?>

Milliyetçi Duygularla Halk Sağlığı Üzerine Yasa Çalışması

Kan dökerek kurup yine kan dökerek koruduğumuz bu güzel cennet vatanımızı, ülkemizi, şehrimizi, elbette seviyoruz.

Av. Öztürk YAZICI

4 yıl önce

Havası, suyu, caddeleri temiz, yemyeşil ve sağlıklı bir yerde yaşam sürmek herkesin Anayasal hakkı.  

Zengin ya da fakir Avrupanın, dünyanın pek çok (medeni açıdan gelişmiş) beldelerinde doğanın, şehirlerin, köylerin, yolların, binaların insana verdiği huzur güven ve yaşama isteğine ülkemize dönüşte hep gıpta etmiyor muyuz?

Bakın Anayasayamız bile sağlıklı gürültüsüz temiz çevrede yaşamanın hak olduğunu belirtiyor. Öyle lüks değil Anayasal hakkımız esasen.

Tüm Yönetimlerin ve kanun yapıcıların görevi, esasen Anayasada yer alan bu hakları ve özgürlükleri vatandaşına sağlamak.

Vatandaşın sorumluluğu da bu noktada önem kazanmaz mı? 

Gelin bu işi Milliyetçilik denen çok tartışılan subjektif kavram üzerinden götürelim. 

Burnumuzun hemen altında yer alan bıyığın şekli, verilen pozlara indirgedik çoğu kez Milliyetçiliği. (Uzun yıllar bıyık cinayetleri bile işlendi, gülümsemeyin, hafife almayın lütfen.) 

Akıllı fikirlerin fikir kitabında ırk, dil, din, mezhep, varlık, köken gibi unsurlar değildir milliyetçiliğin kriter ölçütleri. 

Vatanını, toprağı suyu, Allahın yarattığı tüm varlıkları sevmek koruyup kollamak, üretmek, iş aş sağlamak, çalışmak çabalamak, vergi vermek ve pek daha fazlasıdır.

Yanı sıra, Anayasal Vatandaş sorumluluğudur Milliyetçi duruş.  

Kurucusu Atatürk’ün ilke ve devrimlerine saygıdır, birlik beraberlik içerisinde Anayasal temel hak ve özgürlükler içinde laik, sosyal, demokratik hukuk devleti prensipleri çerçevesinde karşılıklı sorumluluklar taşıyarak yaşamaktır. 

Bu kardeşiniz de her zaman, topluma ve gelecek nesillere kendisini borçlu hissetmektedir milliyetçi ve insani duygularla.  

Bu anlamda borcunu hafifletmek gayesiyle, nesillerin vatan topraklarında müreffeh biçimde daha bir nefes alarak yaşayabilmesi için, hazırladığı aşağıda özeti yer alan genel hatlarıyla toplum sağlığı yasa teklif çalışması taslağını, gerekçeleri ile birlikte ciddi ciddi ilgili TBMM amirliğine sunmaya hazırlanmaktadır.

Gelin taslağa beraberce bir göz atalım;

1. Halk içinde/sokakta yere tükürme ve burundan yere doğru çemkirmeye derhal soruşturma ve basit yargılama ile 10 günlük disiplin hapsi, tekrarı ve sonrasında iki yıl/beş yıl arası kamuya yararlı işte çalışma, aksi halde ertelenmeyecek hapis ve birlikte ağır para cezaları.

2. Yanmış sigara izmaritini yere atmaya 10 gün disiplin hapsi ve tekrarında altı ay-iki yıl arası kamuya yararlı işte çalışma, çalışılmazsa altı ay-bir yıl arası ertelenmeyecek hapis ve ağır para cezaları.

3. Sokağa, kamu alanlarına, yol kenarlarına çöp atma veya izmarit atma halinde yukarıdaki cezalar.

4. Yolda giden araçlardan yanmış izmarit veya çöp atmaya on gün disiplin hapsi, aracın bir ay süreyle anında trafikten men edilerek bağlanması, tekrarında basit usulde yargılanma ile bir yıl-iki yıl arası kamuya yararlı işte çalışma, çalışılmazsa bir o kadar hapis ve ağır para cezaları.

5. Hayvan hakları yasa teklifi hükümlerindeki cezaların caydırıcılık sınırlarının artırılması. Hayvana eziyet edene evvela 15 günlük disiplin hapsi, tekrarında kamuya yararlı bir işte iki yıl çalışma, çalışılmazsa bir o kadar süreyle ertelenmeyecek hapis cezası.

6. Ağaç kesimi, ağaçlara zarar vermeye yönelik mevcut ceza ve denetimlerin artırılması, okullar ve kamu spotlarında tabiata saygı ile ilgili eğitimlerin artırılması, her TC vatandaşına asgari 10 ağaçla 1000 ağaç arası ağaç dikme mecburiyeti, getirilecek müeyyidelerin disiplin hapsinden başlayarak artırılması.

7. Gürültü değerlerini ihlal eden araç işletme ve kişilere verilecek cezalardaki müeyyidelerin caydırıcılık sınırlarının artırılması sebepsiz korna çalan, vasıtanın bir ay süre ile trafikten alıkonulması ve yüksek para cezası.

8. Trafikte usulsüz şerit değiştirme, taciz, trafik güvenliğini tehlikeye atma suçlarında acil ve basit yargılama ile aracın derhal trafikten men edilerek asgari üç ay süre ile bağlanması, yüksek para cezası. Eylem başkalarını rahatsız edici sınırı aşıyorsa asayişi bozmadan dolayı ilaveten kısa süreli disiplin hapsi.

9. Havai fişek ve benzerlerinin şehir merkezlerinde gelişigüzel kullanımıma verilecek cezaların caydırıcılık sınırlarına yükseltilmesi, şehir merkezlerinde kamu idareleri dışında kullanımın istisnalara bağlanması.

10. Fabrika ve işletmeler ile hanelerden yayılan duman kötü gaz ve benzerler hallere verilecek ceza ve tedbir hükümlerinin caydırıcılık sınırlarına yükseltilmesi.

11. Deniz, Göl, Akarsu ve sair doğal su ve su kaynaklarının korunmasında ceza ve tedbirlerin etkin caydırıcılık sınırlarına yükseltilmesi.

12. Cadde ve sokaklarda kamuya açık yerlerde telefon veya yüksek sesle konuşmalara kabahat kapsamında caydırıcı para cezaları uygulanması.

13. Orman, deniz, nehir, göl kenarları ile parklarda gerek halk sağlığı, gerek toplumsal vücut sağlığı, gerek de kötü koku ile özellikle yangın tehlikesi bakımından, bir yandan da kötü imaj ve görüntülere son vermek anlamında mangal yapılmasının yasaklanması, etkin cezalar uygulanması.

14. Tüm iş yerleri için giriş kat dükkan-mağazalar hariç, camlardaki isim görsel ve yazılar dahil tabela asma yasağı getirilmesi. Giriş kat dükkan-mağaza tabelalarının ise ilgili belediyeden güvenlik görsel vb. standart ve denetimlere tabi tutulması.

Genel anlamda çalışma şimdilik 14 maddede toparlanmış. Ancak milliyetçiliği gelecek nesiller adına sorumluluk almak olarak da gören sizlerden gelebilecek her tür geliştirme ve öneriye açık bu hükümler.

GELİN BU TASLAĞI GENİŞLETİP, GÜZELLEŞTİRELİM.

Fikirlerinizi gazetemize ve bana aşağıdaki maille ulaştırın.

Halkın meclisine halkın evlatları olarak beraberce sunalım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI