?>

Virüs tedavisinde umutlandıran gelişme: Türk hekimler çalışmanın sonuna geldi

Türkiye'de koronavirüsün tedavisi için umutlandıran bir gelişme yaşandı. Gaziantep Üniversitesi, iyileşen hastadan alınan plazmanın nakliyle yapılacak tedavi çalışmasının Nisan sonunda tamamlanacağını duyurdu. Böylece aşı bulunana kadar birçok hasta bu hastalığı yenebilecek.

Sağlık - 5 yıl önce

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, koronavirüste, iyileşen hastadan alınacak plazmanın nakliyle tedaviye yönelik çalışmaların Nisan ayı sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Rektör Ali Gür, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Suat Zengin ve tedavi üzerinde çalışan Doç. Dr. Umut Elboğa ile düzenlediği basın toplantısında, bulunan tedavi yöntemi ile ilgili bilgileri paylaştı.

"RİSK GRUBUNDAKİLERE HASTALIKTAN KORUNMA AMAÇLI VERİLECEK"

Rektör Gür, "Bu tedavi yöntemiyle antikor aktarımı sağlayan plazma nakli ile hastalığı geçirmiş ve iyileşmiş Kovid-19 hastalarından alınan kan, şekilli elemanları uzaklaştırılarak, ayrıca virüs, bakteri ve parazit gibi patojenlerden arındırılarak plazmasına ayrıştırılacak. Bu plazma yeni Kovid-19 hastalarına tedavi veya sağlık çalışanları gibi yüksek risk grubundaki kişilere hastalıktan korunma amaçlı güvenli olarak verilebilecek" dedi.

"HASTAYA VİRAL PATOJENLER OLMADAN ENJEKTE EDECEĞİZ"

Ayrıştırılan kan ile hasta tedavisini amaçladıklarını ifade eden Rektör Gür, "Dünyada kan değişimi yapılıyor ama temel sorunu şu, nakil sırasında bazı zararlı patojenler de yeni hastaya geçip zarar verebiliyordu. O yüzden sistemin bazı sorunları vardı. İşte bu noktada bizim sistemimiz devreye giriyor. Biz hasta iyileştikten sonra kanını 600 mililitre kadar alacağız. Daha sonra çeşitli aşamalardan geçirip, hasta olan kişiye verirken, arada viral patojenler olmadan enjekte edeceğiz. Tedavide asıl mesele buydu, biz de bunu çözdük. Son hazırlıklarımızı yapıyoruz. Nisan ayı sonunda tedaviye başlamış olabileceğiz" şeklinde konuştu.

"İYİLEŞEN HASTALAR KAN BAĞIŞI YAPACAK"

Rektör Gür, sistemi ilk olarak Türkiye'ye Gaziantep Üniversitesi'nin getirdiğini ifade ederek, bu konuda iyileşen hastalara büyük iş düştüğünü belirtti. Gür, koronavirüs hastası olup iyileşmiş olan donörlere ihtiyaç olacağını vurgulayarak, "İyileşmiş hastalarımız bize kan bağışı yapacak ki koronalı hastalara fayda verebilelim. Bu konu çok önemli. Bunu başardığımızda donörlerimizin kanı çok sayıda kişiye umut olacak" dedi.

"BU SİSTEM DÜNYADA 1-2 MERKEZDE UYGULANIYOR"

Koronavirüsün dünyanın 190 ülkesinde yayılan bir virüs olduğunu ve Türkiye'nin de bu pandemiye maruz kaldığını ifade eden Gür, dünya genelinde çeşitli ilaç denemeleri yapıldığını dile getirerek şunları ifade etti: "Bu süreçlerde biliyoruz ki en önemli olan şey aşı ama bu takriben 1- 2 yıl gibi bir süre alıyor. Bu süre içerisinde de tedavi denemeleri yapılıyor. Çin de plazma değişimiyle ilgili çalışmalar yaptı. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu, plazma nakliyle ilgili çalışmaları onayladı. Biz de tedavi üzerine çalışıyoruz. Büyük aşama kaydettik. Bu sistem dünyada 1-2 merkezde uygulanan bir sistem"

Tedavi üzerine çalışan Doç. Dr. Umut Elboğa da donörlerden alınacak kanın, sistem üzerinde çoğaltılarak 2 işlemden geçirildikten sonra yeni enfekte olmuş hastalar üzerinde kullanılabileceğini kaydetti.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da tekstil devi üretime ara verdi!

2020-03-27 14:55 - Bursa

Seksi isim lahmacuna Ermeni pizzası deyince...

2020-03-27 13:09 - Magazin

Cuma pazarı son kez açıldı

2020-03-27 22:06 - Bursa

DSİ’den “Su” açıklaması

2020-03-28 12:33 - Gündem

Koronavirüsüne yakalanan PKK'lılar canlı bomba eylemcisi oluyor!

2020-03-27 16:42 - Gündem

Bursa'da 'Oğlum belediye başkanını vurmadığı için öldürüldü'

2020-03-27 13:59 - Bursa

Yıldırım Belediyesi'nden yaşlılara büyük hizmet

2020-03-28 16:32 - Bursa

Bursa'da koronavirüs görüntüleri...

2020-03-28 16:17 - Bursa

Bursalı işadamı virüse yakalandı

2020-03-28 13:49 - Bursa

18 yaşındaki kız 9 gündür kayıptı...

2020-03-28 12:49 - Asayiş

İlgili Haberler

’Yenidoğan Çetesi’ne ilişkin dönemin İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastaneler Denetim Birimi Uzmanı Dr. Malik Türkan Esin konuştu: "Aile şikayetçiymiş gibi o yoğun bakımlar geceleri denetlendi"

17:39 - Sağlık

Aile hekimlerinden ‘Büyük Ankara Mitingi’

17:25 - Sağlık

Op. Dr. Hasan Erkurt, “Her 8 kadından biri risk altında”

17:09 - Sağlık

Kuruyan gölette balık kurtarma operasyonu

15:31 - Sağlık

Uşak’ta Köylerde Halk Sağlığı günleri devam ediyor

13:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

’Yenidoğan Çetesi’ne ilişkin dönemin İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastaneler Denetim Birimi Uzmanı Dr. Malik Türkan Esin konuştu: "Aile şikayetçiymiş gibi o yoğun bakımlar geceleri denetlendi"

17:39 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İsrail durdurulamazsa bölgenin huzur bulması imkansız”

17:27 - Siyaset

Feci kazada hayatını kaybeden 16 yaşındaki Zeynep toprağa verildi

14:50 - Bursa

Başkan Aydın muhtarların gününü kutladı

14:25 - Bursa

Nilüfer’de Muhtarlar Günü’ne özel buluşma

13:57 - Bursa