Prostat cerrahisinde altın standart tedavi: "HoLEP"

üroloji uzmanı doç. Dr. Yaşar bozkurt

Sağlık - 4 ay önce

HoLEP’in prostat ameliyatı gereken herkes için uygun bir cerrahi yöntem olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Bozkurt, "HoLEP, iyi huylu prostat büyümesi (BPH) tedavisinde ileri lazer teknolojisinin kullanıldığı güncel cerrahi bir yöntemdir. Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak kabul edilmektedir" dedi.

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Bozkurt, HoLEP hakkında açıklamalarda bulundu. HoLEP’in (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu) tanımını yapan Doç. Dr. Bozkurt, "İyi huylu prostat büyümesi (BPH) tedavisinde, ileri lazer teknolojisinin kullanıldığı güncel cerrahi bir yöntemdir. Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak kabul edilmektedir" dedi. "İdrar kanalından kameralı özel aletlerle girilir"

Operasyonun nasıl yapıldığından bahseden Doç. Dr. Bozkurt, "Genel anestezi veya belden aşağısı uyuşturularak yapılır. İdrar kanalından kameralı özel aletlerle girilir. Büyüyen prostat dokusu dikkatli bir şekilde lazer ile kapsülden ayrıştırılır ve mesane içine atılır. Mesane içine atılan prostat dokusu başka bir aletle (morselatör) parçalanıp vakumlanarak vücut dışına alınır. Akabinde sonda takılarak işleme son verilir" diye konuştu. "Açık ameliyata alternatif bir yöntem"

HoLEP ameliyatının avantajlarına değinen Bozkurt, "Her büyüklükteki prostata güvenle uygulanabilir. Çok büyük prostatlarda bile vücutta herhangi bir kesi yapmadan işlem yapılır. Açık ameliyata alternatif bir yöntemdir. Tekrar ameliyat olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Cinsel işlevlere zarar vermez. Kanama riski çok azdır ve ameliyatta kan nakli ihtiyacı olmaz. Zorunlu hallerde, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda bile işlem yapılabilir. Hastanede kalış süresi 1-2 gün gibi çok kısadır" şeklinde konuştu. "Gerekli herkes ameliyat olabilir"

HoLEP’in prostat ameliyatı gereken herkes için uygun bir cerrahi yöntem olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Bozkurt, şu bilgileri paylaştı:

"HoLEP yönteminde prostatın büyüklüğünün önemi yoktur, özellikle büyük prostatlar için çok daha başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Prostat büyüklüğüne eşlik eden mesane taşı varlığında aynı seansta başarıyla uygulanmakta ve eş zamanlı taslar da kapalı bir şekilde lazerle kırılabilmektedir. Yine idrar kanalında darlık olan hastalarda işlem esnasında lazerle bu darlık da açılabilmektedir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda da, diğer tekniklere göre daha güvenli bir şekilde uygulanabilir" "Cinselliğe zarar vermez"

Ameliyatın cinselliğe zararının olup olmadığını da yanıtlayan Doç. Dr. Bozkurt, "HoLEP, prostat kapsülüne yalnızca 0,4 mm derinliğe etki ettiği gösterilmiştir. Yani prostat dokusunu ayırmak için kullanılan enerji, sertleşmeyi sağlayan sinirlere zarar vermemektedir. Cinsel fonksiyonlar açısından HoLEP ve diğer TURP/ açık prostatektomi tekniklerinin ortak dezavantajı, geri boşalmaya (retrograd ejakülasyon) veya boşalamamaya sebep olmalarıdır. Prostat dokusu tamamen temizlendiği için orgazm anında meni geriye doğru mesaneye gider ve daha sonra idrarla atılır. Bu durumun sağlık açısından zararı yoktur. Sonuç olarak HoLEP, sertleşmeye zarar vermez veya en az zarar veren yöntemdir" şeklinde konuştu. "İdrar kaçırma geçici olarak görülebilir"

Prostat ameliyatı sonrası ender olarak bazı hastalarda, idrar kaçırma görülebileceğini belirten Doç. Dr. Bozkurt, "Bunun başlıca sebebi idrarı tutan kapakçıkların hasar görmesidir. HOLEP ameliyatında kullanılan lazer 0,4 mm derinliğe etki ettiği için bu yapılara çok az etki eder. HoLEP cerrahisi dikkatli yapılırsa idrar kaçırma genelde olmaz. Ancak büyük prostat dokusunun çıkarıldığı bazı hastalarda ilk başlarda görülen geçici idrar kaçırma zamanla düzelir" dedi. "Kanser riski olabilir"

HoLEP sonrası prostat kanserine dikkat edilmesi gerektiğine değinen Doç. Dr. Bozkurt, "Tüm iyi huylu prostat ameliyatlarında prostatın sadece büyüyen ve idrar kanalına baskı yapan iç kısmı çıkartılır. Prostatın kapsül dediğimiz dış kısmı kalır. Maalesef ilerleyen zamanda bu kısımdan kanser gelişebilir. Ameliyat öncesi prostat kanseri açısından değerlendirilen ve kanser tespit edilmeyen hastalarda da, yaş ilerledikçe prostat kanseri gelişme ihtimali bulunmaktadır. Dolayısıyla HoLEP sonrası da olsa, kanser riski açısından gerekli görülen hastalar takip edilmelidirler" sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'nın en büyük 5 firması belli oldu

2024-02-20 17:35 - Bursa

Bursa'nın sorunlu bölgesi botanik parkına dönüşüyor

2024-02-20 08:49 - Bursa

Bu travesti ile ilişkiye giren acilen doktora gitsin

2024-02-16 13:05 - Bursa

Alinur Aktaş'tan, Mustafa Bozbey'e seçim vaatleri eleştirisi

2024-02-18 09:51 - Bursa

Bursa Kent Meydanı'nda patronunu bıçakla öldürdü

2024-02-21 15:58 - Bursa

Bursa'da gece kulübünde çalışan kadın başından vurularak öldürüldü

2024-02-18 11:55 - Bursa

Kervansaray Otel'den Bayrak Açıklaması!

2024-02-22 13:50 - Bursa

Seçim öncesi Mudanya'da sıcak gelişmeler!

2024-02-20 17:56 - Bursa

Başkan Adayı Bozbey’den Togg açıklaması

2024-02-17 18:28 - Bursa

Bursa Yeniden Refah Partisi'nde sürpriz aday

2024-02-15 16:39 - Bursa

İlgili Haberler

VM Medical Park Samsun’da ’15. yıl ve 3. basamak hastane’ kutlaması

12:37 - Sağlık

Yanlış sünnet kayıplara yol açabilir

11:54 - Sağlık

Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2 başarılı ameliyat daha

11:23 - Sağlık

70 yaşındaki kadının kulağında hareket eden kene operasyonla çıkarıldı

10:55 - Sağlık

Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte gıda zehirlenmeleri de artıyor

10:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursa'da yanan orman alanına 380 bin fidan dikilecek

12:22 - Bursa

Bursa'daki dev AVM'nin satışı gerçekleşti!

12:18 - Bursa

A Milli Erkek Basketbol Takımı, Sırbistan’daki hazırlık turnuvasına katılmayacak

11:56 - Spor

Nilüfer Çayı’nda bulunan cesedin kime ait olduğunu belirlemek için DNA testi yapılacak

11:35 - Bursa

Devlet korumasındaki deniz çayırlarını söken operatöre dudak uçuklatan ceza

11:29 - Yaşam