?>

Tedbirler şap hastalığın yayılmasını önlüyor: Çankırı’da aşı çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı

BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNDE HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILAN ÇANKIRI'DA ALINAN TEDBİRLER VE AŞI ÇALIŞMALARI SAYESİNDE ŞAP HASTALIĞININ YAYILMASI ÖNLENDİ. ÇANKIRI DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI VE ÇANKIRI HAYVAN HASTANESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖMER ÇENDEK, "ÜLKEMİZDE VE İLİMİZDE YAPILAN BU YASAKLAR HEM ÜRETİCİ ANLAMINDA HEM TÜKETİCİ ANLAMINDA İLERLEYEN ZAMANLARDA BİR RAHATLIK OLACAKTIR" DEDİ.

Gündem - 2 yıl önce

Büyük bir bölümünde hayvan yetiştiriciliği yapılan Çankırı’da alınan tedbirler ve aşı çalışmaları sayesinde şap hastalığının yayılması önlendi. Çankırı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Çankırı Hayvan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çendek, "Ülkemizde ve ilimizde yapılan bu yasaklar hem üretici anlamında hem tüketici anlamında ilerleyen zamanlarda bir rahatlık olacaktır" dedi. Bazı illerdeki hayvanlarda şap vakasının görülmesinin ardından canlı hayvan pazarları kapatılmış, aşı çalışması başlatılmıştı. Alınan tedbirler sayesinde önemli hayvan üretim merkezlerinden olan Çankırı’da hiçbir hayvanda şap vakasına rastlanılmadı. Çankırı’daki durumla ilgili açıklamalarda bulunan Çankırı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Çankırı Hayvan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çendek, alınan tedbirlerin hastalığın tamamen etkisini yitirmesi ile üreticinin yüzünü güldüreceğini belirterek, alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. "SAT-2 şap hastalığı insana bulaşan bir hastalık değildir"

Çankırı’da aşılama çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Çendek, ’’Son günlerde ülkemizde çıkan şap hastalığıyla ilgili Çankırı Hayvan Hastanesi yönetim kurulu başkanı olarak bilgi vermek istiyorum. İlimizde ve ülkemizde yaygınlaşan şap hastalığı, SAT-2 tipiyle adlandırılmaktadır. Bununla ilgili Bakanlığımız ilk önce izole etmeyi hedefledi. Akabinde de aşılama uygulamasına sahada devam edilmektedir. İzole sürecinde ise hayvancılığın ilimizde ve ülkemizde nakli yasaklandı. Akabinde de hızlı bir şekilde ilimizde başlatılan aşılama uygulaması devam etmektedir. Şap hastalığı çift toynak dediğimiz hayvanlarda görülmektedir. Genelde daha önce yaşanan hastalıktan farklı bir hastalık. Bu hastalıktan koruma sürecinin ardından ülkemizde ve ilimizde hayvan nakli, hayvan satışları serbest olacaktır. Bu anlamda ülkemizdeki üretici rahatlayacaktır. Tabii ki bu yapılan uygulamada bazı kanallarda da gördüğümüz ya da duyduğumuz kadarıyla bir panik ortamı oluşturmuştur. Buna hiç gerek yok. Öncelikle bu SAT-2 şap hastalığı insana geçen bir hastalık değildir. Bu hayvansal bir hastalıktır. Bunun da önce izolasyonu, daha sonra da aşısı yapılmaktadır. Tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğümüz hafta sonu bile aşıyı sahada sürdürmektedir" dedi. "Çankırı’da aşı çalışmalarımız yüzde 80 oranında bitmek üzere"

Hastalığın etkileri ile ilgili de bilgi veren Çendek, "Şap hastalığı büyükbaş hayvanlarda ve küçükbaş hayvanlarda ağızda, meme uçlarında, yani zayıf noktalarda bir patlama yapar. Bu patlama sonucunda da bu hastalık önce hayvanı yavaş yavaş zayıflatır. Hayvan yiyemediği için sütü de azaltmaya başlar. Bu nedenle de üretici günlük almış olduğu sütteki miktarı, etteki miktarı alamaz. Bu da üreticiyi bir nebze sıkıntıya sokmaktadır. Ama ülkemizde ve ilimizde yapılan bu yasaklar hem üretici anlamında hem tüketici anlamında ilerleyen zamanlarda bir rahatlık sağlayacaktır. Nedeni ise ister istemez hastalığı aşmış olacağımızdır. Yasaklar kalktığında ise hem hayvanımız zarar görmeyecek, ekonomi anlamında da zarar etmeyeceğiz. Bunun için şu anda merak edilecek veya heyecana kapılacak bir durum yoktur. Biz şu anda SAT-2 açısından, yeni çıkmasına rağmen çok başarılı bir il konumundayız. Şu anda Çankırı’da aşılarımız yüzde 80 oranında bitmek üzere. Bir noktada görüldü ama sonuçları daha henüz gelmedi. Çankırı’da ölen bir hayvanımız şu anda yoktur’’ diye konuştu. "Dışarıdan gelen kişileri işletmemize almıyoruz"

