MANZARA-İ UMUMİYE

Mustafa ÖZKESKİN

1 yıl önce

Sezon başından bu yana ligde aksak ritimde seyreden Bursaspor’un son 3 maçını kazanması özgüven duygusunu büyük ölçüde yitiren camiada umutları yeşertirken, düne kadar kümede kalmanın hesaplarını yapan taraftarı da yeni beklentilere yöneltti.                         

Bu konuda hedef şimdilerde şüphesiz Play-Off. Bu nedenle de Yeşil Beyazlı kulislerde fallar açılmaya başlandı.

Futbolun temelinde, umut, heyecan, hedef yattığına göre şüphesiz mantıksal olarak elbette var ancak işin bir de hesabı-kitabı var... Çünkü futbol matematik üzerine kurulu bir oyun olduğuna göre puan cetveline baktığımızda, Bursaspor açısından Play-Off’a kalma ihtimali çok zor ama imkânsız değil...

Grubun mevcut ‘manzara-i umumiye’sine göz attığımızda olağanüstü koşullar yaşanmadıkça ligin tepesindeki iki ekipten Urfa ve Çorum’dan birinin sezon sonunda TFF 1.Lig’e yüzdesi yüksek. Çünkü arkadan gelenlerin puan performanslarına göz attığımızda bu ikiliyi zorlayacak takım göremiyoruz.

Böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi durumunda da değişen Play-Off statüsünün getirisiyle grubu ikinci olarak tamamlayan takımla (Direkt 3. Tura kalacak) birlikte 3-4-5-6. sıradaki ekipler Play-Off mücadelesi yapacak.

Grubun halen sıralamadaki fotoğrafına bakıldığında kalan 4 takımlı kontenjana  51-43 puan aralığında sıralanmış tam 8 ekibin göz diktiği çok ve açık ve net.                         

 Dönüp Bursaspor’un klasmanda durduğu yerden yola çıkarsak 39 puanla üstteki gruptan minimum 4 adım gerideki Timsah’ın; kendi işini kendi ayaklarıyla görmesi yetmeyeceği gibi başkalarının ayaklarından çıkacak olan skorlarda önemli olacak.,

Ligde geri sayıma geçildi. Bu yukarıda dolaşanlar için de aynı, aşağıda savaş verenler için de.

Bursaspor’un önünde 7 maçlık sahipsiz 21 puan duruyor. Ne yapar ne kadarını toplar cevabı fal bakmaya girer. 31 maç sonunda envanterine 39 puan yazdıran bir takım açısından bu soruya yanıt vermek kehanet olur. Timsah’ın bundan sonra özellikle içeride oynayacağı maçlarda puan kaybına artık tahammülü olamaz.

Ne var ki; Yeşil Beyazlı temsilcimizin en ciddi ve de neticeye direkt etkisi olan evindeki 4 maçını  “seyircisinden yoksun’ oynama zorunluluğu...                                     

Ayrıca futbolcuların yeşil zeminde sergileyecekleri performansın ötesinde neticeyi doğrudan etkileyecek “Hoca faktörü, takım faktörü” gibi unsurlara “hakem ile şans faktörünü” de eklemek gerek!

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI