İnternette siyasi yorumun ifade özgürlüğünü ihlal etmemesi

Dr. Mevci ERGÜN

9 ay önce

Seçim dönemlerinde internet sitelerinde siyasi parti­ler dışında bazı kişi ve kurumlar da siyasi propagan­dalar yapmaktadırlar. Bu propagandalar, siyasi partiler ve adaylara ilişkin olabilir.

Seçimlerin demokratik bir ortamda özgürce yürütül­mesi; toplumdaki sosyal katmanların her seviyede katılı­mının sağlanması ve bu amacın gerçekleşmesi için top­lumun tüm unsurlarının görüş ve düşüncelerini açıklamaları ile mümkündür.

2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının “Düşün­ceyi açıklama ve yayma hürriyeti” başlıklı 26’ncı madde­sine göre; “ Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, re­sim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir al­mak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.

Bu hürriyetlerin kullanılması, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu gü­venliği, Cumhuri­yetin temel nitelik­leri ve devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütün­lüğünün korun­ması, suçların ön­lenmesi, suçluların cezalandırılması, devlet sırrı olarak usulünce belirtil­miş bilgilerin açıklanmaması, başkalarının şöhret veya haklarının, özel ve aile hayatlarının yahut kanunun ön­gördüğü meslek sırlarının korunması veya yargılama görevinin gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amaçlarıyla sınırlanabilir.”

Söz konusu düzenleme çerçevesinde, internet orta­mında bir kişi ya da kurumun yayımladığı siyasi görüşleri ifade özgürlüğü kapsamında sayılır. Dolayısıyla, kişi ya da kuruma, internet ortamında siyasi propaganda niteli­ğinde görüşlerini açıkladıkları için Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nca 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32’nci maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi, anayasa ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal yani, ifade özgürlü­ğüne yönelik bir müdahale olarak kabul edilir.

Zira, TC Anayasasının 13’üncü madde hükmüne göre; “Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yal­nızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlama­lar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.”1

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, internet or­tamında bir kişi ya da kurumun yayımladığı siyasi görüş­leri ifade özgürlüğü kapsamında sayıldığından, bu açık­lamalarda bulunan kişi ya da kurumlara idari para cezası verilmesi yasaya uygun düşmez. Ailenizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI