MÜJDE ŞÖLEN BAŞLIYOR

Mustafa ÖZKESKİN

3 hafta önce

Türkiye’nin F Grubu’nda yer aldığı 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası, 14 Haziran Cumartesi günü start alacak. Turnuvanın açılış maçında A Grubu'nda ev sahibi Almanya ile İskoçya arasında Allianz Arena'da oynanacak mücadele saat 22.00'de başlayacak.

Türkiye, daha önce Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde altı kez mücadele etti.

EUR0 2016’da üç maçta bir galibiyet elde eden Türkiye için EURO 2020 de bir kabusa dönüştü. Pandemi nedeniyle 2021’de oynanan turnuvada A Milli Takım, tüm maçlarını kaybetti, sadece bir gol atabildi.

EURO 2024 Elemeleri’nde ise Hırvatistan, Galler, Ermenistan ve Letonya’nın yer aldığı D Grubu’nu birinci tamamlayarak finallere katılma biletini aldı.

Vincenzo Montella yönetimindeki 342.90 milyon Euro değerindeki Türkiye’nin en kıymetli oyuncusu: Hakan Çalhanoğlu | 45 milyon Euro.   

Fransız teknik adam Willy Sagnol’un başında bulunduğu Gürcistan Milli Futbol Takımı, elemelerde İspanya, İskoçya, Norveç ve Kıbrıs Rum Kesimi ile mücadele etti. Elemeler sonucunda EURO 2024 vizesi alamayan Gürcistan, UEFA Uluslar Ligi’ndeki sıralamasına göre play-off oynama hakkı elde etti. Play-off yarı finalinde Lüksemburg’u 2-0 mağlup eden Gürcistan Milli Takımı, finalde ise EURO 2004’ün şampiyonu Yunanistan ile eşleşti. Valencia’da görev yapan kaleci Giorgi Mamardashvili ile Metz’de oynayan santrfor Georges Mikautadze de Gürcistan’ın etkili oyuncuları arasında yer alıyor.  

159.70 milyon Euro bonservis bedelli Gürcistan’ın en değerli oyuncusu: Khvicha Kvaratskhelia (80 milyon Euro)                                                                                                             

1993'te ülkenin ikiye ayrılmasından sonra kurulan Çekya, 1996'dan itibaren tüm Avrupa şampiyonalarına katıldı. En büyük başarısına EURO 1996'da final oynayarak imza atan Çekya Milli Takımı, uzatmalara giden finalde altın gol sonucunda Almanya'ya 2-1 yenilerek ikincilikle yetindi. Ivan Hasek'in teknik direktörlüğünü yaptığı Çekya Milli Futbol Takımı, elemelerde Arnavutluk, Polonya, Moldova ve Faroe Adaları'yla mücadele etti.

Çekya | 193.90 milyon Euro | En değerli oyuncu: Tomas Soucek | 30 milyon Euro

Teknik direktör Roberto Martinez'in açıkladığı kadroda 25 futbolcu yer aldı. Davet alan isimlerden 39 YAŞINDAKİ Cristiano Ronaldo, altıncı kez Avrupa Şampiyonası deneyimi yaşayacak. 41 yaşındaki savunma oyuncusu Pepe de turnuva kadrosunda yer alacak. Roberto Martinez'in açıkladığı kadroda 25 futbolcu yer aldı. Davet alan isimlerden Cristiano Ronaldo, altıncı kez Avrupa Şampiyonası deneyimi yaşayacak. 41 yaşındaki savunma oyuncusu Pepe de turnuva kadrosunda yer alacak.

Portekiz | 1.04 milyar Euro | En değerli oyuncu: Rafael Leao - 90 milyon Euro

                                                                  

YAZARIN DİĞER YAZILARI