?>

Seyahatte sağlığınızı koruyun: Tehlikeli hastalıklara dikkat

Günümüzde dünyanın eskisine göre çok daha küçük olduğunu ve iş, turizm, eğitim gibi nedenlerle yapılan seyahatlerin kolaylaştığını belirten klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı dr. öğr. üyesi cengiz uzun, “ancak bu hız ve kolaylık, beraberinde sağlık risklerini de getirmekte” diyerek dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Sağlık - 2 saat önce

Günümüzde dünyanın eskisine göre çok daha küçük olduğunu ve iş, turizm, eğitim gibi nedenlerle yapılan seyahatlerin kolaylaştığını belirten Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, “Ancak bu hız ve kolaylık, beraberinde sağlık risklerini de getirmekte” diyerek dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi’nden Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun “Seyahat sağlığı, yolculukla ilişkili tüm sağlık ve hastalık durumlarını kapsamaktadır. Seyahat ishali, sarı humma, sıtma gibi bulaşıcı hastalıkların yanı sıra, yükseklik hastalığı, travma, derin ven trombozu, güneş yanıkları ve jet-lag gibi seyahat sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilecek sorunlar da seyahat sağlığının kapsamına girer” dedi. Koruyucu aşılar ve ilaçlar sağlığı korumanın kritik adımları

Geçmiş yıllarda yaşanan büyük salgınlar, bulaşıcı hastalıkların uluslararası seyahatler yoluyla nasıl hızla yayıldığının altını çizen Dr. Uzun, “Sarı humma, Dang ateşi, Zika virüsü ve sıtma gibi enfeksiyonların endemik olduğu bölgelere seyahat ederken gerekli tıbbi önlemleri almak hayati önem taşır. Seyahatten önce, özellikle bu hastalıkların yaygın olduğu ülkelere gidilecekse, koruyucu aşılar ve ilaçlar konusunda bilgi almak sağlığımızı korumak adına kritik bir adımdır” ifadelerini kullandı. “Endemik hastalıklar ve muhtemel salgınlar hakkında bilgi alınmalı”

Dr. Uzun, “Avrupa, Avustralya ve Kuzey Amerika’da uzun yıllardır seyahat sağlığı klinikleri ve merkezleri, seyyahlara destek sağlamaktadır. Seyahatten mümkünse dört hafta önce böyle bir merkeze başvurmak, gidilecek ülkedeki endemik hastalıklar veya muhtemel yeni salgınlar hakkında bilgi almayı sağlar. Gerekli aşıları olmak veya ilaçlarla koruyucu tedbirler almak, yolculuğunuzu sağlıklı geçirmenize yardımcı olur. Bu merkezlerde ayrıca, gidilen bölgedeki sağlık kuruluşları, sağlık sorunlarıyla baş etme yolları, seyahate çıkarken yanınıza almanız gereken küçük bir sağlık çantası gibi konularda da destek alabilirsiniz. Seyahatten döndükten sonra hangi durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerektiği konusunda da bilgi sağlayabilirler” şeklinde konuştu.

Seyahate çıkmadan hekiminizi ziyaret edin

Özellikle kanser hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalıkları bulunanlar, ileri yaştakiler ve bebekler gibi özel sağlık gruplarının daha dikkatli değerlendirilmesi ve seyahat öncesinde uygun önlemlerin alınması gerektiğini belirten Dr. Uzun, “Seyahate çıkmadan önce kişilerin kısa bir hekim ziyareti, seyahatinizin huzurlu ve sağlıklı geçmesine önemli katkı sağlayacaktır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Haftanın Öne Çıkanları

Köfteci Yusuf o futbol takımına sponsor oldu

2024-10-25 15:16 - Bursa

Bursa'nın tanınmış müteahhitlerinden İsmet Kılınç hayatını kaybetti

2024-10-27 16:04 - Bursa

Mustafa Varank, Bursaspor maçını taraftarla izledi

2024-10-26 21:23 - Bursaspor

Bursa gündemine oturan TOFAŞ'tan açıklama

2024-10-25 18:13 - Bursa

Taraftar gurubu ile Orhangazi Oksijen Tesisleri çalışanları arasında bıçaklı kavga: 3 yaralı

2024-10-27 14:16 - Bursa

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer gözaltına alındı

2024-10-30 08:41 - Gündem

Bursaspor, Belediye Kütahyaspor'u 3-0 yendi

2024-10-26 21:09 - Bursaspor

Bursa'da diş doktoru kadın tabancayla öldürüldü

2024-10-27 14:44 - Bursa

Bursaspor taraftarından Cumhuriyet kareografisi

2024-10-26 18:37 - Bursaspor

Bursaspor taraftarından 3-0'lık galibiyete görkemli kutlama

2024-10-26 21:14 - Bursaspor

İlgili Haberler

10 yaş altı çocuklarda el, ayak ve ağız hastalıkları arttı

13:59 - Sağlık

Doç. Dr. Ekmekyapar, “Grip vakaları viral hastalıklar olduğu için antibiyotik kullanmanın bir faydası yoktur”

13:43 - Sağlık

AÜ’de 6 ayda bin 700 meme kanseri hastası tedavi edildi

12:59 - Sağlık

Vali Coşkun ve Başkan Çavuşoğlu kan bağışının önemine dikkat çekti

12:52 - Sağlık

Yerli propolis üreticisine FDA’dan tam not

12:41 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursa’ya yeni okul için imzalar atıldı

13:35 - Bursa

Narin Güran cinayetinde cesedi taşıyan Nevzat Bahtiyar’ın keşif görüntüsü çıktı

13:31 - Asayiş

Yıldırım’da kaçakla mücadele sürüyor

13:30 - Bursa

Yıldırım’da can dostlar emin ellerde

13:29 - Bursa

Plasiyerin hırsızlık yalanını polis yutmadı

12:53 - Bursa