Uzman Dr. Yılmaz: "Klimanın yanlış kullanımı ’Lejyoner Hastalığına’" davetiye çıkarıyor

Son günlerde hava sıcaklıklarının aşırı şekilde artmasıyla beraber kapalı ortamlarda yaygın olarak kullanılan klimaların sebep olduğu ‘lejyoner hastalığı’ veya halk arasında ‘klima zatürresi’ olarak bilinen hastalığa oldukça sık rastlandığını kaydeden medline adana hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı dr. Adem yılmaz, dikkatli olunmaz ise bu durumun ölümcül olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Sağlık - 3 gün önce

Son günlerde hava sıcaklıklarının aşırı şekilde artmasıyla beraber kapalı ortamlarda yaygın olarak kullanılan klimaların sebep olduğu ‘Lejyoner Hastalığı’ veya halk arasında ‘Klima Zatürresi’ olarak bilinen hastalığa oldukça sık rastlandığını kaydeden Medline Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, dikkatli olunmaz ise bu durumun ölümcül olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Bunaltıcı yaz sıcaklarında imdadımıza yetişen klimalar bulunduğumuz ortamlarda rahat bir nefes almamızı sağlayarak konforumuzu artırıyor. Klimaların yanlış ve bilinçsiz bir şekilde kullanımı ise sağlık açısından birçok riski de beraberinde getiriyor.

Son günlerde hava sıcaklıklarının aşırı şekilde artmasıyla beraber kapalı ortamlarda yaygın olarak kullanılan klimaların sebep olduğu ‘Lejyoner Hastalığı’ veya halk arasında ‘Klima Zatürresi’ olarak bilinen hastalığa oldukça sık rastlandığını kaydeden Medline Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, dikkatli olunmaz ise bu durumun ölümcül olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Klimaların hatalı kullanımı sorun oluşturuyor

Klimaların bilinçli kullanımının özellikle aşırı sıcak bölgelerde çalışan bireylerin iş performansını olumlu şekilde etkilediğini, sıcak havanın zihinsel ve fiziksel aktiviteler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri giderdiğini ve terlemeyi azaltarak vücudun sıvı kaybını engellediğini anlatan Dr. Yılmaz, klimaların hatalı şekilde kullanılmamasının ise lejyoner hastalığının yanı sıra; kas, boyun ve sırt ağrıları, eklem tutulmaları, enfeksiyon ve alerjiye neden olabileceğini ifade etti.

Solunum yoluyla bulaşıyor

Halk arasında daha çok klima zatürresi olarak bilinen ve yaygın vücut ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, ishal ile seyreden lejyoner hastalığının ‘legionella pneumophila’ bakterisinin neden olduğu ciddi bir akciğer enfeksiyonu olduğunu anlatan Dr. Yılmaz, “Bu hastalık klima, jakuzili havuz, dekoratif fıskiyeler, havalandırma sistemleri gibi yerlerden solunum yoluyla bulaşır. Kronik solunum yolu problemleri olan kişilerde, bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ve diabetlilerde (şeker hastalığı) can kaybına yol açabilmektedir” dedi.

Ölümcül olabiliyor

Hatalı klima kullanımın neden olabileceği hastalıklar arasında en tehlikelisinin lejyoner hastalığı olduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, "Bu hastalık, alt solunum enfeksiyonuyla kendini gösterir ve ölümle sonuçlanabilir. Özellikle solunum yolu problemi olan hastalar için aşırı soğutulmuş ortamlarda bu risk daha fazladır” diyerek, ateş, uzamış öksürük, eklem ağrıları, bulantı ve karın ağrısının bu zatürre tipinin en önemli belirtileri arasında yer aldığını söyledi.

Hastane ortamında tedavi ediliyor

Lejyoner hastalığı belirtilerinin genellikle lejyonella bakterisine maruz kaldıktan 2-10 gün sonra ortaya çıktığını ve diğer zatürre türleri ile benzer belirtiler gösterdiğini anlatan Dr. Yılmaz, “Hastalığın tanısı da diğer zatürre tiplerine benzer şekilde konur. Tanı almış hastalar genellikle hastane ortamında takip ve tedavi edilirler” diyerek belirtilerin tamamen kaybolmasının ise 3 haftayı bulabileceğini belirtti.

Klimaların bakımları aksatılmamalı

Klima kullanılan ortamlarda, klimaya küflerin yerleşmesi ve ortama salınması sonucu bireylerde; baş ağrısı, göz, burun ve boğazda tahriş, geçmeyen öksürük, sürekli bir gıcık, baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü gibi şikâyetlerin görülebileceğini ifade eden Dr. Yılmaz, bu nedenle klima bakımlarının aksatılmaması gerektiğinin altını çizerek, “Klima boruları 3 yılda bir gözden geçirilmeli, filtreleri her 6 ayda 1 kez düzenli olarak temizlenmelidir. Ayrıca hava üfleyen kanalları doğrudan bireylerin üzerine dönük olmamamalı ve dış ortam ile iç ortam arasındaki fark 6 santigrat dereceyi geçmemelidir. Sıcak ortamdan soğuk ortama veya tam tersi bir durumda yaşanacak ani ısı değişimleri özellikle kalp hastaları için risk oluşturabileceği gibi uzun süreli kas spazmı ve eklem tutulmalarını da tetikleyebilir” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Yarından itibaren zam gelecek ürünler

2024-06-30 10:58 - Bursa

Bursaspor'dan yeni transfer !

2024-07-03 16:57 - Bursa

Ünlü isimlerin akın ettiği düğün

2024-06-28 09:51 - Magazin

"Bursaspor yenilgisinden sonra maaş istemedim"

2024-06-29 07:29 - Bursaspor

Bursaspor Yönetimi Bağış Tablosunu Açıkladı!

2024-06-28 19:05 - Bursa

Bursaspor Hamza Gür'ü renklerine bağladı

2024-06-27 20:39 - Bursa

Bursaspor’dan 2 transfer daha !

2024-07-02 15:08 - Bursa

Yüzüncü Yıl Atatürk Stadı’nın Zemini Değişiyor !

2024-07-02 20:04 - Bursa

Bursaspor'dan bir transfer daha !

2024-06-28 23:57 - Bursa

Bursaspor'dan kaleci transferi

2024-07-03 17:49 - Bursa

İlgili Haberler

Midyat Devlet Hastanesi’nde beyin tümörü ameliyatı yapıldı

12:44 - Sağlık

Yaz mevsiminde sağlıklı beslenme için önemli tavsiyeler

12:44 - Sağlık

Muğla Büyükşehir ücretsiz HPV aşı uygulaması çalışmalarına başladı

12:14 - Sağlık

Erzincan’ın ilçe hastanelerinde "Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Değerlendirmesi" yapıldı

11:40 - Sağlık

Alzheimer hastaları için ‘yaşam tarzı değişikliği’ umudu

11:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hollanda 2-1 Türkiye

23:46 - Bursa

Gooooool!.. Türkiye: 1 Hollanda:0

22:52 - Spor

İlk 15 dakika golsüz beraberlik! Hollanda: 0 - Türkiye: 0

22:15 - Spor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye - Hollanda maçını izliyor

22:08 - Spor

Yönetim ve Pablo gençleri izledi!

19:23 - Bursa