BU PROJE BİZE ÇOK YAKIŞIR !

Tarık ÇAPÇI

1 yıl önce

Yaşadığımız deprem sonrası birlikteliğin devamı için kalıcı dayanışmalar çok önemli. 

Bir gün eşimle Bursa'nın ünlü bir mekanında yemek yiyoruz, gözümüz liseli olduğu belli olan iki gence takıldı. Belli ki paraları yetmemiş ve bir porsiyon kebabı paylaşıyorlardı. Dayanamayıp utanarak yaptığımız teklifimizi de nazikçe geri çevirmişlerdi.

Bunu niye anlattığımı yazımın ilerleyen kısmında ifade edeceğim.

On gün önce yaşadığımız büyük deprem hepimizi derinden sarsıp üzüntüye boğarken, depremin hemen sonrasında milletimizin hemen her ferdinin, devlet kurumlarının, yardım kuruluşlarının, kurtarma ekiplerinin, spor ve sanat camiasının, gönüllülerin gösterdiği fedakarca destekler yüreğimize su serpiyor. 

Son yazımda ifade etmiştim yinelemek istiyorum. En son Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarımızda bu derece birbirimize kenetlenebilmiştik.  

Böylesi bir dayanışma içerisine girdiğinde dünyayı dize getiren bir millet bu sıkıntının da ALLAH’ın izniyle üstesinden gelecektir.  

Bundan hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın.

Kaybetiklerimizi geri getiremeyeceğiz; ancak bundan sonrası için ders çıkarabilirsek olası sıkıntılarda kayıplarımızın sayısını en aza indirebiliriz. 

Daha fazla uzatmadan yazı konuma geçiyorum… 

Evet depremzedelere ilk andan itibaren halkımızın verdiği desteği görüyoruz. 

Hepimiz elimizden geleni yapma gayretindeyiz. 

Herkes işi gücü bıraktı yaralı vatandaşarımıza maddi manevi destek olma gayretinde.

Ben de diyorum ki işte bu desteği kalıcı hale getirebiliriz. 

Sadece depremzedeler için değil ihtiyaç sahibi herkes için bilindik bir uygulamanın her noktada yaygınlaştırılmasından bahsediyorum. 

Ki şu aşamada bu depremzedeler için çok gerekli. Zira sayıyı bilemiyorum ama bir çoğu başka şehirlere göç etmek zorunda kaldılar. İlk zamanlarda iş konusunda sıkıntı yaşayabilirler. O yüzden sadece ev tahsis etmek de yeterli olmayabilir.

Evet  yukarıda bahsettiğim proje “Askıda” uygulamasıdır. 

Hani “Askıda yemek, Askıda ekmek, Askıda Fatura” diye bilinen hatta ülkemizde be yurt dışında bazı yerlerde uygulanan bu sistemin özellikle gıda alanında faaliyet gösteren her iş yerinde uygulanır hale gelmesi bizim ülkemize ve yardımsever milletimize yakışan bir dayanışma şekli olacaktır. 

Evet bunu tek tük uygulayanlar var; ama ben her iş yerinde olması geerektiğini düşünüyorum.

Bu sadece depremzedeler için de değil, ihtiyaç sahibi herkes için mükemmel bir destek olacaktır. 

Sadece ekonomik yerlerden bahsetmiyorum. Ücretleri kabarık yerlerde de olmalı. 

Hergün önünden geçtikleri ama hayat boyu kapısından giremeyecekleri mekanlara uygulama kapasitesine göre herkes girebilmeli. 

Bizzat biliyorum. Bursa’da yaşayıp ünlü kebapçılarımızın bir kez bile kapısından içeri girmemiş olanlar var.  Yazı başında anlattığım ve bizzat yaşadığım durumu da gördünüz.

Bu ‘Askıda yemek’ uygulaması eksiksiz her mekanda hayata geçirilebilirse bundan hem mekan sahipleri hem de halkımız kazançlı çıkacaktır. 

İşletmeciler de her gün belli bir sayıda katkı yaparalarsa çok güzel olur. 

Tabii ki hem mekan hem de vatandaşlar bazında suistimaller de olabilir. 

O konuda da tedbirler alınıp en aza indirilebilir. 

Düşünsenize ailenizle yemek yemişsiniz ve iki kişilik fazladan hesap ödüyorsunuz ve tanımadığınız iki ihtiyaç sahibi sizden sonra gelip sizin onlara ısmarladığınız yemeği yiyor. 

Bu, o iyiliği yapan için de o iyilikten faydalanan için de çok büyük bir mutluluk olur.

Bu organizasyonun her iş yerinde kalıcı ve doğru bir şekilde uygulanabilmesi için Lokantacılar Odası bir planlama yapmalıdır. Yardımsever Sivil toplum örgütlerinden de destek alabilirler.

Tek merkezden planlanan ve denetlenen bu dayanışma projesi içinde bulunduğumuz sıkıntıları atlamamızda ve ilerisi için umut ışığı olacaktır. Tabi ki bu proje giyim sektörü başta olmak üzere diğer iş kollarında da yaygınlaştırılabilir. Ancak ifade ettiğim gibi öncelikli olan gıda sektörüdür.  

Evet dünyanın en yardımsever halkı olan Büyük Türk Milleti’ne böylesi bir proje ve dayanışma çok yakışacaktır. 

Bu organizasyonu yapmak hiç de zor değil.

Yeter ki samimi olarak istensin.

Evet Lokantacılar Odası yetkilileri..

Ne diyorsunuz yardımseverliği ve dayanışması ile emsalsiz olan Türk Halkı'na sizin de böyle bir desteğiniz güzel olmaz mı?

YAZARIN DİĞER YAZILARI