Rotada dünya pazarı var

Bölgelerinde kümelenen, yoğun istihdam sağlayan ve kendi markalarıyla üretim yapan Bursa bebe çocuk konfeksiyon sektörü, hedef pazarları ve Ur-Ge projeleri ile geleceğe emin adımlarla ilerliyor.

Bursa - 8 yıl önce

Ekohaber/ Elif Didem Danacıoğlu

Bursalı firmaların küresel ticaretten daha fazla pay alabilmeleri amacıyla projelerini sürdüren BTSO, bebe çocuk konfeksiyonu sektörüne yönelik birinci Ur-Ge’den sonra  ikinci Ur-Ge projesi içinde harekete geçti ve  ihtiyaç analizini tamamlayarak sektöre liderlik etmeye devam ediyor. Sektörün yoğun talebi ikinci Ur-Ge’yi başlattı  ve 38 firmanın yer aldığı, en önemli faaliyetlerden olan ihtiyaç analizinin tamamlanıp çıktılarının firmalarla paylaşıldığı proje 3 yıl sürecek. Bebe ve çocuk konfeksiyon sektöründe Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (Ur-Ge), sektörün dünyaya açılmasına öncülük ediyor.  Dünya pazarında  söz sahibi olma hedefinde olan bebe ve çocuk giyimciler, bu doğrultuda, bölgelerinin ticaret merkezi olması noktasında çalışmalarını da yoğun bir biçimde sürdürdüklerini söyledi. 

Görüşler, hedef pazarların  iyi analiz edilmesi gerekliliği, Rusya ile ilişkilerin düzeldiği ve  Bursa’da bebe ve çocuk sektörünün yükselen bir trend olduğu yönünde yoğunlaşıyor. Sektör  dinamiklerinle birinci ve ikinci Ur -Ge projelerini, hedef pazarları ve bebe ve çocuk konfeksiyon sektörünü masaya yatırdık. 

İŞTE GÖRÜŞLER...

‘İLK UR-GE’DE YAKALANAN BAŞARI SEKTÖRÜ HEYECANLANDIRDI’

İSMAİL KUŞ - BTSO YKB YARDIMCISI

İlk Ur-Ge’de yakalanan başarı sektörü heyecanlandırdı ve firmalardan gelen yoğun talepler üzerine ikinci projeyi başlattık. Sektörün kalkınmasına sağladığımız katkıyı, ikinci Ur-Ge projesiyle güçlendirerek devam ettirmeyi hedefliyoruz. Sektör için yapılması gereken ne varsa BTSO olarak hayata geçirdik. İhracat noktasında firmaların tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermeleri gerekiyor.

Ürünleriniz ne kadar kaliteli olursa olsun bunun tanıtımını yapmazsanız, satamazsınız. Firmalarımızın markalaşmaları ve tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermeleri gerekiyor. Ur-Ge projemizle fuarlara katılıp, Bursa’yı dünyada tanıtmayı ve uluslararası pazarlarda var olmayı amaçlıyoruz.

Bununla da yetinmeyip dünyadaki gelişmeleri Bursa’ya taşıyacak ve yurt dışındaki alıcıları şehrimize getirmeyi sürdüreceğiz.

Eğitim faaliyetleriyle başlayacak projede firmalar ilk olarak Aralık ayının başında eğitimlerine katılacak.

Bebe ve çocuk sektörü Laleli üzerinden Rusya ve civar ülkelere bağlı çalışıyorlar.

Dünyanın değişik pazarlarına özellikle sektör Afrika ve Avrupa’ya yabancı. Afrika ve Avrupa başta olmak üzere sektörü buralara açmak istiyoruz.

Özellikle Kuzey Afrika ve Orta Afrika pazarlarına mal satmak ve arkadaşlarımızı bu pazarlarla tanıştırmak birinci hedefimiz. İkinci hedefimiz ise mallarını dünyaya tanıtması. Geçen birinci Ur -Ge ile Amerika’daki fuara gittiğimizde 20 firmamız burada stant açmıştı. Öncelikli hedefimiz hem sektörü tanıtmak hem dünyanın değişik pazarlarına malını satmasını sağlamak. İkinci Ur-Ge’de 38 firmamız var.

Proje 3yıl sürecek . İhtiyaç analizleri tamamlandı.

Birinci Ur-Ge’miz Rusya fuarına ikinci Ur-Ge’miz Fas fuarına katılacak.

Bursa bebe üretimini ve giyimini dünyaya tanıtacağız. Bursa’yı bebenin merkezi haline getirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

Bebe ve çocuk konfeksiyon sektörü, Avrupa’ya yakın seviyede mal üretiyor fakat, fiyatlarımız onlardan düşük.

Avrupa’ya yakınlığımızı bu son dönemde o segmentte mal üretmekte ciddi dünya pazarları üzerinde kullanıyoruz.

Bu bizim artı avantajımız.

Biliyorsunuz Çin dünya pazarının yüzde 30’unu elinde bulunduruyor.

Türkiye dünya pazarında bebe ve çocuk giyimde yüzde 3 civarında bir paya sahip.

Bizim kaliteli ve Avrupa’ya yakın mal üretmemiz şansımızı arttırıyor.

Bizim tek eksiğimiz pazarlama ve tanıtım.

Eğer bunda başarırsak bebe ve çocuk giyimde iyi işler yapacağımıza inanıyorum.

‘İKİ UR -GE ÇALIŞMASI TÜRKİYE’DE BİR İLK’

HALİL ATALAY - BEKSİAD BAŞKANI

İkinci Ur-Ge ile yine hedefimiz sektörün tanınması. Bir sektörde iki

Ur -Ge çalışması Türkiye’de bir ilk ve çok önemli. Sektörün içerisinde 38 firma temsilcisi olarak dünyaya sektörün tanıtılması önemli.

İhtiyaç analizleri tamamlandı. İkinci Ur-Ge çalışmasında yine Amerika, Fas, Rusya, Almanya var fakat, henüz netleşmedi. Bebe çocuk sektörü gelecek adına umut verici. BTSO Başkanı İbrahim Burkay’a sektöre katkılarından dolayı teşekkür etmek istiyorum.

‘RUSYA PAZARI CANLANMAYA BAŞLADI’

MUSTAFA GÜRSES - MÜSİAD BURSA ŞB. BAŞKANI

Ar – Ge çalışmalarımız sektörümüzde gelişti. Piyasa sıkıntılarına rağmen sektör iyi diyebilirim. Rusya’nın da tekrar eski günlerine geri dönmüş olması ve en önemlisi de arkadaşlarımızın dinamik çalışmaları. Rusya pazarı canlanmaya başladı. İran ve Irak ile değişik sıkıntılar var ama İran önemli bir pazar. Zaten Rusya önemli bir pazarımız, arap ülkelerinden Suudi Arabistan ile de son zamanlarda gelişmeler var. Cezayir, Fas, Tunus  ve Balkanlarda da durumumuz iyi.

‘SEKTÖR YÜKSELEN BİR TREND’

MESUT OKYAY - BEBETTO TEKSTİL YKB

Bizler birinci Ur-Ge’deyiz, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Birinci Ur-Ge’nin ikinci Ur-Ge’deki arkadaşlara örnek teşkil edeceğini düşünüyoruz. İki Ur-Ge’de BEKSİAD çatısı altında bağımsız çalışıyor. Bizim hedef pazarlarımız olarak, iki kere Amerika’ya ve Almanya gittik. Amerika, Almanya ve Rusya’da bu bölgelerde hangilerinde olalım dediğimizde Avrupa’dan kopmama adına Almanya fuarını devamlı takip edelim kararı çıktı. Rusya’da devam eden hazır bir pazarımız olduğu için özellikle iki pazarı fuarlarla takip edelim diye bir karar aldık. Bunların dışında dünya’nın her tarafını araştırıyoruz.  Rusya ile ilişkiler iyi durumda fakat bunun ticarete yansıması biraz zaman alacaktır. Özellikle 2017 yılının ikinci yarısından umutluyuz. 2018 daha da iyi olacaktır ama şuan için biraz daha sakin ilerliyoruz. Mesela Laleli’de gelen müşteriye çok fazla mal satamıyoruz, müşterimiz gelemiyor.  Bursa’da bebe ve çocuk sektörü yükselen bir trend.

‘ÖZSERMAYEYE VURGU YAPMAK GEREKİYOR’

YUNUS EMRE OTMAN – CANTOY TEKSTİL

İkinci Ur-Ge’yiz, eğitim faaliyetlerine yeni başlıyoruz. Birinci Ur-Ge’nin arkasından ikinci Ur-Ge yol almaya başladı. Hedef pazarlarımızda Kuzey Afrika’yı ön plana aldık. Rusya, Kazakistan ve bir kaç ülke ile de istişareler yaptık. İlk etapta birinci derecede Kuzey Afrika, Rusya, Ukranya ve Kazakistan. Sektör, Türkiye ve dünyanın geçtiği dar boğazdan etkileniyor. Üretim, satış ve satış sonrası tahsilat sıkıntılı. Bu süreçte özsermayeye vurgu yapmak gerekiyor.

