Bağımsız denetimin önemi

Cevdet AKÇAKOCA

11 ay önce

Yaz gelince insanlar bir tatil moduna girmekte, iş ve eğitimle ilgili çalışmalar arka plana atılmakta, yazın ticaret ve sanayi tatiller yapmaya başlamakta, üretim, it­halat, ihracat ve genel olarak ticaret işleri yavaşlamakta­dır.

Ancak, bağımsız denetim faaliyetlerinin bağlı olduğu Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) bu yıl boş durmamaktadır. Galiba; KGK yetkilileri ülkemizin uğradığı deprem felaketi ile ülkenin kaybettiklerini kazanabilmek için herkesin ça­lışması gerektiğini bütün ilgililere hatırlatmaya çalışıyor.

KGK neler yapıyor bir bakalım?

KYS-KÜMİ Standartları tanıtım toplantıları

Yeni bir broşür 20 soruda finansal raporlama ve bağım­sız denetim sistemi

Konusunda broşür yayımlamıştır.

KYS – KÜMİ standartları tanıtım toplantıları Toplam 7 şehirde yapılacaktır. Tamamı Ağustos ayında yapılacaktır.

1 Ağustos Ankara, 3 Ağustos İstanbul, 8 Ağustos Sam­sun, 11 Ağustos Adana, 15 Ağustos Bursa, 18 Ağustos İzmir, 25 Ağustos Antalya’da yapılacaktır.

Meslektaşları­mızın bu semi­nerlerin tarihlerini not edip katılmak üzere KGK site­sinde müracaat­larını tamamlayarak zamanı gelince kesinlikle toplan­tıya katılmaları gereklidir diye düşünüyorum.

Ayrıca 20 so­ruda ülkemizdeki finansal rapor­lama ve bağımsız denetim sistemi konulu bir de broşür yayımlanmıştır.

KGK’nın yapılacak seminerleri ve 20 soruda finansal ra­porlama ve bağımsız denetim sistemi konusundaki bro­şürlerinden bazı bilgileri yazıma almak istiyorum.

Bağımsız denetim faaliyetleri kapsamında; hazırlanan raporlarda bulunması gereken ifade ve ibareler:

• Finansal tabloların geçerli finansal raporlama çerçeve­sine uygun olarak hazırlandığı, • Finansal tabloların hata veya hile kaynaklı önemli bir yanlışlık içermediği,

• Şirketin muhasebe politikalarının uygun, yapılan mu­hasebe tahminlerinin makul olduğu,

• Asgari on iki aylık bir dönemde işletmenin süreklili­ğini tehdit eden bir riskin bulunmadığı konusunda finan­sal tablo kullanıcılarına makul güvence verilmektedir.

Bağımsız denetimden geçmiş ve finansal tablo kullanı­cılarına doğru, şeffaf, karşılaştırılabilir, anlaşılabilir, ihtiyaca uygun ve güvenilir bilgi sağlayan finansal tablolar, finan­sal veriler üzerinden işleyen sermaye piyasaları ve dolayı­sıyla sağlıklı işleyen ticari hayat açısından kritik önem taşı­maktadır.

Bağımsız dene­timin sağladığı faydalar şu şe­kilde özetlenebi­lir:

• Bağımsız de­netim raporları, şirketlerin finansal durumunu tarafsız ve nesnel bir bi­çimde ortaya koyar.

• Bağımsız denetim sonucunda verilen görüş, finansal tabloların gerçeğe ve ihtiyaca uygun, karşılaştırılabilir ve anlaşılabilir olduğu konusunda makul bir güvence sağla­yarak finansal tablo kullanıcılarının doğru ve sağlıklı karar almalarına imkân tanır.

• Şirket yöneticilerinin, şirketteki muhtemel yanlışlıklar, usulsüzlükler, eksiklikler ve mevzuata uyumsuzluklar hak­kında zamanında bilgi sahibi olarak çeşitli önlemler alma­larını sağlayarak, şirket faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve sağlıklı bir kurumsal yönetim yapısının oluşturulması ko­nusunda şirkete katkıda bulunur.

• Bağımsız denetimden geçmiş bir şirkette tüm ortakla­rın, özellikle de yönetimde yer almayan ortakların hakları daha etkin bir şekilde korunur.

• Usulsüzlüklerin en aza indirgenerek vergi gelirlerinin artırılması, kayıt dışı işlemlerin azaltılması, sağlıklı planla­malar yapılması ve doğru kaynak tahsisi kararlarının veril­mesi konularında devlete katkıda bulunur.

• Ücret ve temel işçi haklarının belirlenmesi gibi süreç­lerin güvenilir şekilde yürütülmesine, kredi kuruluşlarının kredi tahsisi konusunda doğru kararlar vermesine ve şir­ketlerle iş ilişkisi içinde olan tarafların güvenilir bilgilere ulaşmasına katkıda bulunur.

Yapılacak toplantı ve seminerler vesilesiyle bir defa daha hatırlatmak isterim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI