Trump'a suikast girişimi: Saldırgan öldürüldü!

Eski ABD Başkanı ve başkan adayı Donald Trump'a miting sırasında suikast girişiminde bulunuldu

Dünya - 1 ay önce

ABD Başkan adayı Donald Trump'a, Pensilvanya'da düzenlediği mitingi sırasında suikast girişimi düzenlendi. Trump'ın kürsüde konuştuğu esnada birkaç el silah sesinin duyulmasının ardından, gizli servis ajanları Trump'ı korumak için podyuma doğru koştu.

Trump, bir araca konulup, götürülmeden önce kalabalığa doğru yumruğunu kaldırarak selam verdi. Kurşunlardan birinin Trump'ın yüzünü sıyırdığı belirtilirken, olayın görüntülerinde Trump'ın kulağından kan aktığı da görülüyor.

Olayın ardından ABD'de üst düzey yetkilileri korumakla görevli Gizli Servis'ten yapılan açıklamada Donald Trump'ın güvende olduğu ve koruma önlemlerinin alındığı kaydedildi.

Gizli Servis'in X hesabından yapılan açıklamada, "Bu şimdi aktif bir Gizli Servis soruşturması ve mümkün olduğunda daha fazla bilgi verilecek" denildi.

SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ

Trump'a yapılan saldırının ardından saldırganın öldürüldüğü öğrenildi. Tetikçinin 125 metre uzaklıkta bir çatıdan ateş ettiği öne sürüldü.

ABD BAŞKANI BİDEN'DEN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, "Donald Trump'ın Pensilvanya'daki mitinginde gerçekleşen silahlı saldırı hakkında bilgilendirildim. Güvende olduğunu ve iyi durumda olduğunu duyduğum için minnettarım. Daha fazla bilgi beklerken, kendisi ve ailesi ve mitingde bulunan herkes için dua ediyorum." açıklamasını yaptı.

SAVCI VE BAŞSAVCIDAN FARKLI AÇIKLAMALAR

Butler Bölge Başsavcısı Goldinger, Trump'ın seçim kampanyası sırasında meydana gelen saldırıda, ateş eden kişinin ve olay yerinde bulunan bir kişinin öldüğünü bildirirken Pansilvanya Savcısı ise "Saldırganla birlikte iki kişi öldürüldü, kurşun Trump'ın kulağını sıyırdı geçti" ifadelerini kullandı.

SALDIRIYA YÖNELİK TEPKİLER

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, "Trump için dua ediyoruz" açıklamasını yaparken, Temsilciler Meclisi'ndeki demokratların lideri Hakeem Jeffries, "Düşüncelerim ve duaların eski başkan Trump ile birlikte" dedi.

Tesla ve X'in CEO'su Elon Musk, Trump'a yönelik suikast girişimini kınayarak "Başkan Trump'ı tamamen destekliyor ve hızla iyileşmesini umuyorum" açıklamasını yaptı.

TRUMP'IN SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

AA'da yer alan habere göre, ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın sözcüsü Steven Cheung, seçim mitingi sırasında yaşanan olay hakkında açıklama yaptı.

Sözcü Cheung, "Başkan Trump, bu iğrenç eylem sırasında hızlı davranan korumalara ve ilk müdahale ekiplerine teşekkür ediyor. Durumu iyi ve yerel bir tıbbi tesiste kontrol ediliyor. Daha fazla ayrıntı gelecek." ifadesini paylaştı.

TRUMP'TAN AÇIKLAMA

Trump, Truth Social sosyal medya hesabından, kendisine yönelik gerçekleştirilen saldırı hakkında paylaşımda bulundu. ABD Gizli Servisi ve güvenlik yetkililerine, hızlı müdahaleleri için teşekkürlerini ileten Trump, seçim kampanyası alanında hayatını kaybeden kişinin yakınlarına ise başsağlığı diledi.

Donald Trump, edindiği bilgilere göre, ateş edenin de öldüğünü vurgulayarak, saldırganın kimliği hakkında henüz bir bilginin bulunmadığını kaydetti.

Eski ABD Başkanı Trump, saldırıda kurşunun sağ kulağına isabet ettiğini aktararak, "Ülkemizde böyle bir olayın gerçekleştiğine inanmak güç" ifadesini kullandı.

Kurşun isabet ettikten sonra 'bir şeylerin yolunda gitmediğini hemen anladığını' dile getiren Trump, çok fazla kan kaybı yaşadığını belirtti.

BİDEN TRUMP İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden, Pensilvanya'da seçim kampanyası sırasında saldırıya uğrayan eski Başkan Donald Trump ile telefonda görüştü.

Beyaz Saray'ın sosyal medya hesabı X üzerinden yapılan açıklamada, Biden'ın, Pensilvanya eyaletinin Butler şehrinde saldırıya uğrayan Trump ile telefon görüşmesi yaptığı duyuruldu. Açıklamada, "Başkan Biden bu gece Washington'a dönüyor. İç güvenlik ve kolluk kuvvetleri yetkililerinden düzenli güncellemeler almaya devam edecek" denilirken, Biden'ın, Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin detaylarına yer verilmedi.

DIŞİŞLERİ VE SAVUNMA BAKANINDAN AÇIKLAMA

Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, Trump'a yönelik saldırıdan sonra X üzerinden paylaşım yaptı.

Blinken, Trump'ın mitinginde gerçekleştirilen silahlı saldırı karşısında şok olduğunu ve üzüldüğünü aktarırken, eski Başkan'ın güvende olmasından dolayı 'minnettar' olduğunu kaydetti.

"Biden'ın dediği gibi ABD'de siyasal şiddete yer yok" ifadesini kullanan Blinken, herkesin bu olayı kınaması gerektiğini belirtti.

Austin de paylaşımında, Savunma Bakanlığının "demokrasilerinde kesinlikle yeri olmayan bu şiddeti" kınadığını dile getirirken, "ABD'de farklılıklarımızı bu şekilde çözmeyiz." sözlerini sarf etti.

Trump'ın güvende olduğuna dair haberlerin kendini rahatlattığını kaydeden Austin, eski Başkan, ailesi ve "bu korkunç olaydan" etkilenen herkes için dua ettiğini vurguladı.

Diğer yandan, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımda, Temsilciler Meclisi'nin, Trump'a yönelik saldırı hakkında "kapsamlı bir soruşturma" yürüteceğini bildirdi.

Johnson, "ABD halkının gerçekleri bilmeye hakkı var. Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle ile DHS (İç Güvenlik Bakanlığı) ve FBI'dan (Federal Soruşturma Bürosu) diğer ilgili yetkililerin en kısa zamanda komitelerimiz önünde bir duruşmaya katılmalarını sağlayacağız." açıklamasında bulundu.

SORUŞTURMAYI FBI YÜRÜTECEK

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik, Pensilvanya'da seçim kampanyası sırasında gerçekleştirilen saldırıya dair soruşturmayı devraldı.

FBI'ın resmi X hesabından yapılan paylaşımda, "FBI Pittsburgh Saha Ofisi'nin özel ajanları, kriz müdahale ekibi üyeleri ve kanıt müdahale teknisyenleri de dahil olmak üzere derhal olaya müdahale etti" ifadesi kullanıldı.

Paylaşımda, "ABD Gizli Servisi'ndeki ortaklarımızın yanı sıra eyalet ve yerel kolluk kuvvetleriyle birlikte FBI'ın tüm kaynaklarıyla bu soruşturmayı desteklemeye devam edeceğiz" ifadesine yer verilirken, Trump'a yönelik, Pensilvanya'nın Butler şehrinde yapılan saldırıya dair soruşturmanın FBI tarafından yürütüleceği kaydedildi.

FBI, SUİKAST GİRİŞİMİ OLARAK TANIMLADI

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), eski ABD Başkanı Donald Trump'a suikast girişimi düzenleyen kişinin kimliğini belirlemeye yakın olduklarını, bilgiler kesinleştikten sonra açıklama yapacaklarını bildirdi.

FBI Yetkilisi Kevin Rojek, Trump'a yönelik saldırı hakkında basın toplantısı düzenledi. Seçim mitingindeki kişilerden destek beklediklerini belirten Rojek, "Olayı suikast girişimi olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Rojek, halihazırda suç mahallinde aktif incelemenin sürdüğünü vurgulayarak, saldırganın amacının da araştırıldığını ifade etti.

"Eski ABD Başkanı Trump'a suikast girişimi düzenleyen kişinin kimliğini belirlemeye yakınız, bilgiler kesinleştikten sonra açıklama yapacağız" diyen Rojek, çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Kevin Rojek, saldırganın tek başına hareket edip etmediğinin de araştırıldığını aktararak, halihazırda ilave bir tehdit olduğuna dair bulgunun bulunmadığını söyledi.

Saldırganı tespit etmek için fotoğrafların incelendiğini ve DNA çalışmalarının yapıldığını söyleyen Rojek, kesin bilgi elde ettiklerinde basınla paylaşacaklarını dile getirdi.

