?>

“UNESCO’nun vicdani rolünü sağlamlaştırmaya devam edeceğiz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “UNESCO’nun uluslararası alandaki vicdani rolünü sağlamlaştırmaya devam edeceğiz. Türkiye destekçinizdir” dedi.

Dünya - 7 yıl önce

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yürütme Kurulunun özel oturumunda konuştu. UNESCO’nun önemli başarılara imza attığını kaydeden Çavuşoğlu, “Bu yüzden biz size tam destek vereceğiz. Şu an yürütülen programlarda etkin değerlendirmeler yapılması esastır. Biz UNESCO’nun avantaj sahibi olduğu alanlara odaklanmalıyız. Hepimiz, UNESCO’nun insanın üretkenliğini teşvik etmede benzersiz rolü ve çeşitliliğimizi güvende tutmasını kesinlikle destekliyoruz. Günümüz insanlığının kültürel haritasını ve çeşitliliğini korumak önemli bir konudur ve buna her şeyden çok ihtiyacımız var. Bunu insan hayatlarının korunmasından ayrı tutmak imkansızdır. BM Güvenlik Konseyinin dünya mirasının korunması konusundaki kararı bu konuda dönüm noktası olmuştur” dedi.

Farkındalığın arttırılmasının yanı sıra bu suçların önlenmesi için gerekli önlemlerin de alındığını kaydeden Çavuşoğlu, “UNESCO bizim buradaki önemli ortağımızdır” dedi. Elde edilen tecrübenin UNESCO’nun tüm kültür yapılarına deneyim kazandırmayı amaçladıklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, eğitimin UNESCO’nun stratejik yönü olduğunu dile getirdi. “Sürdürülebilir kalkınma için eğitime odaklanmalıyız” diyen Bakan Çavuşoğlu, kaliteli eğitimin ve kız çocuklarının eşit eğitim alması için farkındalığın arttırılması gerektiğini bildirdi.

Suriye ve Irak’tan gelenlerin eğitim haklarının Türkiye’de sağlandığına vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, okula gidemeyen çocuklara eğitim sağlanması için gerekli çabaların devam edeceğini de bildirdi. Suriye ve Irak’tan gelen 3 milyondan fazla insana eğitimin yanı sıra sağlık, güvenlik ve barınma olanağı sağlandığını belirten Bakan, “Milyonlarca insanın gelecek umudunu canlı tutuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Uluslararası sistemde sorumluluklarımızın bilincindeyiz” diyen Çavuşoğlu, UNESCO’nun çeşitli alanlarda yapılan katkının devam edeceğini bildirdi. Çavuşoğlu, “UNESCO’nun uluslararası alandaki vicdani rolünü sağlamlaştırmaya devam edeceğiz. Türkiye destekçinizdir” dedi.

“TOPLUMUMUZ OLDUKÇA KAYGILI”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin karşılaştığı çok zorluklar olduğunu kaydederek, bölgedeki durumun masum insanlarda da dahil olmak üzere birçok konuda geniş çaplı etkilerinin olduğunu dile getirdi. Donmuş ihtilaflar gibi konularla birlikte tüm problemlerle karşı karşıya gelinmesi gerektiğini bildiren Çavuşoğlu, Temmuz ayında Kıbrıs konusunun çözümüne yaklaşıldığı ancak sonuca varılamadığını hatırlattı. Çavuşoğlu, hala çözüm noktasında umutlu olduğunu bildirdi. “Toplumumuz oldukça kaygılı” diyen Çavuşoğlu, bu sorunların üzerinden nasıl gelinebileceğine değinerek, sorunların çözümü noktasında yumuşak gücün çok daha faydalı olduğunu bildirdi.

UNESCO’nun siyasallaştırılmasından kaçınılması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, organizasyonun reforme edilmesinin de yeterli olmadığını sözlerine ekledi. Reform sürecinin devam etmesi için mevcut genel direktörün, başkanın veya sorumluluk alan herkesin desteklenmesi gerektiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, organizasyonun çok daha etkili bir hale getirilmesinin önemine vurgu yaptı. Bakan Çavuşoğlu, yalnızca terörizm, evinden edilen kişiler ve onların problemleri için değil tüm sorunların üstesinden gelebilmek için bunun önemli olduğunu dile getirdi. Organizasyonun etkili olmasının yanı sıra şeffaf olması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye’de yerel otoriteleri UNESCO ile iletişiminin arttırılması noktasında cesaretlendirdiklerini belirtti. “Karşı karşıya kaldığımız tüm bu zorlukların üstesinden gelebilmek için UNESCO’nun yumuşak gücüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz” diyen Bakan Çavuşoğlu, Türkiye olarak UNESCO’nun tüm çabalarının desteklendiğini bildirdi.

(İHA)

Haftanın Öne Çıkanları

İnegöl, doğaseverleri bekliyor

2017-10-03 20:53 - Bursa

Vizyonda bu hafta

2017-10-05 21:58 - Sinemalar

Gökçek, 13 üniversite rektörüyle bir araya geldi

2017-10-05 17:38 - Gündem

700 yıllık çam ağacı bir dilek uğruna kül oldu

2017-10-03 22:02 - Asayiş

“Timsahların arasından kanolarla geçtik”

2017-10-04 14:43 - Röportajlar

Selda Bağcan Ataşehir’de konser verdi

2017-10-05 12:34 - Magazin

BOSEN Genel Kurulu yapıldı

2017-10-05 15:50 - Ekonomi

90’lık dede 50 yıllık eşini öldürdü

2017-10-05 02:41 - Asayiş

İstanbul’da bir araca silahlı saldırı: 1 ölü, 2 ağır yaralı

2017-10-05 22:07 - Asayiş

8 ilde 34 ev soyan hırsızlar yakalandı

2017-10-05 22:09 - Asayiş

İlgili Haberler

Almanya’da köpek sahipleri her yıl vergi veriyor

11:01 - Dünya

Güney Kore istihbaratı: "Kuzey Kore, Rusya’ya bin 500 asker gönderdi"

16:01 - Dünya

Çırak, patronuna dava açınca bir anda zengin oldu

10:59 - Dünya

Suriye basını: İsrail Lazkiye’ye saldırı düzenledi

06:23 - Dünya

Almanya Başbakanı Scholz’den İsrail’e silah tedariki sözü

17:36 - Dünya

Günün Manşetleri

Uluslararası uyuşturucu çetesine ikinci dalga operasyon: Firari 4 şüpheli çiftlikte yakalandı

14:51 - Gündem

Bebekleri katledenler hakkında bakanlıktan açıklama

14:40 - Bursa

Bursaspor’un 11’i belli oldu

14:16 - Bursa

Bulgaristan'daki seçimler için Bursa'da kulis çalışması

14:14 - Bursa

CHP'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Mülteci' tepkisi!

13:51 - Gündem