?>

“Nikotin en kuvvetli bağımlılık maddesidir"

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Yapılan araştırmalar nikotinin insan beyninde yaptığı bağımlığın eroin, kokain ve alkolün bağımlılığından daha güçlü olduğunu gösteriyor. Nikotin dünyada bilinen en kuvvetli bağımlılık maddesidir ve en kuvvetli zehirdir” dedi.

Sağlık - 6 yıl önce

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, her yıl milyonlarca insanın hastalanmasına ve ölümüne sebep olan sigaranın zararları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Dağlı, ‘31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada her yıl sigaradan dolayı ortalama 6 milyon sigara içicisinin ve 890 bin civarında pasif içicinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Bu yıl ve bundan sonraki yıllar içerisinde ortalama 7 milyon kişinin tütün kullanımına bağlı ölmesi bekleniyor. Bunların içerisinde 890 bini kendileri sigara içmedikleri halde başkalarının sigara dumanına maruz kalan, ikinci el sigara içenlerdir. 6 milyon sigara içicisi ve 890 bin sigara içmediği halde pasif sigaradan etkilenen insanların hayatını kaybettiğini biliyoruz. Tütün bitkisinin kökünde üretilen ve nikotin denilen bir madde daha sonra yukarıya yapraklara doğru çıkıyor ve hangi seviyedeyse yaprak ona göre nikotin yoğunluğu fark ediyor. O yaprağın hangisinden içiyorsa kişi de nikotini o kadar daha yoğun almış oluyor” diye konuştu.

“NİKOTİN DÜNYADA BİLİNEN EN KUVVETLİ BAĞIMLILIK MADDESİDİR VE EN KUVVETLİ ZEHİRDİR”

Sigaranın içerisinde bulunan nikotin maddesinin insan beyninde meydana getirdiği olumsuzluklara vurgu yapan Prof. Dr. Elif Dağlı, nikotinin kokain ve alkol bağımlılığından daha güçlü olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Nikotin insan beyninde özellikle ödül mekanizmasını etkileyen bir merkezi uyarıyor ve dopamin dediğimiz morfine benzeyen bir madde salgılatıyor. Bu maddeye bağımlılık meydana geldiği için içiciler her defasında biraz daha salgılatmak üzere daha fazla sigara içme isteği duyuyorlar. Yapılan araştırmalar nikotinin insan beyninde yaptığı bağımlığın eroin, kokain ve alkolün bağımlılığından daha güçlü olduğunu gösteriyor. Nikotin dünyada bilinen en kuvvetli bağımlılık maddesidir ve en kuvvetli zehirdir. Aslında içiciler az miktarda alıyorlar nikotini ama sıvı olarak alıp içmeye kalkarsanız çok rahat bir çocuğun ölümüne neden olabilecek kadar kuvvetli bir zehirdir”.

“NİKOTİN BEYİN GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR”

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Dağlı, nikotin maddesinin beyin gelişimine fiziksel, biyolojik ve kimyasal bağlamda olumsuz etkilerinin olduğunu belirterek, “Nikotinin gençlerde ve çocuklarda özellikle beyinde çok farklı bir etkisi oluyor. Bu bağımlılık insan beyninin henüz gelişmeye devam ettiği çağlarda 21 yaşına kadar gelişiyor. 18-21 yaş arasında beynin fiziksel, biyolojik ve kimyasal özellikleri değişiyor. Bu sırada bağımlılık ömür boyu devam ediyor” açıklamasında bulundu.

“GENÇLER NARGİLEYİ MEYVE İÇİYORUZ ZANNEDEREK İÇİYORLAR”

Bir nargile seansında ciğerlere alınan tütün miktarının ortalama 200 sigaraya karşılık geldiğini ifade eden Başkan Elif Dağlı, “Nargileyi gençler Türkiye’de çok içiyor. Üniversite öğrencilerinin yüzde 50’si nargile kullanıyor ve bunun içerisinde tütün olduğunu bilmeden meyve içiyoruz zannederek içiyorlar. Bir nargile seansında ciğerlerine aldıkları tütün miktarı 100 ile 200 sigara karşılığıdır. Kesinlikle dışarıda satılmasına izin verilmemesi ve bütün ruhsatlarının iptal edilmesi lazım. Kapalı alanda nargile satışı yapılıyor Türkiye’de. Zaten yasaya aykırı, nargile yasaları delmenin bir yöntemi haline gelmiştir. Gençlerimize klasik sigara içirmiyorsanız geleneksel tütün ürünüdür diye bilmeden onları kullandırarak daha az zararlı zannedilerek beyinlerine o bağımlığı başka şekilde sokmuş oluyorsunuz” şeklinde konuştu.

31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ

Dünya Tütüne Hayır Günü, her yıl 31 Mayıs tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan önemli gündür. Bu günde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmektedir. Günümüzde her yıl dünya genelinde 7 milyon kişinin ölümüne neden olan ve yaygın bir hale gelen tütün kullanımının küresel olarak sağlık üzerine etkilerine dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır. (Rıfat Fırat - Adem Gürer/İHA)

Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü oyuncu son yolculuğuna uğurlandı

2018-05-29 18:40 - Magazin

İşte Bursaspor yönetiminin görev dağılımı

2018-05-31 10:26 - Bursaspor

653 polis adayı mezuniyetlerini "Erik Dalı" ile kutladı

2018-05-30 16:25 - Gündem

Bursa’da sel baskını

2018-05-25 23:20 - Bursa

Tedavi gördüğü hastanede intihar etti

2018-05-31 02:00 - Asayiş

Mahalleliyi ayağı kaldıran fabrika

2018-05-31 14:24 - Asayiş

Bursa’dan Kars’a kitap köprüsü

2018-05-31 13:14 - Bursa

Köylüleri zehirli yılanlardan leylekler koruyor

2018-05-30 19:45 - Gündem

TCMB finansal istikrar raporunu yayımladı

2018-05-31 14:11 - Ekonomi

Megastar Tarkan’dan alkışlanacak davranış

2018-05-30 18:53 - Magazin

İlgili Haberler

Manisa Büyükşehir Belediyesinden ’mavi dil’ hastalığına karşı mücadele

21:58 - Sağlık

Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde normal doğum bilinçlendirme standı açıldı

16:21 - Sağlık

Meme kanserine ‘pembe kurdele’ ile dikkat çekildi

16:05 - Sağlık

Huzursuz bacak sendromu: Uyku kalitenizi tehdit eden gizli düşman

14:34 - Sağlık

Anne adaylarına normal doğum teşvik ediliyor

14:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

YENİDOĞAN ÇETESİ / SAĞLIKTA ÖZELLEŞME / NEOLİBERAL DÜZEN

02:11 - Bursa

TUSAŞ’ta gerçekleştirilen terör saldırısında şehit olanların isimleri belli oldu

00:12 - Asayiş

Eminönü-Bursa feribotunda bomba ihbarı

23:29 - Bursa

Osmangazi ve Yıldırım'da su kesintisi

23:00 - Bursa

Sosyal medyaya erişilemiyor

21:01 - Gündem