?>

Sanatları yok olmaya yüz tutmuş ustular fabrikasyon ürünlere direniyor

OLDUKÇA ZOR, MEŞAKKATLİ BİR MESLEĞİ, ÇIRAKLIKLA BAŞLAYIP, BIKIP USANMADAN 30 YILDIR SÜRDÜREN MERSİNLİ BAĞLAMA USTASI KAZIM DANYELİ, SANATLARININ BUGÜN PAHALI OLMASI NEDENİYLE EKONOMİYE, YAPIMININ ÇOK ZOR VE UZUN OLMASI NEDENİYLE DE TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞEREK BİTTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR.

Gündem - 1 yıl önce

Sanatları yok olmaya yüz tutan oyma bağlamanın kalan son ustaları, fabrikasyon ürünlere direniyor. Büyük bir sabır, aşk, özveri ve dikkat isteyen bağlama yapımını 30 yıldır sürdüren Mersinli usta Kazım Danyeli, atık çırak bulamamaktan da yakınarak, "Bir taraftan fabrikasyonun yaygınlaşması bir taraftan da çırak bulamamamızdan dolayı mesleğimiz çürümeye yüz tutmuş bir durumda" dedi.

Oldukça zor, meşakkatli bir mesleği, çıraklıkla başlayıp, bıkıp usanmadan 30 yıldır sürdüren Mersinli bağlama ustası Kazım Danyeli, sanatlarının bugün pahalı olması nedeniyle ekonomiye, yapımının çok zor ve uzun olması nedeniyle de teknolojiye yenik düşerek bittiğini düşünüyor. Yaptıkları işin maddi karşılığı olmadığını vurgulayan usta, sadece aşkla, sevgiyle ve sabırla el emeği, göz nuru ortaya çıkardıkları eserlerin artık rağbet görmemesinden kırgın ve küskün. Çırak bulamamaktan da yakınan Danyeli, her şeye rağmen sanatlarının devam etmesini isterken, sanatlarını ve oyma bağlama yapmanın inceliklerini İHA’ya anlattı. "Ağacı ses veren bir alete dönüştürdüğünde oldukça zevkli bir sonuç almış oluyoruz"

Mersin’in merkez Toroslar ilçesinde yer alan atölyesinde el yapımı bağlamalar tasarlayan usta Kazım Danyeli, bağlama üretimine 30 yıl öncesinde iş bulamadığı bir dönemde zorunluluk olarak başladığını, lakin sonrasında bu işten aldığı keyifle birlikte devam ettiğini söyledi. Danyeli, "35’imden sonra bu işi yapmaya başladım. Çok zor. Malzeme bulmak zor. Teknik anlamda bağlama yaparken zorlanıyorsun ama zevkli bir iş. Ağacı ses veren bir alete dönüştürdüğünde oldukça zevkli bir sonuç almış oluyoruz. Ağaç kütük olarak geliyor. Yaklaşık 15 gün bir bağlama için çalışıyoruz. Bir sürü aşamadan geçiyor. Önce tekne yapılıyor, sonra kol takılıyor. Arkasından ince işlere başlanıyor. Polyester ve vernik işlemleri devam ediyor. Perde bağlanıp tel takıldıktan sonra çalmaya başlıyorsun. Onun maddi gelirinden çok ondan aldığın haz çok güzel" diye konuştu. "Tek bir elden çıkmadığı için kaliteli bir şey ortaya çıkmıyor"

El yapımı bağlamaların yapım süresi boyunca tek kişinin kontrolünde olması nedeniyle fabrikasyon üretim bağlamalardan farklı bir niteliğe sahip olduğunu vurgulayan Danyeli, "El yapımıyla fabrikasyon aynı şey değildir. Bant sisteminde bir kişi bir bağlamayı çıkartmıyor. Biri kapak takıyor, biri tekne yapıyor. Sisteme ağaç olarak giriyor, bağlama olarak çıkıyor. Tek bir elden çıkmadığı için kaliteli bir şey ortaya çıkmıyor. Ama el yapımında bir usta işi en başından alıyor eline. Bitirene kadar da kendisi yapıyor. Bütün detayları görüyor" şeklinde konuştu.

Mesleklerinin ölmeye yüz tuttuğunu belirten Danyeli, bu durumun nedenlerinin başında fabrikasyon üretimin geldiğini dile getirdi. Bağlamanın Türk kültürünü yansıtan bir enstrüman olduğunu vurgulayan Danyeli, "Herkesi bu sanata bekliyoruz. Vazgeçmesinler, tekrar etsinler, hatta bu işin yapımını öğrensinler" ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Tarlada uyurken üzerinden kamyonet geçen 4 yaşındaki Esmanur hayatını kaybetti

2023-07-24 19:36 - Bursa

Başkan Pekmezci mevkidaşını Bayburt’ta ağırladı

2023-07-25 10:16 - Gündem

Teksas imzaları topluyor!

2023-07-21 16:49 - Bursaspor

Bursa'da 'Asrın felaketi' unutuldu!

2023-07-24 11:24 - Bursa

Bursaspor'un fikstürü belli oldu

2023-07-24 15:19 - Bursaspor

Yenişehir Belediyesi 260 gence iş olanağı sağladı

2023-07-23 12:52 - Ekonomi

Teksas'tan Recep Günay'a cevap!

2023-07-24 17:42 - Bursaspor

Op. Dr. Özgür Oktay Nar'dan diz kireçlenmesi problemine yeni nesil çözüm!

2023-07-22 08:56 - Bursa

Ali Ay, Bursaspor başkanlığı için açıklama yaptı

2023-07-18 16:29 - Spor

Mersin’de iş yerine silahlı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı

2023-07-18 13:52 - Asayiş

İlgili Haberler

BAE Ankara Büyükelçiliği ‘Dostluk ve Spor Günü’ etkinliği düzenledi

23:55 - Gündem

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde ’Teknoloji ve Mühendislik’ konuşuldu

23:01 - Gündem

Kırımoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu’ya taziye ziyareti

21:11 - Gündem

Başkan Şehirli, Cumhuriyet’in 101. Yılında Asırlık Çınarları ziyaret etti

21:11 - Gündem

Kayseri’de vatandaşlar terörü lanetledi

20:20 - Gündem

Günün Manşetleri

Bursa jandarmasında kaçak gübre operasyonu : 2 milyon lira değerinde 25 ton gübre ele geçirildi

21:44 - Bursa

Pablo Batalla'dan açıklamalar !

18:17 - Bursa

Bursa gündemine oturan TOFAŞ'tan açıklama

18:13 - Bursa

Bursa Tabip Odası: Oldukça öfkeliyiz!

17:46 - Bursa

Kadın terörist kendisini patlattı

17:14 - Gündem