Vücuda yapışan kenenin başının ezilmesi virüsün kana bulaşmasını hızlandırıyor

Kayseri şehir hastanesi enfeksiyon hastalıkları klinik mikrobiyoloji uzmanı dr. öğr. üyesi ayşin kılınç toker, "kene" uyarısında bulundu

Sağlık - 2 ay önce

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, kene vakalarının bahar aylarının gelmesiyle artacağına dikkat çekerek; vatandaşlara uyarılarda bulundu. Toker; vücuda yapışan kenenin başının ezilmesinin virüsün kana bulaşmasını hızlandırdığını söyleyerek; "Vücudu kapatan uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler, mümkünse çizme, değilse paçaları çorabın içerisine koyma gibi koruyucu önlemler alınabilir" dedi.

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker; artan kene vakalarına ilişkin açıklamalarda bulunarak, vatandaşları uyardı. Toker; "Bahar aylarının gelmesiyle birlikte özellikle Kırım Kongo kanamalı ateşi ve diğer hastalıkları bulaştıran keneler hareketli bir hale geldiler. Büyüdüler, çoğaldılar, insanlara ve hayvanlara bulaşma ihtimalleri arttı. Kırım Kongo virüsle bulaşan ve etkili olan bir hastalık ama keneler bu virüsü tükürük salgılarında bulundurduğu için ve vücuda tutunup kan emdiği süreçte de bu tükürük ile kişinin kanına tekrardan bu virüsü aktarabiliyorlar. Ayrıca kenenin çıplak elle parçalanması gibi temaslarla da hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer şekillerde dolaşım devam ediyor. Biz bu virüsü 2002 yılında Türkiye’de İç Anadolu ve Kuzey Doğu bölgesinde görmeye başladık. Erzurum, Tokat ve Çorum bölgesindeydi ama iklimin ısınması, havanın sıcaklığı ve hayvancılıkla ilgili hareketin artmasıyla da Kayseri v e güneyindeki illerde de keneyle bulaşan Kırım Kongo vakaları artmış durumda. Hayvancılık, mera ve otlaklar uğraşan kişiler risk grubunda. Kenelere karşı buraların düzenli olarak ilaçlanması önemli. Özellikle risk grubunda olmayan kişiler, piknik ve gezi amaçlı bu yerlere giren kişilerde de vücudu kapatan uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler, mümkünse çizme, değilse paçaları çorabın içerisine koyma gibi koruyucu önlemler alınabilir. Ortamdan döndükten sonra özellikle koltuk altı, kulak arkası ve kasık gibi katlantı bölgelerinin kontrol edilmesi, özellikle çocuklarda ve kendisine dikkat edemeyecek yaşlılarda bu bölgelerin düzenli olarak kontrol edilmesi de önemli" ifadelerini kullandı. "Virüsün direkt bir tedavisi yok"

Virüsün geç kalınmış vakalarda ölümcül olabileceğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Toker; "Kırım Kongo Kanamalı Ateşinde kenenin tutunmasından sonra beklenen süre ilk 3-4 gün gibidir. Özellikle kas ve bağ ağrısı, halsizlik gibi tablolar olabilir. Beraberinde yükselen ateş, burun ve diş eti kanaması yada vücutta nedensiz morluklar, karın ağrısı ve ishal bulguları olabiliyor. Buy tür bir tabloda mutlaka bir sağlık hizmet kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Çünkü çok uzun yıllardır dünya ver Türkiye’de mevcut olsa da bu virüsün etkin bir direkt tedavisi yok. Biz bunu vücudu destekleyen tedaviler ile güzel bir şekilde tedavi edebiliyoruz. Yine de geç kalınmış vakalarda maalesef ölümcül olabildiği için sağlık kuruluşu desteğini ihmal etmemek gerekiyor" dedi.

Vücuda yapışan kenenin başının ezilmesi durumunda virüsün kana bulaşmasının hızlandığının altını çizen Ayşin Kılınç Toker; "Ortamdan döndüğümüzde kontrollü bir kene ile karşılaştık. Özellikle keneyi çıplak elle tutup başını koparacak şekilde bir hareket yapmak yada ezmek virüsün kana bulaşmasını daha da hızlandırıyor. Hareketsiz bir kene ise cımbız yardımıyla yumuşak bir hareketle çıkartmayı deneyebiliriz. Eğer kolaylıkla çıkmıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmemiz gerekiyor. Bu noktada hem birinci basamak hizmetler hem de acil servislerde vatandaşlarımıza yardımcı oluyorlar" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa Gemlik sallanmaya devam ediyor!

2024-04-22 08:18 - Bursa

İngiltere Bursaspor'u konuşuyor!

2024-04-22 22:41 - Bursa

Eşini yarı çıplak arkadaşıyla bastı

2024-04-24 10:07 - Gündem

Mudanya’da izinsiz yolcu taşımacılığı denetimi

2024-04-18 16:32 - Bursa

BURULAŞ'ta genel müdür Fahrettin Beşli oldu...

2024-04-24 20:58 - Bursa

İstanbul Kartal'dan Uludağ manzarası

2024-04-21 13:57 - Bursa

Bursa Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren teşekkür ziyaretlerine başladı

2024-04-22 17:52 - Bursa

Üniversite öğrencileri, Mudanya’nın tarihini yakından inceledi

2024-04-19 13:03 - Bursa

Orhangazi'nin Belediye Başkan Yardımcıları Bakırdan ve Altuntaş oldu

2024-04-19 21:44 - Bursa

Genç Antrenör Yasin Aktem hayatını kaybetti

2024-04-22 12:53 - Bursa

İlgili Haberler

Midyat Devlet Hastanesi’nde beyin tümörü ameliyatı yapıldı

12:44 - Sağlık

Yaz mevsiminde sağlıklı beslenme için önemli tavsiyeler

12:44 - Sağlık

Muğla Büyükşehir ücretsiz HPV aşı uygulaması çalışmalarına başladı

12:14 - Sağlık

Erzincan’ın ilçe hastanelerinde "Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Değerlendirmesi" yapıldı

11:40 - Sağlık

Alzheimer hastaları için ‘yaşam tarzı değişikliği’ umudu

11:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursa jandarma, tatil bölgelerinde suça ve suçluya göz açtırmıyor

14:08 - Bursa

Batalla'nın imza töreni tarihi açıklandı

12:39 - Bursaspor

TOGG’un yeni modeli T10F çalışmaları sürüyor...

12:32 - Bursa

"Türk Devletleri Teşkilatı'nda alfabe birliğini bir an önce tesis etmeliyiz”

12:05 - Gündem

Sağlıkta şiddet bitmiyor: İstediği raporu alamayınca doktorun diz kapağını kırdı

11:58 - Gündem