

Bursaspor’a 22 milyon TL’lik sponsor

2024-09-03 17:47 - Bursaspor

Köfteci Yusuf'ta skandallar bitmiyor!

2024-09-04 12:42 - Bursa

Bursaspor Kulübü'nden Çağrı !

2024-09-04 21:54 - Bursa

İlgili Haberler

Taşınabilir Ultrason-Doppler cihazı bağışı

16:31 - Sağlık

Yatağan’da içme suyu depolarını doldurdu

14:01 - Sağlık

Meram Zabıtası’ndan okul kantinlerine sıkı takip

14:06 - Sağlık

Hareketsizlik kasları zayıflatıyor, boyun ve bel fıtığı riskini artırıyor

13:47 - Sağlık

Semt pazarında sağlıklı hayat merkezleri tanıtıldı

13:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursa şehiriçi ulaşımında yeni dönem başlıyor!

17:35 - Bursa

Asgari ücrete konuşulan fiyasko rakam!

17:27 - Bursa

Bursa’da korkutan orman yangını

17:22 - Bursa

Türkiye'ye girmeye çalışan 6 PKK'lı terörist yakalandı

17:22 - Gündem

Bursalı iş insanları Türk Cumhuriyetlerinde!

17:14 - Bursa