Çankırı’da büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Sadık Çendek ise, "İlimizde ve ülkemizde hayvancılıkla ilgili sıkıntılı süreçten geçiyoruz. Şap hastalığı gündeme geldi. Şap hastalığına karşı Tarım İl Müdürlüğümüzün aşılama takvimine uygun olarak geçen hafta işletmemizde aşılama yapılmıştır. Bu aşılanma sürecinde ilimizde, işletmemizde şap hastalığı görülmemiştir. Şap hastalığı ile ilgili en sıkıntılı önlemlerimizden bir tanesi de işletmemize hayvan giriş ve çıkışını tamamen kapatmamızdır. Dışarıdan gelen kişileri işletmemize almıyoruz. En kolay önlemlerden bir tanesi de Tarım İl Müdürlüğümüzün aşı takvimine uygun bir şekilde işletmelerimizde aşlarımızı yapmamız" şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa Yıldırım'da 4 katlı bina 2 milyona icradan satılıyor

2023-03-20 18:48 - Bursa

TOGG Bursa caddelerinde görüntülendi

2023-03-15 13:25 - Bursa

Yaklaşık 9 kilogramlık kalkan balığı 5 bin TL'ye satıldı

2023-03-18 12:20 - Gündem

AFAD’dan Bursa için çok önemli deprem raporu

2023-03-17 12:16 - Bursa

Bursaspor’un efsanesi Pablo Martin Batalla, Bursa’ya teknik direktör olarak döndü

2023-03-17 19:17 - Bursaspor

Bursaspor Başkanı Ömer Furkan Banaz: "Bursa'da ne oldu Allah aşkına?"

2023-03-14 18:54 - Bursaspor

Amigo Mustafa'yı kaybettik!

2023-03-17 07:32 - Bursaspor

Bursa Gemlik Küçükkumla'da 750 bin liraya icradan satılık daire

2023-03-20 18:12 - Bursa

Stadyumdaki ses sistemi arızalanınca İstiklal Marşı ambulanstan seslendirildi

2023-03-19 18:07 - Bursaspor

CHP'de Gamze Pamuk Ateşli'den adaylık açıklaması

2023-03-19 19:14 - Siyaset

İlgili Haberler

İstanbul’da gökkuşağı sürprizi: Kısa süreli yağışın ardından görsel şölen oluştu

22:23 - Gündem

Giresun’un kültürel zenginlikleri Arnavutköy’de Hemşehri Günleri’nde vatandaşlarla buluştu

22:21 - Gündem

DPÜ Sosyoloji Topluluğu öğrencileri, şehrin tarihi ve turistik yerleri gezdi

21:41 - Gündem

Şehzadeler Kent Konseyi Çocuk Meclisi yürütme kurulunu seçti

21:44 - Gündem

Cumhuriyet Ortaokulu öğretmenlerinden Derin vefat etti

20:26 - Gündem

Günün Manşetleri

"Yenidoğan çetesi" iddianamesinde adı geçen hastanelerdeki bebekler kamu hastanelerine sevk edildi

22:49 - Asayiş

Alacak-verecek meselesi yüzünden çocuklarının yanında kavga ettiler

20:12 - Bursa

Osmangazi’den aynı çatı altında 4 hizmet

18:07 - Bursa

’Yenidoğan Çetesi’ne ilişkin dönemin İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastaneler Denetim Birimi Uzmanı Dr. Malik Türkan Esin konuştu: "Aile şikayetçiymiş gibi o yoğun bakımlar geceleri denetlendi"

17:39 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İsrail durdurulamazsa bölgenin huzur bulması imkansız”

17:27 - Siyaset