Rojek, olayda saldırganın öldürüldüğünü, mitingde bulunan 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 kişinin de durumunun kritik olduğunu açıkladı.

GÖRGÜ TANIKLARI, POLİSİ DAHA ÖNCEDEN UYARMIŞ

Birden fazla görgü tanığı, eski başkan Donald Trump'ın Pensilvanya'da düzenlediği seçim mitingindeki polis görevlilerini, çatıdaki şüpheli ateş açmadan dakikalar önce bilgilendirdiklerini öne sürdü.

BBC'nin haberine göre, Greg Smith adlı bir katılımcı, saldırganın, izleyiciler tarafından saldırıyı düzenlemeden dakikalar önce görüldüğünü iddia etti.

Saldırganın sürünerek çatıya çıktığını gördüğünü kaydeden Smith, saldırganın bir silah taşıdığının açıkça görüldüğünü ve etkisiz hale getirilmeden "3-4 dakika" çatıda kaldığını da dile getirdi.

Polis güçlerinin etrafta dolandığını aktaran Smith, "Biz 'şu çatıda silahlı birisi var' dedik" ifadesiyle polise saldırganı bildirdiklerini, ancak polisin herhangi bir müdahalede bulunmadığını belirtti.

ABD Gizli Servisi yetkililerinin, miting alanındaki bir ahırdan kendisine baktığını görebildiğini kaydeden Smith, "Gizli servis ahırın tepesinden bize bakıyordu. Çatıyı işaret ettim. Elim çatıyı işaret eder halde öylece duruyordum. Sonra bir baktım 5 el ateş edilmiş" ifadesini kullandı.

Smith, Gizli Servis'in dürbünle kendisine baktığını belirlediğini anlatarak, "Çatının eğimi sebebiyle muhtemelen saldırganı göremediler, ama burası büyük bir alan değil neden her çatıda Gizli Servis yetkilisi yok? Bu bir güvenlik hatası, yüzde yüz güvenlik hatası" dedi.

CBS News'a konuşan başka bir görgü tanığı ise "Etrafıma bakıyordum ve binalardan birinin tepesinde bir adamın bir binadan diğerine geçtiğini gördüm ve gidip polis memuruna onun çatıda olduğunu söyledim. Yerime döndüğümde, insanların durdukları yerden bu kişiyi hala görebildiklerini duydum." bilgisini paylaştı.

Polis memuruna, bulunduğu yere gelirse saldırganı görebileceğini söylemek için geri döndüğünü vurgulayan tanık, hemen sonrasında silah sesleri duyduğunu kaydetti.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa cemiyet hayatını buluşturan düğün

2024-07-12 11:27 - Bursa

Ömer Kızıl: Bursa 35 ülkeden 2 bin 660 sporcuya ev sahipliği yapacak

2024-07-12 15:21 - Bursa

Benzin ve motorine bir zam daha!

2024-07-07 11:28 - Bursa

Bursa'da yaşanan rezillik!

2024-07-13 09:22 - Bursa

Bursaspor Başkanı Enes Çelik’ten önemli açıklamalar!

2024-07-07 13:04 - Bursa

Bursaspor'da transfer !

2024-07-10 23:32 - Bursa

Bursaspor Kulübü’nden benzinlik arazisi ile ilgili açıklama yapıldı

2024-07-10 17:48 - Bursaspor

Bursaspor'un kampı Bolu'ya alındı

2024-07-13 17:06 - Bursaspor

Bursaspor'un FİFA'da dosyası kalmadı !

2024-07-08 17:00 - Bursa

Bülent Uygun: Menajerler futbolcuları ayartıyor

2024-07-12 10:51 - Spor

İlgili Haberler

Putin: “Filistin halkını desteklemek için her şeyi yapıyoruz”

16:51 - Dünya

El Kassam Tugayları, İsrail'i vurdu!

16:37 - Dünya

Zaporijya Nükleer Santrali civarında yangın

23:02 - Dünya

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi: “İran’ın güvenliğini, hukuka uygun olarak korumasını desteklemekteyiz"

16:35 - Dünya

Rusya, Kiev'i füzelerle vurdu

12:01 - Dünya

Günün Manşetleri

Enes Çelik Yönetimi'nden Basketbola Destek !

19:30 - Bursa

Bursa’da nefes kesen tefeci ve ruhsatsız silah operasyonu: 34 gözaltı

18:36 - Bursa

Bursaspor’da taktik çalışma yapıldı

18:29 - Bursa

Bursa’da ’sudan sebep’ olayında 3 tutuklama

18:14 - Bursa

Sokak röportajında iktidarı eleştirdi ve tutuklandı!

17:25 - Bursa