‘ORTA AVRUPA’DA HEDEF PAZAR’

NİHAT ARI – BEBÜŞ TEKSTİL

Devletimiz ve BTSO’nun da bizim gibi kobileri destekliyor  olması  yerelde elimizi güçlendirdi. Ekonomi Bakanlığı ve hem BTSO’nın desteği ile yurtdışı fuarları gerçekleştirdik.  Sektörümüz adına faydalı.

Bursa bebe çocuk sektörü gelişmeye devam ediyor.

Bölgesel olarak bir arada olmamızın getirdiği avantajlar var.

Bizim adımıza rekabet gelişimi sağlaması pozitif bir olay ve sektör ihtisaslaştı. Dünyadaki alımcılarda hem fuarlar vasıtasıyla hemde medyada çıkan yazılarımızla Bursa’yı tanıma fırsatlarını yakaladılar.

Her geçen gün artık Bursa’ya direkt alımcılar geliyor, bu sektörün önünün hep açık olacağını gösteriyor.

Hedef pazarlarımız mal sattığımız Rusya iken, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve üst hedef yakın Avrupa.

Biliyoruz ki, Avrupa’da artık üretim bitti, dışarıda yaptırmak suretiyle gelip işbirliği öneriyorlar.

Dolayısıyla Orta Avrupa’da bizim için hedef pazar.

‘HIZLI BİR YÜKSELİŞE GEÇİLECEK’

HANDAN ÖZDAMAR - MCBABY

Bursa da kendi markalarıyla üretim yapan Bebe çocuk konfeksiyon sektörü’’BEKSİAD’’ daki dayanışma ile geleceğe emin adımlarla ilerliyor. Sektörel olarak durgun bir dönem içerisinde gözüksede bu sektör, Bursa da 10-14 ocak tarihlerinde 2.cisi düzenlenecek olan fuar ile hareket kazanacağı düşüncesindeyim.Yeni pazarların , anlaşmaların yapılacağına inanmaktayım. 2017 yılı başlangıcını çok verimli olarak gireceğimiz gibi üretim aşamasında hızlı bir yükselişe geçilecek görüntüsü sergilenmektedir.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Ferudun Kahraman tahliye edildi

2016-11-24 14:35 - Bursa

Çocuk gözüyle kadına şiddet

2016-11-25 19:27 - Bursa

Özcan Deniz eski sevgilisinin sahnelerini kestirmemiş

2016-11-27 12:36 - Magazin

MEKLAS AR-GE Merkezi ile sınırları aşmak istiyor

2016-11-24 16:00 - Bursa

Ahmet Gülhan, BUSİAD'ın konuğu oldu

2016-11-26 13:21 - Bursa

Rotada dünya pazarı var

2016-11-29 14:23 - Bursa

Usta sanatçılar Bursa’nın gururu oldu

2016-11-28 19:02 - Bursa

Diyet yapan herkesi bekleyen tehlike!

2016-11-29 13:26 - Sağlık

Resim yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

2016-11-29 12:42 - Bursa

Kar yağacağını duyan yün çamaşırlara hücum etti

2016-11-29 13:17 - Bursa

İlgili Haberler

Bursa'da yanan orman alanına 380 bin fidan dikilecek

12:22 - Bursa

Bursa'daki dev AVM'nin satışı gerçekleşti!

12:18 - Bursa

NİLTİM Türkiye'nin parlayan yıldızı olacak

11:51 - Bursa

Bursa'da trafik polisini ezmeye kalkıştı

10:58 - Bursa

Gerçekleşen zamlardan sonra en ucuz sigaranın fiyatı

10:43 - Bursa

Günün Manşetleri

Bursa'da yanan orman alanına 380 bin fidan dikilecek

12:22 - Bursa

Bursa'daki dev AVM'nin satışı gerçekleşti!

12:18 - Bursa

A Milli Erkek Basketbol Takımı, Sırbistan’daki hazırlık turnuvasına katılmayacak

11:56 - Spor

Devlet korumasındaki deniz çayırlarını söken operatöre dudak uçuklatan ceza

11:29 - Yaşam

Bursa'da trafik polisini ezmeye kalkıştı

10:58 - Bursa