BANA MENAJERİNİ SÖYLE!

Mustafa ÖZKESKİN

1 ay önce

Mazbatasını alarak resmen göreve başlayan Bursaspor Başkanı Enes Çelik törende yaptığı açıklamada ‘Sorunlu dosyaların çoğunluğu ile anlaşmış durumdayız. Ne var ki kötü niyetli menajerler ile çözüm sağlamakta sıkıntı yaşıyoruz’ yorumunda bulunmuş. Duyumlarıma göre Bursaspor’un menajerlere olan borcu toplam 7 Milyon TL dolayında...                                                                                                                                    

Rivayet o ki; ülkemizde menajer sayısının 2-3 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de profesyonel futbolcu sayısının 4778 olduğunu da hemen belirtelim. Yani nerede ise 2 futbolcuya 1,5 menajer düşüyor!

Futbolcuların tamamına yakını 1’den fazla menajerle çalışıyor...

Şimdi geçmişe giderek, menajerlerin kulüplerin başına nasıl bela olduğunu içeren örneklerle hem yazıyı renklendirelim hem de gerçek meslek erbabı dışındaki menajer denilen ‘futbolcu simsarlarının’ ne denli tehlikeli olduklarını paylaşalım.

İtalya İnter’de forma giyen gurbetçi milli gururumuz Hakan Çalhanoğlu’nun geçmişte CAS kararıyla 4 ay futboldan men cezası alması hem oyuncuyu hem de kulübünü zora sokmuş bu haber spor dünyasında büyük yankı uyandırmıştı. 2011’de Trabzonspor ile imzaladığı sözleşmede yer alan taahhütleri yerine getirmeyen gurbetteki milli temsilcimizin söyledikleri çok ilginç!                                                                                                                                                                           

‘O dönemde menajerim babamdı. Trabzonspor ile anlaştı, sonra caydı. 17 yaşımda olduğum için söz hakkım yoktu...’                                                                                                      

Yine yakın geçmişten bir örnek.                                                                                                                 

Dünyanın en büyük kulüplerinden Real Madrid’de direkt oynadıktan sonra Fenerbahçe’de forma giyen Mesut Özil menajerliğini yapan babası Mustafa Özil’in zorlaması ile Arsenal’a gitmişti. Daha sonra baba- oğul arasına komisyon nedeniyle kara kedi girince 2014’te bu ikili mahkemelik olmuştu.

Ve Trabzonsporlu Mehmet Ekici’nin aile fertleri yüzünden geçtiğimiz 2017 Ocak’ta kilitlenen transferi… Baba Hacı Ekici Galatasaray ve Fenerbahçe ile kız kardeşleri de Beşiktaş ile görüştü. Futbolcu Fenerbahçe’ye ‘evet’ dedi ama transfer yattı. Mehmet Ekici kadro dışı kaldı, 6 ay futbol oynayamadıktan sonra Sarı Lacivertli formayı giyebildi.

Geçen sezon Bursaspor’da 4 futbolcunun aile fertlerinden oluşan menajerlerinin yönetimin karşısına dikildiği haberleri henüz yalanlanmadı.

Bir anekdotla bitirelim…                                                                                                                

Levent Kızıl’ın ilk başkanlık döneminde futbolcularla iç transfer görüşmesi yapılıyordu. Takım kaptanı görüşmeye babasının katılacağını söyledi.                                                         

Kızıl kızdı; ‘Bursaspor kaptanı kendi hakkını aramak için babasını devreye sokuyorsa, takım arkadaşlarının hakkını yönetimden nasıl arayacak?’ dedi ve o futbolcu anında yollandı!

 

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI