?>

Suriye'de çadır kente saldırı

Suriye'nin kuzeyinde İdlib ilinde sivillerin bulunduğu bir çadır kente düzenlediği hava saldırısı sonrası art arda sert açıklamalar geldi. BM, Suriye'nin kuzeyindeki Kumune mülteci kampına düzenlenen ve 30 sivilin hayatını kaybettiği hava saldırısıyla ilgili soruşturma açılmasını talep etti.

Dünya - 8 yıl önce

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kentinden 30 km uzaklıktaki Sarmada bölgesinde yer alan Kamune Kampı, Perşembe günü bir hava saldırısına maruz kaldı. Saldırı sonucunda en az 30 sivil hayatını kaybetti. Muhalifler, saldırıyı rejim uçaklarının gerçekleştirdiğini söylüyor. Şam yönetimi ise İdlib'deki kampa saldırı düzenlemediği iddiasında...

Yaralılar çevredeki hastanelere nakledilirken saldırıda onlarca çadır da tahrip oldu. İç savaş nedeniyle Halep, İdlib ve Lazkiye'deki saldırılarından kaçan halk, Türkiye sınırına yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Kamune çadır kentine yerleşmişti.

ABD: HİÇBİR MAZERETİ OLAMAZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye'nin kuzeyinde İdlib ilinde sivillerin bulunduğu bir çadır kente düzenlenen hava saldırısı hakkında detayları araştırdıklarını ve bu tür saldırıların hiçbir mazereti olamayacağını söyledi. Suriye’de çatışmaların durdurulması anlaşmasına rağmen şiddetin devam ettiğine dair bilgiler aldıklarına dikkat çeken Toner, bu tür saldırıları kınamaya devam edeceklerini ve saldırıların sona ermesi için çaba göstermeyi sürdüreceklerini ifade etti.

AB: ULUSLARARASI İNSANİ HUKUKUN CİDDİ ŞEKİLDE İHLALİDİR

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Krizlerden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, Suriye'deki Kamune çadır kentinin hedef alınmasına ilişkin, ortak yazılı bir açıklama yaptı. Saldırıya dair haberlerin, en savunmasız kişilerin çatışmaların ilk kurbanları olmaya devam ettiğini gösterdiği belirtilen açıklamada, "Mülteci kampları, şiddetin hedefi değil, en muhtaç durumdakilerin çatışmalardan korunacağı yerler olmalı. Mülteci kamplarına saldırılar kabul edilemez ve uluslararası insani hukukun ciddi şekilde ihlalidir." ifadesine yer verildi.

Çatışmanın tüm taraflarından sivillerin korunması, okul ve sağlık tesisleri gibi sivil alt yapıların hedef alınmaması istenen açıklamada, en çok ihtiyacı olanların şartsız bir şekilde insani yardımlara erişmesine izin verilmesinin önemine işaret edildi. AB'nin Suriye halkına destek vermeye devam edeceği kaydedilen açıklamada, "Bu tür saldırılar, iç savaşı sona erdirmek için müzakerelere olan acil ihtiyacın önemini vurguluyor. Uluslararası kamuoyunun müştereken hareket etmesi ve zorla süreci tekrar yoluna koymasının zamanıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

BMGK: KORKUNÇ VE MİDE BULANDIRICI

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Suriye'nin kuzeyinde İdlib ilinde sivillerin bulunduğu bir çadır kente düzenlenen hava saldırısını "barbarca" olarak nitelendirdi. BMMYK sözcülerinden Leo Dobbs, bölgeye erişimleri olmaması nedeniyle saldırıya ilişkin bütün detayları doğrulayamadıklarını söyledi. Dobbs, "Herkes gibi biz de bu barbarca saldırı karşısında dehşete kapıldık. Bu bir facia" dedi.

Kamune kampı saldırısını "korkunç ve mide bulandırıcı" olarak nitelendiren BM Genel Sekreteri'nin İnsani Yardım İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Stephen O'Brien, olayın bir savaş suçu sayılabilecek derecede ağır olduğunu söyledi, "Eğer Bu tiksindirici saldırının kasıtlı bir şekilde gerçekleştiği tespit edilirse, bu bir savaş suçu teşkil edebilir" dedi.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarik Yaşareviç, Suriye'deki hastanelere yönelik saldırılara dikkati çekerek, son iki haftada beş hasteneye saldırı düzenlendiğini ve saldırılarda 3 doktor ve 3 hemşirenin hayatını kaybettiğini ifade etti.

REUTERS/AP/AA

Haftanın Öne Çıkanları

Hamdi Alkan eridi

2016-05-05 13:17 - Magazin

Berk Atan'ın yeni sevgilisi bakın kim?

2016-05-04 13:09 - Magazin

Gupse Özay'dan Elçin Sangu açıklaması

2016-05-05 13:22 - Magazin

Selda Bağcan ile Fazıl Say’dan sürpriz

2016-05-05 23:41 - Magazin

Bunun nedeni deprem değil yağmur

2016-05-05 22:09 - Gündem

El Nusra Halep’in güneyini aldı

2016-05-06 13:53 - Dünya

Ali Poyrazoğlu'ndan şapka yorumu

2016-05-05 13:10 - Magazin

Rusya'yı şoke eden cinayette tüyler ürperten itiraflar

2016-05-06 16:14 - Dünya

O ayakkabılarla nasıl yürüyorsun ?

2016-05-03 12:34 - Magazin

İstanbul’da silahlı banka soygunu

2016-05-06 15:00 - Gündem

İlgili Haberler

Çırak, patronuna dava açınca bir anda zengin oldu

10:59 - Dünya

Suriye basını: İsrail Lazkiye’ye saldırı düzenledi

06:23 - Dünya

Almanya Başbakanı Scholz’den İsrail’e silah tedariki sözü

17:36 - Dünya

Birleşmiş Milletler, İsrail karşısında aciz kaldı

14:52 - Dünya

Lübnan Başbakanı Mikati: “Ateşkes sonrası güneydeki asker sayısını arttırmaya hazırız”

16:30 - Dünya

Günün Manşetleri

Bursaspor çift kale maç yaptı

19:44 - Bursa

Türkiye'nin 2025 yılı bütçesi açıklandı

17:51 - Ekonomi

Her taraf sapık kaynıyor!

17:35 - Gündem

Büyükşehir’den Bursa turizmine sürdürülebilirlik dopingi

17:10 - Bursa

Uludağ’da beklenen kar yağışı başladı

17:00 - Bursa